Jødekager uden hvede

Jødekager uden hvedemel

Jødekager er en af de bedste julesmåkager, jeg kender, og man kan nemt bage dem uden hvedemel. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Spørgsmålet var: Hvor langt kan man komme med at skifte hvedemel ud med rismel? Det testede jeg ved at bage jødekager uden hvedemel, og test-resultatet smager rigtig godt. Faktisk fuldstændig som almindelige jødekager.

Det lader til, at de kvinder, der igennem tiderne har skrevet småkage-opskrifter ned, har haft brug for hundredvis og atter hundredvis af småkager. Det kan jeg ikke helt se behovet for, medmindre man vil æde sig mæt i dem i stedet for and, så portionen her er mere beskeden og giver cirka 40 kager. Se i øvrigt også min opskrift på vaniljekranse uden hvedemel.

Du skal bruge:
ca. 125 g smør
ca. 150 g fuldkornsrismel
ca. 75 g sukker
½ tsk hjortetaksalt
1 æg (pisk det sammen, så du kan bruge cirka 2/3)

Fremgangsmåde:
Skær smørret i stykker og smuldr det med mel og hjortetaksalt. Bland sukkeret i og saml dejen med æg. Lad dejen hvile i køleskabet i en times tid. Nu kan du ælte den smidig, rulle den ud og stikke kager ud i rensdyr-facon eller hvad du nu har lyst og forme til. Sæt dem på plader med bagepapir. Pensl dem med sammenpisket æg og drys dem med kanel, perlesukker og evt. smuttede, hakkede mandler. Bages øverst i ovnen ved 200 grader, til de er lysebrune.

Nu spørger du sikkert: Er hjortetaksalt overhovedet lavet af hjortetak? I gamle dage var det. Det smager ikke af noget, men det får småkagen til at hæve en smule og gør den mere sprød.

Se flere opskrifter på kager uden hvede her. Og læs om, hvorfor jeg ikke spiser hvede, på denne side.

Jødekager uden hvedemel

Nybagte julesmåkager uden hvedemel. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Dette indlæg blev udgivet i Årets gang, Kager uden hvede. Bogmærk permalinket.