Thaisuppe med grøntsager og æbler

Vegetarisk thaisuppe

En utroligt dejlig varm og varmende thaisuppe til at styrke sig på i efteråret. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Jeg har været ude at rejse. Med min 13-årige søn Laurits har jeg set tre storbyer på otte dage. I Paris var vi oppe i Eiffeltårnet. I London gik vi tur i Hyde Park. Og i Amsterdam købte vi kinesiske suppeskeer.

Det var Laurits, der foreslog, at vi skulle købe dem. Vi stod inde i noget, der hedder Nieuwe Kerk, hvor de havde Kina-tema både i udstillingen og i museumsshoppen.

Man skal være parat til det uventede, når man rejser. Det er det eneste, der duer, især når man rejser med børn, selv når de er næsten 14 år, eller måske særligt når de er teenagere. At Laurits foreslog kinesiske suppeskeer havde jeg aldrig ventet, og derfor har vi nu fire hvide porcelænsskeer med blåt dragemønster, som for evigt vil være et minde om denne rejse, fuldt på højde med minderne om Eiffeltårnet og London Eye!

Thaisuppe med kokosmælk og grøntsager

Kinesisk suppeske fra Amsterdam. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Jeg har lavet en vegetarisk thaisuppe. Vi forsøger nemlig fortsat at spise flere grøntsager og mindre kød her i familien. Da jeg ikke havde hverken citron eller lime i huset, brugte jeg friske æbler i tern til at give det syrlige pift. Det virkede perfekt.

Suppen var et stort hit hos børn og voksne, og med dens kraftige smag af chili, tomater og kokosmælk anbefales den varmt til de kolde efterårsdage.

Thaisuppe med grøntsager og æbler

Du skal bruge (portionen burde være ret stor, synes jeg, men vi fire spiste det hele…):
2 løg
2-3 fed hvidløg
6 gulerødder
20-25 cherrytomater
2 bundter forårsløg
1 l hønsebouillon
1 dåse kokosmælk (400 ml)
1 stor spsk rød karrypasta
2-3 spsk rapsolie eller anden neutral olie
1 tsk sesamolie
2-3 æbler

Fremgangsmåde:
Hak løgene. Skyl alle grøntsagerne. Halvér cherrytomaterne og skær forårsløgene i skiver. Skær gulerødderne i skiver på skrå, så de kommer til at se asiatisk-agtige ud. Du kan for øvrigt bruge alle røde, grønne og orange grøntsager til denne suppe, og jeg tror også, den kunne være fin med kartofler i.

Vegetarisk thaisuppe

Det er altid sjovt at koge suppe med farvestrålende grøntsager: Foto: Solvej D. Rasmussen.

Varm de to slags olie i en stor gryde ved middelhøj varme. Sautér løgene, indtil de bliver klare. Tilsæt presset hvidløg og karrypasta. Rør rundt, så der ikke er noget, der sætter sig fast i bunden af din gryde.

Hæld de andre grøntsager i gryden og lad dem sautere med, mens du rører rundt.

Hæld også kokosmælk og bouillon i gryden. Bring suppen i kog og lad den simre i 15 minutter, til grøntsagerne er kogt møre.

Skyl æblerne og skær dem i små tern, som folk kan drysse over deres suppe-portion. Spis suppen med brød til og pas på, du ikke brænder dig på en af cherrytomaterne.

Vegetarisk suppe

Vegetarisk thaisuppe med forårsløg, gulerødder og tomater. Suppeskålen er for øvrigt lavet af keramiker Inge Trautner. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Dette indlæg blev udgivet i Fyld-selv-ud-opskrifter, Suppe. Bogmærk permalinket.

13 kommentarer til Thaisuppe med grøntsager og æbler

  1. Rita skriver:

    Uhm, hvor ser den lækker ud, god ide med æbler – og flot skål.

    • Solvej skriver:

      Tak skal du have, Rita, og ja, jeg synes faktisk stentøjs-skålen og porcelæns-skeen kontrasterer hinanden meget godt.

      Hilsner
      Solvej

  2. Lyder som en skøn suppe – tak for inspiration :)

  3. Randi skriver:

    Laurits har vist en svaghed for det asiatiske – manga, kampsport og nu skeer :-)
    Flotte billeder! man kan næsten dufte kokosmælken og karryen, og dit tip med æbler vil jeg prøve næste gang

  4. Lone skriver:

    Hej Solvej. Suppen ser virkelig indbydende ud – og flotte billeder som altid. Har det stor betydning for smagen, at der også er sesamolie i?

    • Solvej skriver:

      Hej Lone,

      Tja, jeg læste engang i en eller anden asiatisk kogebog, at ‘bare et par dråber’ sesamolie gjorde en kæmpe forskel for smagen.
      Men jeg har ikke prøvet at lave denne suppe uden, så jeg ved helt ærligt ikke, hvor stor betydning det har.
      Jeg ville ikke lave suppen uden rød karrypasta, men jeg tror godt, at jeg kunne finde på at lave den, selvom jeg ikke havde sesamolie i huset. Så… prøv!

      Mange hilsner
      Solvej

    • Solvej skriver:

      Og tak forresten :)

  5. Fritze skriver:

    Kære Solvej.
    Jeg har aldrig brugt karrypasta da jeg ikke er glad for stærk mad. Jeg kan dog godt lide krydret mad – eller bare lidt stærkt…..så mit spørgsmål er: bliver den stærk hvis jeg kun bruger halvt så meget karrypasta? Jeg ved godt at det er smag og behag, men da jeg ikke kender til styrken på en karrypasta, vil jeg gerne have lidt rådgivning ;-))))
    Den suppe ser bare så lækker ud at den må prøves.
    Hilsen Fritze

    • Solvej skriver:

      Hej Fritze,
      Ja, så må jeg jo se, om jeg kan rådgive :)
      Problemet med kokosmælk er, at det smager vældig meget af kokosmælk! Og derfor er karrypastaen rigtig god, så man ikke bare får en fed, hvid, vammel smag af kokosmælk uden krydderier.
      Denne mængde var ikke ret stærk, synes jeg, men som du skriver, så er det jo meget individuelt.
      Men jeg synes da, du skal prøve det med halv mængde. Du kan evt. supplere med ekstra hvidløg, tomatpure, citrongræs, eller hvad du nu har ved hånden, der minder om det asiatiske køkken. Den her suppe var meget velafbalanceret, men det kan jo være, du når frem til en anden god kombination. Jeg håber, det lykkes!
      Hilsner fra Solvej

  6. Camilla Lydholm skriver:

    Hold da op hvor ser det bare godt ud, det skal bestemt prøves :) Elsker os bare Thaisuppe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA code