Nytårsmenu: Vagtelæg med rejecreme og lime

Vagtelæg, rejer, mayonaisse, dild

Rejecocktail med vagtelæg. Foto: Solvej D. Rasmussen

Så er det snart igen tid for at fiske confetti op af sit vinglas, synge med på Abba’s ‘Happy New Year’ og grunde over, hvordan endnu et år kunne forsvinde sådan uden videre.  Laurits (på 13) er allerede godt i gang med affyringen af diverse krudt. Således blev denne ret fotograferet til tonerne, blinkene og røgskyerne fra fontæner og jordsole ude på terrassen.

Der, hvor jeg skal hen nytårsaften, kommer der syv retter på bordet, og jeg skal stå for de fire. Hvilke fire skulle egentlig være en overraskelse for værtsparret, men det giver ikke meget mening at sprede inspiration til nytårsmenuen EFTER nytårsaften. Så I får den her (og I-ved-selv-hvem-I-er må lige lukke øjnene og holde sig for smagsløgene :) ).

Denne lille ret er en klassisk kombination af æg, rejer og mayonaisse. Du kan bruge almindelige æg, hvis du hellere vil det, og hvis du ikke kan lide mayonaisse eller gerne vil have et fedtfattigt alternativ, kan du bytte ud med et mælkeprodukt som f.eks. creme fraiche eller græsk yoghurt. Du kan også bruge andre skaldyr, en anden grøn krydderurt, og citron i stedet for lime.

Det smukkeste ved vagtelæg er skallen, men jeg har ikke fundet ud af, hvordan man får den med på bordet? Og de pillede vagtelæg er nu også kære - de ligner dukkeæg. Foto: Solvej D. Rasmussen

Det smukkeste ved vagtelæg er skallen, men jeg har endnu ikke regnet ud, hvordan man får den med på bordet? Og de pillede vagtelæg er nu også kære – de ligner dukkeæg. Foto: Solvej D. Rasmussen

For mig var det lysten til at bruge vagtelæg, der startede retten. De er bare så nuttede, og så er de også lidt finere og dermed mere nytårsagtige end hønseæg. I stedet for hele rejer til hele æg ville jeg gerne have noget med en anden struktur, så det blev en creme. Det syrlige sprøjt af lime er et kompromis. Med Viggo, som blev ved med at spørge, om der ikke skulle ananas i? Det skulle der altså ikke, men ok, syrlighed tilføjet.

Vagtelæg med rejecreme og lime smager meget, meget anbefalelsesværdigt, og jeg glæder mig til at servere det (og spise det) på mandag.

Vagtelæg med rejecreme og lime

Du skal bruge:
2½ vagtelæg pr. person
7-8 vannamei-rejer eller andre store rejer pr. person
1 tsk mayonaisse pr. person
Dild
Hjertesalat eller hovedsalat
Salt og peber
1 limebåd pr. person

Fremgangsmåde:
Kog vagtelæggene i 3 minutter og lad dem køle af.

Skær rejerne i små stykker eller skiver. Bland dem med hakket dild og mayonaisse. Smag til med salt og peber.

Anret salat, rejecreme og æg med en limebåd. På billedet er der kun 1½ æg, men det er kun fordi man ikke kunne se rejecremen, når der lå et æg mere! Jeg tror, 2½ æg pr. person er det rigtige, for de er jo ret små. Det er fint, når det ene er skåret over, men det er ikke fint med to overskårne æg, ifølge reglen om at et lige antal prikker/ingredienser er kedeligt at se på.

Rejesalat med dild og vagtelæg.

Rejesalat med dild og vagtelæg. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Dette indlæg blev udgivet i Årets gang, Salat. Bogmærk permalinket.

2 Responses to Nytårsmenu: Vagtelæg med rejecreme og lime

Der er lukket for kommentarer.