Sofaen er fuld af krummer nu. Efter at hele familien hele dagen har spist sprøde, hjemmelavede knækbrød som søndags-mellemmåltid.
Jeg har fundet opskriften langt oppe bag Norges kyster, og deroppe var de faktisk glutenfri (mine er kun hvedefri). Så hvis du har brug for en opskrift på glutenfri knækbrød, så hop til Anes uten-gluten-blogg. ‘Linfrø’ er hørfrø. Så er du vist kørende.
Knækbrødene kunne også være superfine til brunch, måske med paprika eller rosmarin i dejen.
Knækbrød uden hvede
Du skal bruge:
1 dl quinoa
1½ dl havregryn
1½ dl majsmel
1½ dl rugmel
1 dl solsikkefrø
1 dl hørfrø
1 dl sesamfrø
1 tsk bagepulver
1 tsk salt
1 tsk sukker eller honning
5 dl vand
½ dl olie
Fremgangsmåde:
Hæld quinoaen i en fintmasket si og skyld den grundigt i koldt vand. Kog den i 2 dl vand i cirka 20 minutter. Hæld evt. overskydende vand fra.
Bland alle ingredienser sammen i en stor skål.

Quinoa, havregryn, hørfrø, solsikkefrø, sesamfrø, rugmel og i midten majsmel. Foto: Solvej D. Rasmussen.
Bred den våde dej ud i et tyndt lag på to bageplader med bagepapir på.
Bag først knækbrødene i 10 minutter ved 175 grader varmluft. Tag dem så ud og skær eller klip den halvbagte dej i rektangler til knækbrød. Du kunne også lave kiks til dit ostebord ved at klippe dejen op i små kvadrater.

Når dejen har bagt i ti minutter, kan du klippe den i knækbrødsformede stykker med en saks. Foto: Solvej D. Rasmussen.
Sæt pladerne i ovnen igen og bag knækbrødene cirka en halv time, eller indtil de er gyldne og sprøde. Jeg kan se på den oprindelige opskrift, at det tog længere tid for Ane og hendes ovn oppe i Norge end det gjorde for mig og min ovn, og det var jo nok ikke de mere sydlandske breddegrader, der gjorde det, så hold blot øje med dine knækbrød :)
Uhm, det ser lækkert ud. Jeg har aldrig prøvet at bage knækbrød selv, men denne opskrift giver mig lyst til at gå i gang ;)
Det var meget nemt og ukompliceret, så prøv endelig. Hold blot lige øje med dem – jeg tror, bagetiden kan være meget forskellig fra ovn til ovn, og afhængigt af, hvor tykt et lag man har, og den slags.
Så hyggelig at du har latt deg inspirere av oppskriften min! Gøy å se at det falt i smak :)
De blev rigtig gode, så tak for den gode opskrift :)
Tusind tak for en lækker opskrift.. kom til at lave dobbelt portion og det kan jeg se nu det vil jeg ik fortryde.
Hej Anne Marie,
Dejligt at høre, at opskriften lykkedes!
Hilsen Solvej
Lavede kiks efter din opskrift før jul – brugte sort quinoa, det fungerede fint. Kiksene var ikke til at holde sig fra, da de kom sprøde og lækre ud af ovnen. Uhm. Dem, jeg ikke nåede at spise samme dag, puttede jeg i en kagedåse, foret med bagepapir. Sådan opbevarer jeg normalt også småkager, som holder sig fint sprøde. Men da jeg nogle dage efter kiksbagningen dykkede ned i kagedåsen igen, var kiksene blevet noget bløde. Er det opskriften, der gør, at kiksene ikke bliver ved med at være sprøde, eller har du et bedre fif til opbevaring ???
Hejsa Inge,
Det må vel være fugt, der gør kiks bløde, men jeg kan desværre ikke lige regne ud, hvorfor lufttæt opbevaring i din kagedåse ikke fungerede i det her tilfælde.
Det er et stykke tid siden, jeg selv har lavet dem, så jeg er ikke opdateret på opbevarings-erfaringer. Beklager, at der ikke er meget hjælp at hente her :(
Kh Solvej
Tak for svar – men hvordan opbevarer du selv knækbrødene, bagt efter denne opskrift? Eller bliver de alle spise samme dag, som du bager dem :)
Jeg kan faktisk ikke huske, hvad jeg har gjort, og jeg tror, de er blevet spist!
Pingback: Skøn kirsebærmarmelade fra Selleberg | Delikate Danmark