Salat med mizuna og æbler

Mizuna har lange, flotte, fligede blade. Foto: Solvej D. Rasmussen

Den her salat starter med, at vi nedlægger køkkenhaven. At I anlægger køkkenhaven, mener du vel, Solvej? Nej, nedlægger.

Vi skulle have plads til et orangeri, alt i haven blev flyttet rundt, køkkenhaven blev nedlagt. Vi har masser af plads til at anlægge en ny køkkenhave, men vi ved ikke, hvor den skal ligge, og derfor gik jeg ned på biblioteket og lånte en bog om at dyrke grøntsager i potter. Mizuna, stod der i bogen.

Mizuna er en japansk kål, hvis blade minder om rucola. Ifølge frøposen skulle den smage som sukkerærter. Man kan dyrke mizuna (eller mitzuna, som nogen skriver det) i en krukke i køkkenet, på altanen eller terrassen. Vi har et køkken med masser af lys, så jeg har sået den allerede i marts. Jeg regner med, at den skal stå herinde hele sommeren, så jeg til hver en tid kan tage de fem skridt hen til den og høste frisk, grøn, japansk kål.

Mizuna. Foto: Solvej D. Rasmussen

Man skal passe på, at mizuna ikke går i stok. Det står på frøposen, og så vidt jeg husker også i Lena Israelssons bog ‘Din orientalske køkkenhave’ (som var den bog, jeg lånte på biblioteket). Så da mine fire mizuna-planter bare blev længere og længere, og mere og mere vakkelvorne, og hang helt ud over kanten af potten, besluttede jeg mig for at give dem en lærestreg, helt præcist ved at spise dem til frokost.

Sådan så mizuna-planterne ud, før de blev spist. Foto: Solvej D. Rasmussen

Nu har de kun eet lille, nyt blad hver, og så håber jeg, at de vokser sig store igen i en tættere og mere busket facon end før.

Jeg synes ikke helt, at smags-sammenligningen med sukkerærter passer, eller også er det for lang tid siden, jeg sidst har smagt sukkerærter. Mizuna har en særdeles frisk, næsten stærk smag, ligesom mange helt frisk-høstede grøntsager, inklusiv gulerødder(!), har. Derfor satte jeg dem sammen med noget sødt, nemlig æbler. Tomater er altid godt, ikke mindst fordi de er røde, og så dryssede jeg med nigellafrø, fordi jeg havde nogen tilovers fra det her eksperiment, og fordi det ville se flot ud med sorte prikker.

Det smagte forfriskende og dejligt, og mizuna-kål får hermed en anbefaling som god køkkenhave-i-køkkenet-grøntsag.

Salat med mizuna, æbler og tomater

Du skal bruge:
Mizuna
Et sødt, rødt æble
Tomater (jeg har brugt små Datterino-tomater)
Nigellafrø

Olivenolie
Citronsaft
Salt

Fremgangsmåde:
Skyl mizuna, æble og tomater. Ryst dressingen sammen af 3 dele olivenolie, 1 del citronsaft og lidt salt. Hæld det i en lille skål, tern æblet og rør ternene i dressingen. Meningen er, at æblestykkerne ikke bliver brune. Skær salaten i stykker og tomaterne i både. Anret dem på en tallerken, læg æblerne over og drys med nigellafrø.

En dejlig rød og grøn salat. Foto: Solvej D. Rasmussen

Dette indlæg blev udgivet i Køkkenhaven, Salat. Bogmærk permalinket.

2 Responses to Salat med mizuna og æbler

Der er lukket for kommentarer.