Nytårsmenu: Trifli med whisky og mascarponecreme

Trifli med frugt og whisky

Godt Nytår! Foto: Solvej D. Rasmussen.

Klokken er lidt i fire nytårsaftensdag, og jeg har allerede drukket for meget. Det er næsten ikke løgn. Fordi jeg lavede den her trifli til Viggo og mig, og der var ikke sparet på whiskyen, og nu snurrer mit hoved sådan lidt… Godt Nytår til jer derude! Håber I har haft et dejligt 2013, og at 2014 vil bringe jer lykke og passende udfordringer.

Det var meningen, I skulle have haft opskriften i går. Så den kunne have inspireret til nytårsmenuen. Men prøvesmagerne – Viggo med og ungerne uden alkohol – var ikke tilfreds med smagen. Det er de nu, hvor der er puttet kalorier (smør og honning) i havregrynscrunchen. Så I får opskriften forsinket, og heldigvis kan den sagtens laves til en anden festlig lejlighed end nytår.

Mascarponecremen er tilpasset fra “Isabellas store opskriftsbog”. Resten af triflien er inspireret af den skotske havregryns- og whiskydessert, som kaldes cranachan. Den er traditionelt med hindbær, men jeg har valgt en frugt, der smager bedre her i vintersæsonen.

Trifli med frugt og whisky

Trifli med vindruer, whisky og mascarponecreme. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Trifli med whisky og mascarponecreme

Du skal bruge (til seks personer):
50 g hasselnødder
1½ dl havregryn
25 g smør
1 spiseskefuld honning

2 æggeblommer (jeg bruger de pasteuriserede)
50 g flormelis
200 g mascarpone
2 æggehvider (også pasteuriserede i mit køkken)
2 dl piskefløde

Blå vindruer (10-12 druer pr. portion)
Evt. whisky

Fremgangsmåde:
Hak nødderne. Smelt smør og honning sammen i en gryde eller en pande. Hæld de hakkede nødder i, rist dem og tilsæt havregrynene. Husk at røre, så intet brænder på. Bred det ud på en tallerken og lad det køle af.

Pisk flormelis og æggeblommer godt sammen, til massen er blevet lys og meget større. Rør mascarpone-osten i blandingen. Pisk æggehviderne stive og rør dem i mascarpone-blandingen. Pisk fløden til flødeskum og rør også den i cremen.

Skyl vindruerne og halver dem.

Læg havregrynscrunch i bunden af dine fine portionsglas. Dryp med whisky til dem, der vil have alkohol. Sæt vindruer langs kanten. Put et par skefulde creme i glasset og pynt med flere halve vindruer. Hvis du ikke synes, desserten ser festlig nok ud, så spræng en bordbombe i nærheden :)

Godt Nytår til alle.

Trifli med frugt og whisky

Havregrynscrunchen smager godt sammen med frugt og flødeoste-creme. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Dette indlæg blev udgivet i Årets gang, Kager uden hvede. Bogmærk permalinket.