Rugbrødsboller uden hvede

Rugbrød uden hvede

Mini-rugbrød med masser af kerner. Foto: Solvej D. Rasmussen

Tøm køkkenskuffen for kerner og bag de her mini-rugbrød. De er sprøde og søde, fordi der er honning i, og alle de mange kerner er dejlige at tygge på. Vi kommer til at bruge dem som snack og som lækkert, mættende brød til grøntsagssuppen.

Jeg har også brugt denne opskrift til store rugbrød, se her.

Min forbindelse til denne dejlige opskrift er Gitte, som er mor til Markus, som er legekammerat til Ejnar. Når jeg henter Ejnar hos Markus, har Gitte med sikkerhed altid lige bagt eller kogt eller syet enorme mængder af et eller andet, for eksempel rugbrødsboller eller ipad covers, bare for at tage et par eksempler, og jeg fatter ikke, hvor hun får energien fra, men hun blogger om det her :)

Husk, at mad uden hvede ikke er det samme som mad uden gluten (selvom google blander de to ting sammen).

Rugbrødsboller uden hvede

Du skal bruge:
3 dl havregryn
2 dl rugmel
2 dl knækkede rugkerner (det er bedst at lægge dem i blød et par timer)
1 dl hørfrø
1 dl solsikkekerner (det blev så græskarkerner i dag)
2 tsk natron
1 tsk salt
4 dl kærnemælk (3 dl, hvis du har haft rugkernerne lagt i blød)
½ dl honning (skær ned på honningen, hvis du ikke vil have søde rugbrød)

Fremgangsmåde:
Læg rugkernerne i blød i rigeligt koldt vand et par timer. Lad dem derefter dryppe af i en sigte. Smid vandet ud.

Du kan også bruge kernerne uden iblødlægning, men som du kan se af kommentarerne nedenunder, så er der nogen, der synes, de er lige lovlig hårde i det færdige brød. Jeg foretrækker selv at lægge kernerne i blød, før jeg bruger dem i opskriften her.

Bland rugkernerne – enten friske eller iblødlagte og afdryppede – godt sammen med alle de andre ingredienser.

Rugkerner, græskarkerner, rugmel til mini-rugbrød

Havregryn, rugmel, hørfrø, rugkerner, græskarkerner, kærnemælk, honning, salt og natron. Foto: Solvej D. Rasmussen

Fordel dejen i muffinsforme eller lignende. Jeg brugte ramekiner smurt med solsikkeolie – det skal du IKKE gøre! For så sjovt er det nemlig heller ikke at stå og vikle rugbrødsboller ud af ramekiner med en bordkniv, mens man spekulerer på, om de går i stykker, så man ikke kan tage et billede af dem til sin blog. Som du kan se, endte det hele lykkeligt, men jeg vil alligevel foreslå, at du bager dine mini-rugbrød i silikone- eller sliplet-forme. Papirforme? Jeg ved det ikke og kunne godt være nervøs for, at det blev rugbrødsboller med små stykker fastbagt papir…

Du kan også bare putte dejen i en brødform og få et rigtigt rugbrød ud af det.

Dejen hæver fint under bagning.

I brødform skal rugbrødet ifølge Gitte have cirka 50 minutter ved 180 grader.

Mini-rugbrødene her fik 30 minutter ved varmluft, hvor jeg skruede ned på 100 grader de sidste fem minutter, fordi de begyndte at se lige lovlig mørkebrune ud i kanterne. Hold øje med dine mini-rugbrød, så de ikke bliver brændte.

Rugbrødsboller eller mini-rugbrød

Bag mini-rugbrødene i muffinsforme – så går det meget bedre… Foto: Solvej D. Rasmussen

Dette indlæg blev udgivet i Brød uden hvede. Bogmærk permalinket.

30 Responses to Rugbrødsboller uden hvede

Der er lukket for kommentarer.