Grovboller uden hvedemel

Foto: Solvej D. Rasmussen

Lækre boller bagt uden hvedemel, men med rugmel, havregryn og rismel. Bollerne er grove og tætte uden at være tunge. De kan også spises dagen efter, hvis de har ligget i en tæt pose. Vi har tidligere forsøgt med boghvedemel eller kun rismel, men bollerne sprækker som en udtørret flodbund, og hævning er slet ikke inde i billedet. De her virker!

Det er min skønne mand Viggo, der har eksperimenteret sig frem til opskriften. Han bager på slump, men fortæller, at han bruger cirka nedenstående til bollerne.

Du skal bruge:
3/4 pakke gær
6 dl lunt vand
1 lille håndfuld sukker
1 tsk groft salt
1 skvæt olie
Cirka 1 dl havregryn
Cirka 300-400 g rugmel
Cirka 300-400 g rismel (Viggo siger, at man også kan bruge majsmel)
Evt. 2 spsk loppefrøskaller – du kan bage bollerne uden, men hvis du skal bage de her boller tit, så foreslår jeg, at du køber en pose loppefrøskaller, som forbedrer dejens evne til at hæve og være elastisk rigtig meget.

Fremgangsmåde:
Gæren smuldres i det lune vand, og sukker, salt, olie og havregryn tilsættes. Derefter tilsættes der rugmel, indtil man ikke kan røre i dejen længere med et almindeligt piskeris. (Tilsæt loppefrøskallerne her, hvis du har dem). Rismelet æltes i. Dejen hæver 1½-2 timer og rulles til små boller, cirka 6 cm i diameter. Bollerne trykkes flade og kan eventuelt efterhæve et kvarter. De pensles med mælk og bages ved 220 grader i cirka 20 minutter, hvoraf de sidste 5 på varmluft.

Foto: Solvej D. Rasmussen

Vi spiste dem med smør og hybenmarmelade i det allersidste søndags-eftermiddags-lys i går.

Husk, at mad uden hvede ikke er det samme som mad uden gluten. Og læs mere om, hvorfor jeg ikke spiser hvede, på denne side.

Jeg har eksperimenteret mere med gærbrød uden hvede her, hvor jeg har bagt pølsehorn uden hvedemel og her, hvor jeg har bagt mini-pizzaer uden hvedemel. Og du kan også finde langtidshævede boller uden hvedemel på denne side.

Dette indlæg blev udgivet i Brød uden hvede, Kager uden hvede. Bogmærk permalinket.

18 Responses to Grovboller uden hvedemel

Der er lukket for kommentarer.