Æblegrød i orangeriet

Æblegrød med fløde

Æblegrød med fløde. Foto: Solvej D. Rasmussen

Utrolige rigdomme ligger og flyder på de danske græsplæner i disse uger: Æbler.

Haverne bugner af belle de boskoop, filippa og guldborg. Her på grundejerforeningens fællesarealer vokser der også umådelige mængder af frugt. Det lader til, at selv de levende hegn og motorvejsskråningerne har et rigtbærende æbletræ for hver hundrede meter. Faktisk alle andre steder end lige vores have. Her er der nemlig æbletræs-elendighed.

Men så er det jo godt, at overfloden er så enorm andre steder, at der bliver delt ud af den.

Da min kollega beklagede sig over sine mange nedfaldsæbler, gik jeg i løbet af få timer fra venlig hentydning til direkte opfordring, og så tog hun en kassefuld med på arbejde! Hvad det er for en sort, ved jeg ikke lige, men det er dem, jeg har kogt denne æblegrød af.

Nedfaldsæbler til grød

Nedfaldsæbler med skønhedsfejl er perfekte til æblegrød. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Hvis du har for mange æbler, så gør som min mor: Sæt en havestol med en kasse æbler ud til vejen med et skilt ‘Værsgo og tag’. Eller opret dig som bruger på deljorden.dk. Det er en side, hvor havedyrkere kan bytte deres overskud af frugt, planter osv. med andre, men også bare dele ud. Så der kan du altså være så heldig at finde en, der giver frugt væk, i nærheden af dig, hvis du er i æble-underskud.

Æblegrød

Du skal bruge:
Æbler (skønhedspletter og mærkeligheder ingen hindring, men skær brune, stødte områder af)
Vand
Sukker
Fløde

Fremgangsmåde:
Skyl og skræl æblerne. Fjern kernehuset, skær dem i tern og put dem i en gryde.

Hæld vand i gryden, indtil det står cirka halvt op af æblerne. Hellere for lidt vand nu end for meget, for du kan altid hælde mere i, men du kan ikke tage det op igen.

Drys sukker efter smag over æblerne. Jeg bruger cirka to teskefulde pr. æble, men det afhænger helt af æbler og smagsløg. Også sukker kan du putte i senere, hvis du ikke synes, der er nok.

Bring æblerne i kog, skru ned og lad dem simre 5-10 minutter. Hold øje med, at gryden ikke koger tør. Hvis den er på vej til det, så hæld mere vand i.

Æblegrøden kan spises lun eller kold med fløde på. Du kan lave en æblekage med makroner og flødeskum af den. Eller den kan fryses ned til dårligere tider.

Æblegrød med fløde

Æblegrød i tusmørke i orangeriet. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Dette indlæg blev udgivet i Årets gang, Køkkenhaven. Bogmærk permalinket.