
Juleaften skal der være brun sovs! Foto: Solvej Dorthea Rasmussen.
Ind i mellem, for eksempel juleaften, har man brug for brun sovs. Så jeg syntes bare lige, I skulle se, hvordan vi laver brun sovs uden hvedemel her i familien, når der står dansk folklore som medisterpølse eller andesteg på bordet.
Brun sovs uden hvedemel
Du skal bruge:
Stegefedt (Viggo siger med vanlig præcision, at han bruger ‘et skvæt’. Jeg tolker det som højst en deciliter)
3 dl vand fra de kogte kartofler (som du garanteret har på bordet, når du skal bruge en brun sovs)
3 dl mælk
Sovsekulør
Salt og peber
Maizena og vand
Fremgangsmåde:
Stegefedtet kan være det, du har tilbage på panden, når du har stegt frikadellerne, hakkebøfferne eller medisterpølsen. Det kan også være det, der samler sig i bradepanden, når du har stegt en and eller flæskesteg. Jeg synes ikke, sovsen kan laves uden stegefedt – så smager den mest af kulør :| Men jeg skal ikke udelukke, at du kan bruge en sovseterning eller lignende, hvis du er vant til det. Prøv dig frem!
Put stegefedtet i en tykbundet gryde sammen med kartoffelvand og mælk. Bring det i kog under hyppig omrøring med et piskeris (rør, for at mælken ikke skal brænde på).
Rør maizena ud i koldt vand i en lille skål eller kop. Der skal cirka bruges en spiseskefuld maizena til to-tre spiseskefulde vand.
Når sovsen koger, hælder du maizena-jævningen i gryden og rører godt rundt. Hvis sovsen ikke bliver tyk nok første gang, blander du en portion majsjævning mere og hælder i lidt efter lidt, indtil sovsen har den konsistens, du gerne vil have.
Tilsæt kulør og smag sovsen til med salt og peber.