Vaniljekranse uden hvede

Vaniljekranse uden hvedemel

Mmmm, julesmåkager uden hvedemel. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Der findes to fantastiske julesmåkager – jødekager og vaniljekranse. Da jeg nu har bagt jødekager uden hvedemel (og de alle sammen er spist – måske skulle jeg alligevel have bagt 200), var det vaniljekransenes tur. Det er ingen sag at bage vaniljekranse uden hvedemel. Opskriften, som er med rismel, finder du lige nedenunder. Dejens konsistens bliver perfekt, og kagerne smager fuldstændig, som de skal.

Nej, den store udfordring var at få dejen ud i rillede baner, for som de fleste andre moderne familier ejer vi ikke en kødhakker. Min plan (som Viggo skød ned med det samme) var at bruge en sprøjtepose. Sådan en til flødeskum. ‘Du får aldrig dejen ud af den der’, sagde han. Det gjorde vi nu. Det krævede bare, at han nærmest sad ovenpå posen. Det næste der skete var, at mundstykket blev presset helt ud af posen med et plop, og da vi forsøgte igen, begyndte syningerne i posen at sprænge, og dejen væltede ud alle steder. Jeg endte med kun at bruge den stjerneformede tut og holde den og en klat dej i hånden, sådan at jeg kunne presse én vaniljekrans ud ad gangen. Det tog meget lang tid… Hvis du ikke synes, riller er uundværlige, så bare tril nogle pølser i stedet.

Du skal bruge:
50 g mandler
200 g smør
175 g rismel
75 g kartoffelmel (eller brug kun rismel)
Korn af 1 stang vanilje
125 g sukker
1 æg

Fremgangsmåde:
Smut mandlerne og hak dem meget fint (jeg brugte nøddehakkeren til stavblenderen). Smuldr det kolde smør i melet. Bland resten af ingredienserne i og saml dejen med ægget. Stilles i køleskabet i en time. Form kransene med de midler, du nu har til rådighed. Bag dem ved 180 grader i 8 minutter (varmluftsovn). Vaniljekranse skal være lyse, så kig til dem, mens de bager. Lad dem køle af på en rist, før du lægger dem i din yndlingsjulekagedåse.

Her er der flere opskrifter på kager uden hvede. Og på denne side kan du læse om, hvorfor jeg ikke spiser hvede.

Dette indlæg blev udgivet i Årets gang, Kager uden hvede. Bogmærk permalinket.

4 Responses to Vaniljekranse uden hvede

Der er lukket for kommentarer.