Kammerjunkere uden hvede

Kammerjunkere uden hvede

Hvedefri kammerjunkere. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Fordi kammerjunkere hører sig til på en sommeraften.

Det er lang tid siden, jeg har smagt en rigtig kammerjunker med hvedemel i. Så jeg fik mand og børn til at smage på købe-kammerjunkerne fra supermarkedet. De fortalte flere ting, blandt andet at kammerjunkere er tørre. Da de smagte mine kammerjunkere uden hvede, erklærede de, at de var om muligt endnu tørrere!

Kammerjunkerne fungerer ikke desto mindre fremragende i koldskålen, og manden og børnene spiste da også gladeligt dem alle sammen og spurgte efter flere.

Kammerjunkere uden hvede

Dejen er skåret i skiver, så kammerjunkerne får det rigtige, overskårne look. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Kammerjunkere uden hvede

Du skal bruge (til cirka 90 stk.):
150 g fuldkornsrismel
100 g maizena
½ tsk hjortetaksalt
100 g smør
100 g sukker
1 æg
1 vaniljestang
1 tsk vaniljesukker
½ tsk salt

Fremgangsmåde:
Bland mel, maizena og hjortetaksalt.

Smuldr smørret i uden at ælte dejen sammen. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud (en af livets små fornøjelser – det dufter så dejligt af vanilje). Saml dejen med de øvrige ingredienser og ælt den godt igennem.

Del dejen i fjerdedele og rul en del ad gangen til en pølse på cirka 2 cm i diameter. Skær pølsen i skiver på ½-1 cm tykkelse afhængigt af, hvor tykke du kan lide dine kammerjunkere. Placer skiverne på en bageplade med bagepapir på og tryk dem runde, hvis skiverne er blevet lidt fladmaste. Når du bruger skiver til kammerjunkerne, får de det overskårne look, og det syntes jeg virkede helt rigtigt, men du kan selvfølgelig også bare rulle nogle små kugler.

Bag kammerjunkerne uden varmluft ved 200 grader i cirka 12 minutter afhængigt af din ovn. De skal være ret lyse, når du tager dem ud. Lad dem køle helt af, før du plopper dem i din koldskål. Hvis der er nogen tilbage, når dagen er omme, så opbevar dem i en lufttæt kagedåse.

Dette indlæg blev udgivet i Årets gang, Kager uden hvede. Bogmærk permalinket.