Grøntsagsskuffesovs

Foto: Solvej D. Rasmussen

Med denne sovs får du brugt de grøntsager, du har liggende tilovers i grøntsagsskuffen, og det gør den til en utroligt farvestrålende fornøjelse at lave. Mens man skærer de lilla løg og de orange gulerødder og det hele i stykker, står man og tænker på, hvor godt det er for klimaet og børnene og manden med alle de grøntsager!

Heldigvis smager sovsen også rigtig godt. Den liver op på enhver aftensmad. Vores drenge spiser den gerne i stedet for ketchup. Og så er det en pureret sovs og derfor uden hvede.

Der er et par ingredienser, som du skal bruge, hvis du har dem.

Den ene er bladselleri. Det er sjældent, man bruger et helt bundt på én gang, synes jeg, og så har man et par stilke liggende i køleskabet. Denne sovs er perfekt til at få dem brugt. De giver et frisk pift i smagen; man kan næsten smage det lysegrønne.

Den anden ingrediens er fløde. To-tre spiseskefulde er nok til at give sovsen den cremede lækkerhed, som fløde giver. Du kan udelade det eller bruge en af de mere fedtfattige løsninger.

Du skal bruge:
Et løg
Egnede grøntsager
Olie
En dåse hakkede tomater
Evt. krydderier eller krydderurter
Salt og peber

Fremgangsmåde:
Skær løg og alle grøntsager i tern. Svits dem ved middel varme i olien i et par minutter. De skal ikke brune. Hæld hakkede tomater (og evt. fløde) ved, bring gryden i kog og lad det simre, indtil grøntsagerne er helt møre, det vil sige 20-25 minutter. Blend sovsen, indtil den er så glat, som du gerne vil have den. Smag til med salt og peber.

Du kan krydre sovsen med krydderier eller krydderurter, som du har lyst til.

Foto: Solvej D. Rasmussen

Du skal bruge grøntsager svarende til et lille halvt dørslag til én dåse hakkede tomater. Du kan sagtens fortynde sovsen bagefter med mælk eller bouillon, hvis du synes den er for tyk. Hvis den er for tynd, kan du jævne den med maizena.

Hvad er egnede grøntsager? Gulerod, pastinak, rødbede, persillerod, kartofler, peberfrugt, ærter, jordskokker, bladselleri, asparges, blomkål og broccoli er alle egnede. Der er sikkert flere, som jeg har glemt i øjeblikket. Kål egner sig ikke godt til purering, synes jeg. Det smager ligesom bare for meget af kål.

Du behøver selvfølgelig ikke at bruge dåse-tomater. Overhæld nogle tomater med kogende vand, lad dem ligge et øjeblik, stik en gaffel i og flå skindet af ved hjælp af en lille kniv. Sådan kan du lave dine egne flåede tomater.

Se her, hvordan du også kan lave en grøntsagsskuffe-suppe.

Dette indlæg blev udgivet i Fyld-selv-ud-opskrifter. Bogmærk permalinket.

2 Responses to Grøntsagsskuffesovs

Der er lukket for kommentarer.