Om bloggeren

Jeg hedder Solvej, er gift med Viggo og vi har to skønne drenge, Laurits på 16 og Ejnar på 14 år.

Jeg er uddannet journalist og har arbejdet mange år med kommunikation i offentlige virksomheder.

Min blog handler om det kreative køkken, hvor man bruger madlavningen som en mulighed for at lege, eksperimentere, sanse og skabe. Jeg tror, at man får et sundere og sjovere liv, hvis man åbner sanserne, mærker efter og bruger sin kreative lyst, når man laver mad (og i øvrigt når man laver alt muligt andet). I madlavningen arbejder man med farver, former, smag og sundhed på én gang, og der er forskellige udfordringer, man skal tage hensyn til, for eksempel at børnene ikke spiser hvadsomhelst. Det er simpelthen bare sjovt at lave mad!

Bloggen handler også om glæden ved at dyrke sin egen mad i haven. Her i familien er vi ikke i nærheden af at være selvforsynende med grøntsager eller noget som helst andet, men det er alligevel en stor fornøjelse at hente grønne bønner eller pastinakker i køkkenhaven. For slet ikke at tale om jordbærrene.

Bloggen handler også om mad uden hvede. Jeg fik for et par år siden det råd af en akupunktør, at det ville være bedst for min fordøjelse, hvis jeg undgik hvede. Det har jeg gjort, og der er ingen tvivl om, at jeg har det bedst, når jeg ikke spiser hvede. Flere og flere mennesker får konstateret hvede-allergi eller hvede-intolerance, eller de vælger, som jeg, at de ikke vil spise hvede. Derfor har jeg syntes, at det var en god ide at dele mine opskrifter uden hvede med andre. Du kan læse den lange historie om, hvorfor jeg undgår hvede på denne side.

33 kommentarer til Om bloggeren

  1. anne de freitas skriver:

    dejlig blog du har

  2. Kashifah skriver:

    Hej, jeg har for nyligt fået konstateret hvede allergi og er utroligt glad for at have fundet denne blog. Jeg savner især at spise kager og kiks så jeg vil meget snart kaste mig ud i de spændende opskrifter der findes her :)

  3. Lene Andersen skriver:

    Hej Solvej

    Så dejligt endelig at finde en der har en hjemmeside,
    Hvor jeg ikke skal blive i tvivl om der er forståelse for,
    at hvede allergi ikke handler om gluten :)
    Jeg har hvede allergi. Om må ikke få noget hvede overhovedet.
    Jeg oplever som du, at hvedefrit rugbrød giver symptomer.
    Tak. :)

    Knus fra Lene

    • Solvej skriver:

      Ja, så er du kommet det rigtige sted hen, og hjertelig velkommen! :) Jeg håber, du finder noget, du kan bruge her, og tips og gode råd er også altid velkomne :))
      Mange hilsner
      Solvej

  4. Julie skriver:

    Hej Solvej

    Du forstår slet ikke hvor stor en hjælp, det har været for mig at finde din blog helt tilfældigt. Jeg lider af hvedemelsallergi, laktoseintolerance og MEGET mere, og det er ofte svært at finde noget, jeg kan tåle. Men den her blog har virkelig inspireret mig og min familie til at lave en masse god mad, som jeg kan indtage med god samvittighed overfor min krop.
    Tusind tak! Bliv endelig ved :-)

    Venlig hilsen Julie

    • Solvej skriver:

      Hej Julie,
      Tusind tak for din dejlige kommentar. Det må virkelig være en byrde at skulle undgå SÅ mange fødevarer, men det glæder mig utroligt meget, at mine opskrifter har været til hjælp. Jeg håber, du fortsat finder noget her, som du kan lide og tåle :)
      Hilsen Solvej

  5. Marie-Louise skriver:

    Hej Solvej,

    Jeg er simpelthen så lykkelig for jeg fandt din blog for godt et halvt år siden.
    Jeg har ikke officielt fået konstateret hvede intolerance, men jeg har de sidste 10 år haft problemer med mave, fordøjelse, underlivssmerter m.m og efter jeg stoppede med at spise hvede, har jeg ingen symptomer haft.
    Det var din blog der inspirerede mig til at smide hveden helt væk!

    Siden jeg fandt din blog, har livet bare været så meget nemmere. Jeg elsker at eksperimentere med dine opskrifter som inspiration (jeg har nok været igennem størstedelen af kage- og brødopskrifterne), og de lykkes bare altid.
    Jeg savner på ingen måde hvede, og min krop er taknemmelig, så stort tak til dig :)

    Jeg glæder mig til fortsat inspiration…
    Venlig hilsen Marie-Louise

    • Solvej skriver:

      Hej Marie-Louise,
      Det er jo helt fantastisk! Hvis min blog virkelig har bidraget til, at du har fået det så meget bedre, er jeg virkelig stolt! Det har aldrig været tanken med bloggen, at jeg ville opfordre andre til at undgå hvede, for det er helt sikkert ikke løsningen på alt for alle, men for dig har det åbenbart været det rigtige.

      Jeg tror, at vores krop fortæller os ting, vi ikke helt kan høre. Jeg kan huske, at jeg havde en dårlig fornemmelse, når jeg så på et rundstykke eller nogle pastaskruer på min tallerken (altså før jeg holdt op med at spise hvede). En forkert mavefornemmelse kan man vel roligt kalde det. Men jeg kunne ikke agere på det, for det er jo ikke en besked med ord, man får. Da akupunktøren foreslog mig at undgå hvede, afprøvede jeg det, og så virkede det. Det lyder som om, det har været lidt det samme for dig. Du skal takke dig selv for at have lyttet til din krop og prøvet noget nyt, da ideen blev præsenteret for dig :)

      Dejligt at høre, at opskrifterne lykkes i dit køkken! Og tusind tak for din kommentar.

      Mange hilsner
      Solvej

  6. Julia skriver:

    Hej Solvej!
    Jeg har hvede intolerance men fandt ud af for nogle år siden at jeg kunne tåle spelt.
    Men nu er jeg tilbage to de velkendt symptomer, så tror jeg må opgive spelt. Jeg har lidt spise rørs brok og det betyder sur opstød, så alt hvad kan hjælpe det er godt. Jeg begyndte at føle mig lidt desperat indtil jeg fandt dit blog! Nu går jeg til det igen med lidt mere entusiasme og energi og glæder mig til at gå i gang med opskrifter. Så tak og mange hilsener, Julia

    • Solvej skriver:

      Hej Julia,
      Helt fantastisk, hvis min blog kan sprede lidt entusiasme og energi! Har du været inde på den side, der hedder Opskrifter a-å? Der får du hele overblikket over opskrifterne her på bloggen. De er alle sammen hvedefri, og også speltfri for det kan jeg heller ikke tåle.
      Jeg håber, du finder noget, du kan bruge.
      Hilsen Solvej

    • Phiah skriver:

      Hej Julia
      Det er nu små 15 år siden jeg droppede hvedemelet. Jeg bagte brød med Spelt, da det blev anbefalet. Det var en stakket frist, det fungerede et stykke tid, så vidt jeg husker ca. 1½ år. Oplever stadigvæk at f. eks. helsekost butikker anbefaler Spelt derfor denne kommentar. Glæder mig også til at prøve lidt opskrifter herfra.
      Venlig hilsen
      Phiah

  7. Karina Als skriver:

    Hej Solvej. Super blog du har. Sikke en masse lækre opskrifter. Jeg har fået konstateret irritabel tyktarme for mange år siden (er 46 år) og har bare lært at leve med det i halvdelen af mit liv. Har ikke rigtig vidst, hvad jeg skulle gøre ved det. Men det bliver bare ikke bedre. Så var jeg så heldig at finde en kur i bogen Low Food Map Diet. Der er rigtig mange ting jeg skal udelukke. Bl.a. også laktosefrie produkter, og generelt alt mel der har noget med hvede at gøre. Men da jeg manglede lidt inspiration, var jeg så heldig at finde denne blog. Jeg kan jo bare tilpasse dine opskrifter i forhold til de ting, jeg må spise. Kan allerde efter 4 dage mærke en forskel. Er også ret sikker på, det er hvede den er galt med. Glæder mig til at afprøve opskrifterne. Vh. Karina

    • Solvej skriver:

      Hej Karina,
      Tak for din kommentar, jeg håber, du får held med at tilpasse opskrifterne. Jeg har godt hørt om den diæt, du nævner, og det ville da være rigtig dejligt, hvis en masse mennesker kunne få en bedre fordøjelse med den. Glad for at høre, at det virker for dig :)
      Mange hilsner
      Solvej

  8. Fritze skriver:

    Hej Solvej.
    Fandt dine opskrifter da jeg søgte på brød uden havdemel. Man bliver så tung i maven af det. Jeg har efterhånden prøvet flere opskrifter, fra Kernesund familie, Kost og ADHD, Lowcarb osv. men det smager bare ikke af brød og stenalder brød får jeg selv ondt i maven af…..så håber at dit bare fungerer :-)) Jeg blive i godt humør og sidder og små klukker når jeg læser dine opskrifter og svar til dine “læsere” keep on :-) Mange hilsner Fritze

    • Solvej skriver:

      Hej Fritze,
      Jeg er glad for, du kan lide bloggen :)
      Og jeg håber, du finder ud af, hvad for noget mad der passer til netop din krop. Jeg kan ikke rådgive – kun ønske dig held og lykke med det.

      Mange hilsner
      Solvej

  9. Eline skriver:

    Kære Solveig
    Jeg er simpelthen helt tosset med din blog og alle de lækre opskrifter uden hvedemel. Det er dejligt at se, at der alligevel er så mange muligheder uden den ingrediens.
    Jeg har i dag bagt dine rugbrødsboller uden hvede i mine nye silikoneforme, og de blev så skønne. Dog byttede jeg en af de 3 dl havregryn ud med 1 dl bygkerner.
    Mange tak for nogle dejlige opskrifter og fortsæt endelig :-)

    M.v.h. Eline

    • Solvej skriver:

      Kære Eline,
      Tusind tak skal du have! Jeg skal gøre mit bedste i fremtiden også :)
      Jeg har lige smagt rugbrødsbollerne med chokoladestykker i – det kan også anbefales.
      Mange hilsner
      Solvej

  10. Jannik skriver:

    Hej Solvej.

    Du henviser til Wasa Rugsprø som være et godt knækbrød uden hvede, men er det fordi der kun er det ene eller hvordan?
    Jeg har kunnet finde flere andre uden hvede, feks deres Sport (Ikke sport+), delikatess, grovråg og rågi.. Men er det fordi de ikke skriver det hele eller er der spor af hvede i disse produkter?

    Ellers en rigtig god blog med mange spændende opskrifter på mad uden hvede, der ellers kan være ret svært at navigere udenom her i starten..

    Mvh Jannik

    • Solvej skriver:

      Hej Jannik,
      Rugsprø var kun et eksempel – som du skriver, findes der mange andre slags knækbrød uden hvede. Jeg spiser meget Rågi! Producenterne skal skrive alt, hvad der er i, så man bør kunne stole på ingredienslisten.

      Når det er sagt, må jeg tilføje, at jeg har været nødt til at holde op med at spise et køberugbrød fra Xtra (Coop), som jeg ellers var meget glad for. Ifølge ingredienslisten var der ikke hvede i, men jeg fik nogle af mine symptomer igen. Jeg havde mistanke til rugbrødet, og da jeg holdt op med at spise det, fik jeg det bedre. Om det var tilfældigt, kan man jo ikke vide, men jeg oplever det ikke som en tilfældighed. Det var bare for at sige, at måske kan man godt komme ud for problemer på trods af en hvedefri ingrediensliste.

      Jeg er glad for, at du kan bruge bloggen!

      Hilsen Solvej

  11. Lone skriver:

    Hej Solvej. Tusind tak for din ide med denne blok. Jeg var slet ikke klar over at der var så mange med de samme problemer, som mig. Man kan godt føle sig lidt alene og håbløs, når det er sådan. Jeg vil lige høre lidt om det gode rugbrød. Der skal natron i, men er det ikke meget lidt, med kun 2 tsk. Jeg kan ikke få mit til at hæve. Det var kun 3 cm tyk i en rugbrødsform, da det var bagt. Det smager super dejligt. Jeg har også fundet nogle opskrifter i FOD MAP bogen. Der er også nogle gode opskrifter ind i mellem. Knus Lone

    • Solvej skriver:

      Hej Lone,
      Jeg kan ikke lige regne ud, hvad der sker med dit rugbrød – 2 tsk natron er fint til mit brød og funker også hos dem, jeg kender, som bager det. Faktisk er mit rugbrød mere end 3 cm højt allerede inden det bliver bagt, så jeg spørger mig selv, hvor bred din form er?
      Jeg håber, du får bedre held med det næste gang, og at du i det hele taget får glæde af opskrifterne her på bloggen. Hvis dit problem er hvede, er du i hvert fald kommet det rigtige sted hen :)
      Mange hilsner
      Solvej

  12. sanne skriver:

    Fedt med noget inspiration til mad uden hvede! Jeg er, lige som dig, blevet anbefalet at undgå hvede og faktisk også sukker i min kost. Jeg gik hos en healer fordi jeg følte mig totalt tappet for energi. Det hjalp helt vildt på humør og energiniveau! Jeg har en stykke tid været fra væk fra den sunde kost og nu kan jeg bare mærke at jeg har brug for at komme tilbage på sporet:).
    Super inspirerende blog du har:D

    • Solvej skriver:

      Hej Sanne,
      Interessant at høre din historie :) Og ja, sukker har jeg det også godt uden, men det er ikke sådan, at jeg undgår det helt. Dejligt, at du kan finde inspiration her, jeg håber, det går godt med at lave opskrifterne.
      Tak for din kommentar :)
      Solvej

  13. Sanne Postvang skriver:

    Hej Solvej

    Håber du kan hjælpe mig.

    Jeg har en datter på næsten 18 år, som efter sin HPV vaccine har udviklet allergi. Så vi er nu blevet opfordret til at ændre hendes kostvaner, pu ha siger jeg bare.
    Dvs. ingen kød fra dyr på 4 ben, ingen mælkeprodukter – ingen hvedemel /havre gryn.

    Har du nogle opskrifter – findes der pasta uden hvede, er nået frustreret, det er jo samtidigt meget dyrt at leve på denne måde. ( jeg er på dagpenge)

    Med venlig hilsen
    Sanne

    • Solvej skriver:

      Hej Sanne,
      Det lyder som en noget udfordrende situation, I er i. Jeg har kigget mine opskrifter igennem for at se, om der er nogle af dem, der lever op til alle kravene – jeg har gået ud fra ingen mælk, ingen dyr, ingen hvede og ingen havregryn.

      Der er faktisk masser af muligheder.

      Der er en opskrift på pizzabund her: Pizza uden hvede Så skal du bare vælge fyld uden mælk og 4-benede dyr.

      Så kunne det måske være en ide at lave forårsruller med rispapir (opskrift her). Rispapir kan fås i Føtex og Kvickly nu, og er ikke specielt dyrt, og hvis du kender en kinesisk købmand kan du få det endnu billigere. Rullerne kan steges i lidt olie på en stegepande, hvis man ikke kan lide den bløde konsistens.

      Så er der den her kartoffelsalat, som kan laves med det man har i køleskabet og et glas oliven el. lign.

      I kan også spise tacoskaller, hvis I tjekker ingredienslisten først og sikrer jer, at der ikke er hvede i. Her kan man også opfinde sit eget fyld. Jeg har en opskrift på dem på denne side.

      Ja, der findes pasta uden hvede, men som du skriver, er det en dyr fornøjelse. Jeg bruger af og til lasagneplader fra Schär, for eksempel til den her rodfrugtlasagne. Schärs produkter fås i helsekostbutikker og de store supermarkeder som Bilka og Kvickly. Schär har også pastaskruer eller noget i den stil, men dem har jeg aldrig prøvet. Lasagnepladerne er okay, men smager ikke helt som rigtig pasta!

      Der findes også rugpasta, hvis din datter kan tåle rug. Det har jeg brugt til denne opskrift. Jeg kan godt lide smagen af rugpasta, og det er faktisk det, min søn foretrækker (som ellers godt kan tåle hvede), men det er lidt dyrere end almindelig pasta. Jeg køber det i Kvickly.

      Ellers kan man jo sige, at der er en fantastisk overflod af grøntsager, som I kan spise! Vi er helt vilde med suppe her i huset, både børn og voksne. Prøv f.eks. den her suppe af peberfrugter (kan godt laves uden fløde) eller thaisuppen med grøntsager (når du har investeret i karrypastaen, har du krydderier til mange gange aftensmad). Thaisuppen kan også laves med kylling, se opskriften her.

      Du kan se alle mine opskrifter på denne side, måske er der flere, du kan bruge. Der er for eksempel en hel del kageopskrifter, som jeg tror kan bruges.

      Jeg håber, det kan give jer inspiration og nyt mod på at leve godt, selv med allergi. Og så krydser jeg fingre for, at opskrifterne fungerer i jeres køkken – held og lykke med det!

      Mange hilsner fra Solvej

  14. Tina skriver:

    Hej Solvej.

    Jeg er super glad for at falde over din side da jeg søgte efter boller uden hvede. Ikke fordi vi ikke kan tåle det i min lille familie men fordi vi vil undgå alt raffineret mel og sukker. (Bruger helst rørsukker).
    Så jeg glæder mig til at kaste mig hovedkulds ud i dine opskrifter :)

    Mvh Tina

    • Solvej skriver:

      Hej Tina,
      Velkommen til! Jeg ved ikke lige, hvordan de mel-typer, jeg bruger, f.eks. majsmel og rismel, passer med det, du gerne vil, men forhåbentlig er der nogle opskrifter, du kan bruge. Der er også mange helt uden mel :)
      Tak for din kommentar.
      Hilsner fra Solvej

  15. BROE skriver:

    Din blog falder på et tørt sted! Hvedefri opskrifter var lige netop, hvad jeg søgte – og vips – en lang række forskellige brugbare opskrifter. Hurra for det. Og så kan du jo skrive – jubii!

    • Solvej skriver:

      Hjertelig velkommen! Rart, at man kan gøre folk glade, og du giver oven i købet point for litterære ambitioner, perfekt.

      Jeg håber, du får succes med opskrifterne her på bloggen. Ellers skriv.

      Hilsner fra Solvej

  16. Bianca skriver:

    Hej Solvej

    Supergod opskrift du har på rugbrød uden hvede.. Den er jeg vild med og så er der en hel del af de andre opskrifter, som jeg tænker jeg skal afprøve. Flot gået – for jeg har arbejdet med klienter med hvedeintolerancer i snart 10 år… og der har altid manglet et rigtigt godt rugbrød. Tak for det. Jeg vil bestemt anbefale din blogg til både klienter og venner.

    Læste også lidt om dig… og måske skulle du kigge lidt på min hjemmeside ;-) Mit speciale er fordøjelsen.

    Bedste hilsner
    Bianca Ganzhorn

    • Solvej skriver:

      Tusind tak, Bianca, det er jeg rigtig glad for at høre.
      Jeg kan ikke få linket til din hjemmeside til at fungere. Heller ikke hvis jeg kopierer url’en ind i adressefeltet, så får jeg bare en søgning. Kunne du skrive det igen?
      Mange hilsner fra Solvej

Skriv et svar til Phiah Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA code