Opfind dine egne frikadeller

En god opskrift på frikadeller med eller uden grøntsager. Foto: Solvej D. Rasmussen

Det her er den bedste opskrift på frikadeller, og det er den eneste frikadelle-opskrift, du nogensinde får brug for! For du varierer den selv :)

Frikadeller er, i modsætning til hvad de fleste tror, en rigtig god måde at spise grøntsager på. Hvis man altså ikke kan lide grøntsager, og det er der jo mange børn, der ikke kan. Giv dem en frikadelle med fintrevet pastinak i, og de opdager aldrig, hvor mange vitaminer og fibre og så videre de får.

Den her opskrift er også en meget nem opskrift til at improvisere og opfinde med, for det kan faktisk ikke gå galt. Endelig er den god til at få brugt det, man lige har til rådighed i køkkenet, og dermed er det også en god ret til at undgå madspild (og spild af madpenge). Det samme gælder for øvrigt den her suppe-opskrift.

Du skal bruge:
Hakket kød
1, 2 eller 3 andre ingredienser
Et æg
Salt og peber

Fremgangsmåde:
Hak dine ekstra-ingredienser fint. Rør farsen godt sammen, f.eks. med en gaffel. Den er god til at mase klumperne af hakket kød.

Svinekød, gulerod, rød peber, rødløg, æg, salt og peber. Foto: Solvej D. Rasmussen

Rør det sammen med en gaffel. Foto: Solvej D. Rasmussen

… og rør det endnu mere sammen. Foto: Solvej D. Rasmussen

Rul frikadellerne i frikadelle-facon.

Du kan stege dem på panden i lidt smør eller olie, men du kan også stege dem i ovnen. Det har jeg lært af min svigerinde, og det er ikke bare en fedtfattig måde at stege frikadeller på, det er også en doven måde, for man er fri for at stå og glo på panden hele tiden.

Foto: Solvej D. Rasmussen

Man ruller alle frikadellerne og lægger dem på et stykke bagepapir i en bradepande med høje kanter. Steg dem ved 200 grader i cirka ti minutter, vend dem og giv dem yderligere cirka 10 minutter.

Udfordringen ved frikadeller er at vælge nogle ting, som skaber en lækker helhed. Så derfor kommer der lige lidt uddybning og tips til ingredienserne her.

‘Hakket kød’ kan være alle slags hakket kød. Lammekød eller kylling er en fin afveksling fra svine- og oksekødet.

‘1, 2 eller 3 andre ingredienser’ – næsten alt kan bruges, så kig i skabet og køleskabet, om du skulle have nogle nødder, et halvt bæger feta eller en rødbede tilovers fra en anden ret, du har lavet.

Der er et par ting, som er helt geniale og aldrig fejler. Først og fremmest grønne krydderurter, som helt sikkert vil få dine frikadeller til at smage bedre.

Ost giver også som regel et godt pift. Fetaost er bedst, fordi det ikke smelter, men revet pizzaost kan også bruges. Prøv dig frem.

Fra kerner-og-nødder-kategorien kan man vælge pinjekerner, græskarkerner, sesamfrø eller hakkede nødder – alle giver god smag og lidt at tygge på.

Alle krydderier kan bruges. Karry, chili og paprika vil give en velkendt smag, men prøv også stødt spidskommen for et mellemøstligt touch eller garam masala for et indisk.

Så er der skinke og pølser, som også kan hakkes og blandes i farsen. Hvis du har en halv pakke skinkestrimler til overs fra pizzaen i går, så kan du få den brugt op nu og oven i købet strække farsen. Hvis du skal imponere madklubben mere end at bruge rester op, så tag chorizo, prosciutto, parmaskinke eller en af de andre lækre spanske eller italienske varianter.

Dertil kommer alle grøntsagerne. Alle slags kål og rodfrugter kan rives eller hakkes fint og smugles ind i farsen til gavn for store og små, der helst vil undgå grøntsager. Vores børns smagsløg modsætter sig stadig kogt blomkål og lynstegte rodfrugter, men skjult i frikadellerne glider de nemt ned.

Ægget er med for at få farsen til at hænge sammen. Og så putter du selvfølgelig også salt og peber i, blot skal du tænke på, at ingredienser som skinke, pølse og ost tilfører salt i sig selv.

Men tilbage til dig – hvad bruger DU i dine ekstra lækre frikadeller?

Dette indlæg blev udgivet i Frikadeller, Fyld-selv-ud-opskrifter. Bogmærk permalinket.

14 Responses to Opfind dine egne frikadeller

 1. Viggo Bach Nielsen skriver:

  Min erfaring er, at forholdet mellem kødet og de øvrige (ofte vandholdige grøntsager) ingredienser ikke må overstige 50/50 – i kødets favør. I modsat fald bliver de kære kødklumper svære at få til at hænge sammen, når varmen fra panden forvandler dem fra rå masse til lækre mundfulde. I værste fald ender man med en kødpandekage, som også kan være lækker, men ikke hensigten fra starten. Mine personlige favoritter til at blande i det fedtfattige hakkekød er de traditionelle løg kørt en tur gennem blenderen til en fast mos, revet pastinak (gerne friske fra urtehaven) og broccoli, som også lige skal en tur gennem blenderen. Fordelen ved de findelte grøntsager er, at smagen og farven udfoldes markent bedre i kødet på denne måde.

 2. Inge Hald skriver:

  Tak for inspirationen til at blende løg og grøntsager. Det skal jeg prøve. Jeg plejer at snitte og rive grøntsagerne i, men tit bliver det lidt for groft. Og jeg har ikke prøvet at putte broccoli i dellerne – skal den mon dampes først, eller kan den ryge i helt rå?

  • solvej.d.r. skriver:

   Jeg ville bruge den rå og jeg ville ikke blende den ret længe. Det er trods alt ikke babymad ;)
   Har du nogen favoritgrøntsager, Inge?

   • Inge Hald skriver:

    Når jeg putter grøntsager i frikadeller, er jeg ikke rasende opfindsom. River som regel løg og gulerødder i. Næste gang vil jeg prøve med andre grøntsager, fx broccoli. Lige præcis broccoli er jeg ikke særligt god til at spise, selv om jeg egentlig godt kan lide smagen.

    • solvej.d.r. skriver:

     Men Inge, det svarer jo til altid at høre den samme sang med Thomas Helmig, når der er så mange gode Helmig-sange at vælge imellem! Kål og broccoli er utroligt sundt (lige for øjeblikket i hvert fald), men prøv også med masser af grønne krydderurter, eller for eksempel hakket chorizo. Så bliver det en lidt mere groovy day, hvis du forstår hvad jeg mener :)

     • Inge Hald skriver:

      Det lyder vildt lækkert med hakket chorizo i dellerne. Det skal snart prøves – og måske med noget kål i også :))

 3. Randi skriver:

  Her i huset spiser vi grønsagerne til frikadellerne – og ikke i dem. Til gengæld kan man strække kødet og højne fiberindholdet ved at blande en deciliter mælk og to deciliter havregryn i. Det ændrer ikke smagen, og så er der også ekstra-deller til madpakkerne :-)
  En anden variant er at lave frikadeller af oksekød, og tilsætte knust hvidløg og sød chilisovs – det smager rigtig godt med en tomatsovs til!

  • solvej.d.r. skriver:

   Det lyder helt vildt lækkert, Randi (den med oksekød, hvidløg og chili). Det vil jeg straks prøve til aftensmaden i dag.

 4. Hanne Hertz skriver:

  lavede hakkedrenge i går, hvor jeg krydrede med 3 spsk spice mix fajita fra netto :-) smagte skønt

 5. Rikke Pedersen skriver:

  Ved godt det måske falder helt udenfor katagori, MEN så alligevel ikke. :)
  Er virkelig blevet inspireret her. Mange tak.
  Specielt fordi jeg arbejde på en instituiton hvor det er svært at få borgerne til at spise grønt.
  Jeg har en opskrift på lasagne som jeg variere alt efter hvad der er af grøntsager.
  Halvt kød halvt grøntsager. Jeg koger grøntsagerne ganske kort, og blender dem med lidt af kogevandet. Så svitser det af i en gryde sammen med kød. lidt balsamico, flået tomat, tomatpure, salt og peber. Evt. krydderurter.
  I går lavede jeg det som kødsauce til spaghetti. grøntsagerne var gul peber, rosenkål og gulerødder. Mums.
  Og borgerne guffer det i sig. De har slet ikke opdaget grøntsagerne. :)

  • Solvej skriver:

   Hej Rikke P.!
   Nu går vi heldigvis ikke så meget op i kategorier her, og jeg synes, det er en dejlig historie!
   Kødsovs og lasagne synes jeg også er rigtig gode til at putte grøntsager i. Dejligt at høre, at man også tænker i de baner i storkøkkener, og ideen har du hermed givet videre til andre. Tak for det :)
   Hilsen Solvej

 6. BROE skriver:

  Her er min grundopskrift på frikadeller og kødboller:
  500 g hakket skinkekød
  1 hakket løg
  1½ dl glutenfri havregryn
  ½-1½ dl vand (afhænger af de valgte grøntsager)
  2 æg
  salt og groftkværnet peber
  krydderurter og finthakkede grøntsager efter eget valg.

  De bliver hammergode – hver gang! Det er dog en herlig blog, Solvej!

  • Solvej skriver:

   Tak, BROE, og dejligt, at du vil være med til at bidrage til festen! Din opskrift ser meget interessant ud, for jeg har aldrig prøvet at putte vand i farsen. Men så sent som i torsdags fik jeg lavet nogle frikadeller, som var lige en tand for kompakte, og måske ville vand have hjulpet på det. Det må prøves. Og ja, krydderurter er et mirakelmiddel.
   Mange hilsner fra Solvej

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA code