I efteråret skete der en katastrofe. Nemlig at jeg var nødt til at holde op med at spise rugbrødet fra Xtra. Taget i betragtning at jeg spiste masser af det hver dag, og at det for eksempel altid var superhandy at have med i byen, var det noget nær en katastrofe.
Men heldigvis skete den her rugbrødsopskrift også i efteråret! Jeg bager en brødform af den et par gange om ugen, og fordi den er så nem at bage – der er hverken surdej eller hævning, man skal bare røre nogle ingredienser sammen med en ske – så har jeg det rugbrød, jeg skal bruge.
Den har dog udviklet sig lidt, så her får I den foreløbig mest optimale version. Tak til Gudrun, som har udredt forholdet mellem kærnemælk og udblødte rugkerner, og i det hele taget bidraget med viden om ting og sager og rugbrødsbagning :) Og tak til en knaphed på rugmel en dag, som gjorde, at jeg opdagede, at brødet også bliver rigtig fint med majsmel.
Der er én lille forhindring. Rugkernerne skal ligge i blød i mindst to timer. Men se mere om det i opskriften.
Rugbrød uden hvede
Du skal bruge:
2 dl knækkede rugkerner
3 dl havregryn
2 dl rugmel eller majsmel
1 dl sesamfrø
1 dl hørfrø
1 tsk salt
2 tsk natron
3 tsk honning, sirup eller sukker
3 dl kærnemælk
Fremgangsmåde:
Læg rugkernerne i blød. Du kan lægge dem i blød i rigeligt koldt vand dagen før, du vil bage rugbrød. Eller du kan overhælde dem med kogende vand og lade dem ligge i det varme vand i to-tre timer. PS. Nede i kommentarerne kan du læse om en, der har givet kernerne en tur i mikrobølgeovnen i et par minutter.
Tænd ovnen på 180 grader ikke-varmluft.
Hæld de udblødte rugkerner i en si og lad dem dryppe af. Bland alle ingredienser i en skål, til sidst også rugkernerne.
Hæld dejen i en brødform og bag det cirka 1 time (prøv dig lidt frem med din egen ovn). Jeg synes, rugbrødet bliver bedst uden varmluft.
Du kan bruge alle slags kerner og frø. Jeg bruger de små hør- og sesamfrø, fordi de giver en fin struktur, og sesamfrøene smager dejligt. Brødet smager også godt med solsikke- og græskarkerner. Gå ikke i panik over, at solsikkekernerne bliver grønne – det er natron-pulveret, der gør det :)
Rugbrødet holder sig bedst i fryser og køleskab.
nå, …. skal dejen ikke hæve ? – hverken før eller efter det er lagt i brødformen ?
Der er ingen hævning overhovedet :)
Vil man kunne bruge alm. rugkerner i stedet for knækkede? Jeg er ærlig talt ikke så meget inde i det med rugkerner :)
Jeg har faktisk heller aldrig spekuleret over forskellen på knækkede og skårne og hele rugkerner… Jeg har søgt lidt på andre rugbrødsopskrifter med rugkerner og det gav indtryk af, at du godt kan bruge hele rugkerner i brødet.
Held og lykke med bagningen!
Hilsen Solvej
Mange tak for hurtigt svar :)
Hej :)
Jeg vil rigtig gerne bage denne rugbrød, men jeg ville høre om man kan erstatte kærnemælken med noget? Jeg undgår nemlig laktose udover hvede og sukker.
Tak på forhånd :)
Hej Maryam!
Jeg har tidligere søgt på nettet for at finde ud af, hvad man kan erstatte kærnemælk med i dette brød, når man ikke kan tåle laktose. Nogle foreslår sojamælk pisket med lidt citronsaft. Jeg har ikke selv prøvet det og heller ikke hørt fra nogen, der har, så hvis du prøver det, vil jeg meget gerne høre, hvordan det går :)
Undskyld, jeg først svarer nu, men det er fordi, jeg har været i sommerhus de sidste par dage.
Mange hilsner
Solvej
Jeg brugte (i mangel af bedre) laktosefri blåbæryoghurt – det påvirkede hverken smag eller farve og fungerede fint.
Tak for det gode råd, Freia.
Hilsner fra Solvej
Kære Solvej.
Tak for en dejlig opskrift.
Kommentar til Maryam og andre.
Jeg tåler nærmest heller ikke noget… – og har erstattet kærnemælk med risdrik. Det går helt fint.
Om hele kerner har jeg bl.a. prøvet med perlerug, og det fungerer bare.
Tak for god inspiration.
Jan.
Selvtak, Jan, for de gode fif.
Lækkert rugbrød som har en lidt speciel smag (måske det er siruppen der gør det?) – næste gang vil jeg prøve at tage lidt dej fra, blande lidt hakket mørk chokolade i og putte det i muffinsforme :-) Melder lige tilbage hvordan det går :-)
Hej Mette!
Jeg har lige selv prøvet chokoladerugbrødsbollerne og de smagte hammergodt og er på vej på bloggen snart :) Jeg vil altid gerne høre, hvordan opskrifterne fungerer for andre, så skriv endelig!
Hilsner fra Solvej
Har dog problemer med at brødet smuldrer en del?
Jeg synes, det får den bedste konsistens med honning. Det har også en mere skærbar konsistens – bedre sammenhængskraft – efter det har ligget i køleskabet.
Min svigermor bruger den samme opskrift, og hendes brød er altid mørkere og endnu bedre i konsistensen end mit. Så det lever lidt sit eget liv afhængigt af ovn, hvilket mærke rugmel man bruger og sikkert meget andet :)
Hilsen Solvej
Kan rugkernerne uden det store bøvl byttes ud med feks. solsikkekerner? Jeg kan desværre heller ikke tåle rug udover hvede :-(
mvh Jannik
Hej Jannik,
Jeg har ikke prøvet det, men jeg vil tro, at du kan bytte rugkernerne ud med solsikkekerner – prøv det og se, hvordan det går!
Hilsen Solvej
Jeg har bagt dette rugbrød men kunne overhovedet ikke skære det, det smuldrede fuldstændigt.
Anden gang kom jeg 5 dl. rugmel i og så var det skærbart!
Hvad kan jeg have gjort forkert?
Har tidligere med stort held bagt rugbrød efter en anden opskrift, men nu kan det heller ikke skæres.
Kan det tænkes at det har noget med melets kvalitet at gøre?
De bedste hilsner
Aase
Kære Aase,
Det ved jeg simpelthen ikke. Jeg gætter på, at forskelligt mel kan give forskelligt resultat.
Mine egne erfaringer med denne opskrift er, at brødet smuldrer mest, når det er friskbagt, og bliver mere fast efter en dag i køleskabet. Man skal ikke forvente at skære fine, tynde skiver af det, men det er tilsyneladende forskelligt fra køkken til køkken.
Jeg håber, det lykkes dig at få et godt rugbrød ud af opskriften :)
Hilsen Solvej
Hej,
Jeg har nu prøvet opskriften en enkelt gang, dog ændrede jeg på 2 ting.
Rugkerne: skåret rugkerner i vand i mikroovn 2 x 1 min, lige 3 min. Pause i mellem og så var de lige til at bruge, havde en lille smule bid i.
Nu kan jeg godt tåle speltmel, så skiftede rugmel ud med fuldkornspelt.
Resultatet blev et rigtig godt rugbrød, det uden problemer kunne skæres i tynde skiver med en alm brødkniv og det var imens det stadig var lunt.
Den lidt sjove smag har jeg en ide om at det stammer fra hørfrø, så nu er brød nr. 2 i ovnen (det første er spist) denne gang uden hørfrø men med solsikkerkerner, glæder mig til resultatet om 45 min.
Hej Jannie,
Dejligt at høre, hvordan opskriften virkede i dit køkken, og tak for tippet med rugkernerne i mikrobølgeovnen. Godt i en snæver vending.
Jeg kan rigtig godt lide brødet med solsikkekerner. Håber, det blev godt.
Hilsner fra Solvej
Jeg tror den “spesielle” smag i brødet stammer fra natron. Det giver nemlig en helt anden smag end bagepulver :-)
Så lækkert et brød.
Rigtig god konsistens uden at være for “nøddet” Lavede det med solsikkekerner i stedet for rugkerner eftersom jeg absolut ikke har tålmodighed ligge kerner i blød ;)
Haha, ja, det tager også irriterende lang tid, og endnu værre: planlægning! Dejligt at høre, at brødet kan bages uden, så tak for det, Mette.
Mange hilsner fra Solvej
Hej
Jeg er rigtig stor fan af dette rugbrød og det fungerer bare – især nu, når jeg helst skal undgå hvede.
Det er rigtig nemt, men i starten havde jeg lidt problemer med, at det blev lidt klægt i midten og hang meget fast på brødkniven.
Nu bager jeg det først 30min ved 100grader, skruer derefter op på 180grader og bager det 60min og lader brødet stå i eftervarmen. Nu bliver det perfekt bagt og der er intet der hænger fast på brødkniven!
Jeg ville bare lige dele min erfaring og sige tusind tak for denne fantastiske og nemme opskrift :-)
Mvh Ida
Tusind tak for tippet, Ida! Ja, det er en fantastisk nem opskrift. Når det gælder klæg midte og klistret brødkniv, så undgår jeg det ved at lade brødet køle helt af, før jeg skærer det, men med din metode kan man måske spise varmt brød, og det ville jo være dejligt :)
Mange hilsner fra Solvej
.sikke et rugbrød !! Jeg har bagt så meget brød gennem de sidste 6 år pga multiallergiker bl.a. Hvede og nødder hos min søn. Endelig en opskrift som bare smager rigtig godt og enorm nem at lave. Nu står den på pølsehorn og kage.. Takker for din blog :)
Hej Mette,
Det er superdejligt at høre – tak for din kommentar. Jeg har også bagt brødet uden rugkerner, så går det lidt hurtigere, men portionen er selvfølgelig ikke nær så stor.
Jeg tror, at du måske også kan bruge denne opskrift på foccaciabrød? Den er i hvert fald uden hvede og nødder. Skift oliven ud med skinke og ost, hvis det er mere til din søns smag :) Nu ved jeg jo ikke, hvor gammel han er – mine drenge er 12 og 15 og bryder sig ikke om oliven.
Hilsen Solvej
Dette rugbrød smager jo fantastisk, og så ér det virkeligt det nemmeste og hurtigste rugbrød jeg nogensinde har prøvet at bage!!!!
Jeg har været “hvedefri” i ca 7 uger nu. Allerede efter 3 uger var jeg frisk og rask efter 8 mdr’s sygdom, så jeg er SÅ MOTIVERET. Jeg har endnu ikke haft særlig succes med brød, så jeg glæder mig til at prøve flere af dine opskrifter :-)
Hej Louise,
Det var da helt fantastisk! Jeg håber, det fortsætter med at virke for dig.
Når det gælder brød, så er der de her boller (de lykkes aldrig helt godt for mig, men når min søster bager dem, bliver de fantastiske – så prøv dem) og de her boller, som er dem, jeg som regel bager. Og der er selvfølgelig flere opskrifter på den side, der hedder Opskrifter a-å, men de her to opskrifter vil jeg fremhæve. De er rigtig gode.
Jeg håber, de lykkes i dit køkken :)
Mange hilsner
Solvej
Kære Solvej.
Har du en grund til, at du vælger natron i stedet for bagepulver?
Mange hilsener
Kent
PS. Det er et godt brød – og nemt at gå til.
Hej Kent!
Det stod i opskriften fra Gitte…
Jeg ved faktisk ikke, om man kan bruge bagepulver i stedet.
Glad for, at du kan lide det :)
Hilsen Solvej
Der er gluten i rugkerner, så skal man undgå hvede, skal man ikke spise rugkerner.
Hej Helle,
Det, du skriver, er forkert, men en udbredt misforståelse. Hvede og gluten er ikke det samme. Vi er nogle, der undgår hvede uden at undgå gluten.
Jeg håber, at dette svar gør det mere klart for dig og andre, at når jeg skriver ‘uden hvede’, så mener jeg ‘uden hvede’. Jeg mener ikke ‘uden gluten’.
Venlig hilsen
Solvej