Opfind dine egne frikadeller

En god opskrift på frikadeller med eller uden grøntsager. Foto: Solvej D. Rasmussen

Det her er den bedste opskrift på frikadeller, og det er den eneste frikadelle-opskrift, du nogensinde får brug for! For du varierer den selv :)

Frikadeller er, i modsætning til hvad de fleste tror, en rigtig god måde at spise grøntsager på. Hvis man altså ikke kan lide grøntsager, og det er der jo mange børn, der ikke kan. Giv dem en frikadelle med fintrevet pastinak i, og de opdager aldrig, hvor mange vitaminer og fibre og så videre de får.

Den her opskrift er også en meget nem opskrift til at improvisere og opfinde med, for det kan faktisk ikke gå galt. Endelig er den god til at få brugt det, man lige har til rådighed i køkkenet, og dermed er det også en god ret til at undgå madspild (og spild af madpenge). Det samme gælder for øvrigt den her suppe-opskrift.

Du skal bruge:
Hakket kød
1, 2 eller 3 andre ingredienser
Et æg
Salt og peber

Fremgangsmåde:
Hak dine ekstra-ingredienser fint. Rør farsen godt sammen, f.eks. med en gaffel. Den er god til at mase klumperne af hakket kød.

Svinekød, gulerod, rød peber, rødløg, æg, salt og peber. Foto: Solvej D. Rasmussen

Rør det sammen med en gaffel. Foto: Solvej D. Rasmussen

… og rør det endnu mere sammen. Foto: Solvej D. Rasmussen

Rul frikadellerne i frikadelle-facon.

Du kan stege dem på panden i lidt smør eller olie, men du kan også stege dem i ovnen. Det har jeg lært af min svigerinde, og det er ikke bare en fedtfattig måde at stege frikadeller på, det er også en doven måde, for man er fri for at stå og glo på panden hele tiden.

Foto: Solvej D. Rasmussen

Man ruller alle frikadellerne og lægger dem på et stykke bagepapir i en bradepande med høje kanter. Steg dem ved 200 grader i cirka ti minutter, vend dem og giv dem yderligere cirka 10 minutter.

Udfordringen ved frikadeller er at vælge nogle ting, som skaber en lækker helhed. Så derfor kommer der lige lidt uddybning og tips til ingredienserne her.

‘Hakket kød’ kan være alle slags hakket kød. Lammekød eller kylling er en fin afveksling fra svine- og oksekødet.

‘1, 2 eller 3 andre ingredienser’ – næsten alt kan bruges, så kig i skabet og køleskabet, om du skulle have nogle nødder, et halvt bæger feta eller en rødbede tilovers fra en anden ret, du har lavet.

Der er et par ting, som er helt geniale og aldrig fejler. Først og fremmest grønne krydderurter, som helt sikkert vil få dine frikadeller til at smage bedre.

Ost giver også som regel et godt pift. Fetaost er bedst, fordi det ikke smelter, men revet pizzaost kan også bruges. Prøv dig frem.

Fra kerner-og-nødder-kategorien kan man vælge pinjekerner, græskarkerner, sesamfrø eller hakkede nødder – alle giver god smag og lidt at tygge på.

Alle krydderier kan bruges. Karry, chili og paprika vil give en velkendt smag, men prøv også stødt spidskommen for et mellemøstligt touch eller garam masala for et indisk.

Så er der skinke og pølser, som også kan hakkes og blandes i farsen. Hvis du har en halv pakke skinkestrimler til overs fra pizzaen i går, så kan du få den brugt op nu og oven i købet strække farsen. Hvis du skal imponere madklubben mere end at bruge rester op, så tag chorizo, prosciutto, parmaskinke eller en af de andre lækre spanske eller italienske varianter.

Dertil kommer alle grøntsagerne. Alle slags kål og rodfrugter kan rives eller hakkes fint og smugles ind i farsen til gavn for store og små, der helst vil undgå grøntsager. Vores børns smagsløg modsætter sig stadig kogt blomkål og lynstegte rodfrugter, men skjult i frikadellerne glider de nemt ned.

Ægget er med for at få farsen til at hænge sammen. Og så putter du selvfølgelig også salt og peber i, blot skal du tænke på, at ingredienser som skinke, pølse og ost tilfører salt i sig selv.

Men tilbage til dig – hvad bruger DU i dine ekstra lækre frikadeller?

Dette indlæg blev udgivet i Frikadeller, Fyld-selv-ud-opskrifter. Bogmærk permalinket.

14 Responses to Opfind dine egne frikadeller

Der er lukket for kommentarer.