Lagkage uden hvede

Mini-lagkager med tyttebærcreme

Her har jeg lavet mini-lagkager uden hvedemel, men dejen er den samme. Foto: Solvej D. Rasmussen

I dag er der nogen, der har fødselsdag (mig), og det skal naturligvis fejres med en opskrift på lagkagebunde uden hvede. Min mor har brugt den det sidste halve århundrede uden nogensinde at skænke det en tanke, at den er uden hvede. Den er helt og aldeles baseret på kartoffelmel.

Se en chokoladelagkage uden hvedemel her og se også de nuttede mini-lagkager, hvis du lige hopper herhen.

Du skal bruge:
6 æg
250 g sukker
125 g kartoffelmel

Fremgangsmåde:
Varm ovnen op til 200 grader.
Pisk æg og sukker over kogende vandbad, til dryppet kan stå. Det vil sige: Find en gryde, der er lidt mindre end din røre-skål. Hæld cirka to centimeter vand i og hold vandet i kog på komfuret. Stil røre-skålen oveni og pisk æg og sukker sammen over den varme damp. At dryppet kan stå betyder, at når du standser piskeren og trækker piskeriset op, så følger massen med og bliver stående lidt, inden den langsomt synker ned igen.
Når massen er svalet lidt af, vender du kartoffelmelet i. Dejen hældes i lagkageforme (de skal ikke fyldes helt op, for dejen hæver meget) og bages i 6-10 minutter. Slås ud på bagepapir med sukker strøet på.
Fyld lagkagen med mokkacreme, vaniljecreme, syltetøj, flødeskum eller frugt, og pynt med glasur, sukkerkugler, halve vindruer, chokoladekringler, marcipan, flag, lys og fødselarens navn. Du kan for eksempel lægge den sammen med denne hurtige kagecreme med bær, eller du kan bruge den hurtige kagecreme uden bær.

Opskriften giver cirka 4 bunde, når man bruger lagkageforme på 24 cm i diameter. Dejen hæver meget, så jeg fylder ikke bundene mere end cirka halvt op.

Du kan læse mere om, hvorfor jeg ikke spiser hvede, på denne side. Og du kan finde flere opskrifter på kager uden hvede på denne side.

Dette indlæg blev udgivet i Kager uden hvede og tagget , , . Bogmærk permalinket.

9 Responses to Lagkage uden hvede

 1. Rigmor Rasmussen skriver:

  ja, er det ikke let – vi er to, der sidder og savler, – her på grambovej

 2. Inge Hald skriver:

  Tak for opskriften. Den gemmer jeg til en god gang, hvor der står lagkage på menuen.

 3. Randi skriver:

  Ja – den er god :)
  Men skal gryden til vandbadet ikke være større end skålen? ellers kan skålen jo ikke stå nede i vandbadet – ?

  • solvej.d.r. skriver:

   Jeg plejer at sådan ligesom altså (her kunne det være rart at kunne sætte et foto ind i de her svar…hmmm) have lille gryde og stor skål. Så skålen netop ikke når ned i vandet, men kun får varme fra dampen. Jeg skal ikke kloge mig på, om det er sådan, det RIGTIG skal gøres, men det virker fint!

 4. Heidi skriver:

  Wauw jeg har aldrig prøvet at lave noget bagværk der mislykkedes så fælt. Selvom jeg piskede i 10 min ville det dryp altså ikke stå. Så prøvede jeg alligevel og blande m kartoffelmelet og bage det. Det resulterede i en form for gummimasse nederst på en ellers skøn top. Toppen så rigtig ud. Skulle jeg have pisket længere eller have brugt noget andet end en Margrethe skål?

  • Solvej skriver:

   Hej Heidi,
   Det var da forfærdeligt ærgerligt!
   Det var ikke Margrethe-skålen, så meget kan jeg sige, for sådan en bruger jeg også. Jeg tror, det må være piskningen. Det skal blive til en meget luftig, helt lysegul æggesnaps, som fylder omkring dobbelt så meget som æggene og sukkeret gjorde, før man begyndte at piske. Jeg ved ikke, hvor lang tid jeg selv plejer at piske over kogende vandbad, men det føles som længe. Bedre held næste gang, hvis du har mod på at prøve igen :)
   Og tak fordi du ville dele din erfaring.
   Hilsen Solvej

 5. Lotte skriver:

  Hej :) de bunder ser super lækre ud!

  Kan jeg komme lidt kakao i, hvis jeg skal bruge kakao lagkagebunde?

  Tak for en god blog :)

  • Solvej skriver:

   Hej Lotte,
   Ja, det tror jeg godt, du kan, men jeg har ikke prøvet det selv.
   Jeg håber, de bliver gode :)
   Og tak for din kommentar.
   Mange hilsner
   Solvej

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA code