Sort brombærmarmelade

Sort brombærmarmelade

Hjemmelavet brombærmarmelade. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Nu forstår man, hvorfor englænderne kalder dem blackberries.

Sidste lørdag tog Laurits og jeg på brombærtur i de fynske højdedrag, hvor min søster bor. Han og hans kusine Anna, også 12 år, valgte ret hurtigt trampolinhopning frem for brombærplukning, men jeg kunne næsten ikke holde op igen. Der er noget uforklarligt tilfredsstillende ved at gå ud i landskabet og finde noget at spise. Det er sikkert et center dybt i krybdyrhjernen, som sukker lettet ved tanken om, at man kan overleve, selvom euroen skulle gå hen og bryde sammen.

Brombærtur

Her kan man lige ane, at Laurits er færdig med at plukke brombær og er begyndt at svinge med en pind i stedet, en af hans yndlingsbeskæftigelser her i livet. Foto: Solvej D. Rasmussen

I hvert fald ville man dø af sult, hvis man skulle leve af brombær fra Føtex, for her skal man give 26 kr. for 150 gram. Det vil sige, at vi plukkede for 312 kr. hin septemberlørdag (før du fordyber dig i alt for meget trættende hovedregning: Vi plukkede 1,8 kg).

Brombærplukning

Her er bærrene og Annas tømte skål. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Det blev til ét stort og tre små marmeladeglas, og efter ikke at have smagt brombær i hundrede år, er jeg virkelig oplivet over hvor dejligt, mørkt, frugtagtigt de smager.

Jeg brugte syltesukker med pektin fra Dansukker, og det gjorde det helt latterligt nemt at koge marmelade. Pektin er et stof, der naturligt findes i frugt og bær, og som får marmeladen til at stivne. Syltesukker med pektin indeholder dog et par tilsætningsstoffer mere, som nogle måske ikke vil bryde sig om (citronsyre og et konserveringsmiddel). Du kan finde mange gode sylteråd hos Dansukker, som også har lavet en regulær fyld-selv-ud-opskrift – ih, hvor fint! Den kan bruges til alle slags bær og frugt, og der er inspiration til spændende smagsgivere, man kan eksperimentere med. Alletiders, siger jeg bare.

Brombærmarmelade med syltesukker

Du skal bruge:
Brombær
To tredjedele af brombærrenes vægt i syltesukker med pektin

Fremgangsmåde:
Vask syltetøjsglas og -låg grundigt af i varmt vand med lidt opvaskemiddel. Sørg for, at vasken er ren og hav en ren bakke klar. Stil glas og låg i vasken og skold dem med kogende vand. Stil dem med bunden i vejret på bakken (jeg brugte en salat-tang til at holde på de varme glas) og læg et rent viskestykke over.

Skyl og rens bærrene grundigt. Dårlige bær kasseres. Put bær og sukker i en gryde. Der skal ikke vand i, for bærrene er fulde af vand. Bring bær og sukker i kog og lad det koge i cirka fem minutter. Skum marmeladen med en ske og hæld den på glas.

Brombærmarmeladen smager godt på et stykke ristet rugbrød (det hvedefri selvfølgelig – jeg giver det fire minutter på hver side). Vi har også med stor fornøjelse spist den blandet sammen med en skål yoghurt naturel.

Ristet rugbrød med brombærmarmelade

Ristet rugbrød med brombærmarmelade. Foto: Solvej D. Rasmussen

Dette indlæg blev udgivet i Årets gang. Bogmærk permalinket.