Opfind din egen grøntsagssuppe

Klimavenlig, sund, billig mad, der smager godt – det er dét, vi vil have! Foto: Solvej D. Rasmussen

Der er en del snak for tiden om at undgå madspild. I nogle år har vi også vidst, at oksekød udleder flere drivhusgasser end fly og biler tilsammen. En af de ting, jeg synes er nemt og sjovt at gøre som et bidrag til klimaet, kloden og de kommende generationer, er at tage hjem fra arbejde, åbne køleskabet og sige: Hvad får jeg ud af det her?

Det kan man få meget kreativt ud af, f.eks. ekstraordinære frikadeller, men i dag skal det handle om grøntsager. Højst sandsynligt har du nogle grøntsager liggende i grøntsagsskuffen, som du kan bruge til en suppe. Grøntsagsskuffe-suppe (og grøntsagsskuffe-sovs for den sags skyld) er helt perfekt, når det handler om at spise sundt, spare penge, undgå madspild og nedbringe udledningen af CO2 og metangas. Mange grøntsager er produceret i Danmark og i årstiden (f.eks. rodfrugter), og det gør dem endnu mere klimavenlige.

Græskarsuppe

Her er suppen lavet af græskar. Skålen er af keramiker Inge Trautner. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Du kan også lave grøntsagsskuffe-suppe bare for at opleve overraskelsen over, hvor godt grøntsagssuppe smager. Det overrasker muligvis ikke andre end mig. Jeg undrer mig stadig over, at børnene med stor fornøjelse spiser broccolisuppe, rødbedesuppe og pastinaksuppe.

Du kan se et eksempel på en improviseret grøntsagssuppe her og her er der en grøntsagssuppe med linser.

Du skal bruge:
En egnet grøntsag
Et løg (eller en porre)
Vand
Evt. krydderier
Pynt

Fremgangsmåde:
En egnet grøntsag er tomater, peberfrugter og alle rodfrugter. Man kan også bruge majs, ærter, bønner eller asparges. De fleste slags kål smager for meget af kål, når de koges og pureres, men broccoli og blomkål kan bruges.

Start med at varme løget i lidt olie ved middel varme. Tilsæt grøntsagerne i tern. Hverken løg eller grøntsager må brune. De skal blot varmes roligt op, så de begynder at dufte. Hæld vand i gryden. Tilsæt salt og peber, men også andre krydderier, som du synes passer til grøntsagen. Det kunne være paprika, hvidløg, timian eller noget helt andet. Lad det simre, ikke bulderkoge, indtil grøntsagerne er meget møre. Det tager nok omkring 20 minutter. Blend suppen. Varm den op igen og smag den til med salt, lidt citronsaft, peber, mere paprika eller hvad du nu smager dig frem til.

Pynt suppen med for eksempel friske krydderurter, strimlede salatblade, en klat cremefraiche, halve, kogte æg eller ristede nødder eller kerner. Gå efter noget, der skaber en kontrast i farve eller smag eller begge dele.

Hvis man har en rest frikadeller, kylling eller lignende, kan man spise det ved siden af.

Hvor mange grøntsager skal man bruge til hvor meget vand? Jeg vil sige cirka 1,2 liter vand til cirka fire store gulerødder. En tommelfingerregel er, at grøntsagerne skal svømme, når du har hældt vand i gryden. En anden er, at du altid kan hælde mere væske i suppen, hvis den er for tyk, men ikke flere kogte grøntsager, hvis den er for tynd.

Hvis du bruger tomater eller peberfrugter, kan det være en god ide at fjerne skindet først. Tomaterne lægger du i en skål og hælder over med kogende vand – lidt efter kan du prikke hul i skindet og trække det af. Peberfrugterne skærer du ud i flade stykker og lægger med skindsiden opad, så du kan grille dem sorte i ovnen. Læg dem bagefter i en skål med låg på i 20 minutter. Derefter kan du trække skindet af stykkerne. Suppen smager bedre uden skind, men det er klart, at det tager ekstra tid og energi.

Den på det øverste billede:
Suppen på billedet er lavet af røde peberfrugter krydret med paprika. Efter at suppen er pureret, er der tilsat fløde. Fløde eller flødeost kan gøre suppen mere lækker, men det er ikke nødvendigt. Det er mere et eksempel på, at der ikke er ende på de muligheder, der er for at opfinde og variere, når det gælder grøntsagssuppe. Så kast dig ud i det!

Suppen på det nederste billede er lavet af græskar og krydret med chili, ingefær og hvidløg. Der er også lidt fløde i den, og så er der pyntet med ristede græskarkerner og basilikumblade.

Dette indlæg blev udgivet i Fyld-selv-ud-opskrifter, Suppe. Bogmærk permalinket.

3 Responses to Opfind din egen grøntsagssuppe

  1. Pingback: Gode suppeoppskrifter for det nye året

Der er lukket for kommentarer.