Grovboller uden hvedemel

Foto: Solvej D. Rasmussen

Lækre boller bagt uden hvedemel, men med rugmel, havregryn og rismel. Bollerne er grove og tætte uden at være tunge. De kan også spises dagen efter, hvis de har ligget i en tæt pose. Vi har tidligere forsøgt med boghvedemel eller kun rismel, men bollerne sprækker som en udtørret flodbund, og hævning er slet ikke inde i billedet. De her virker!

Det er min skønne mand Viggo, der har eksperimenteret sig frem til opskriften. Han bager på slump, men fortæller, at han bruger cirka nedenstående til bollerne.

Du skal bruge:
3/4 pakke gær
6 dl lunt vand
1 lille håndfuld sukker
1 tsk groft salt
1 skvæt olie
Cirka 1 dl havregryn
Cirka 300-400 g rugmel
Cirka 300-400 g rismel (Viggo siger, at man også kan bruge majsmel)
Evt. 2 spsk loppefrøskaller – du kan bage bollerne uden, men hvis du skal bage de her boller tit, så foreslår jeg, at du køber en pose loppefrøskaller, som forbedrer dejens evne til at hæve og være elastisk rigtig meget.

Fremgangsmåde:
Gæren smuldres i det lune vand, og sukker, salt, olie og havregryn tilsættes. Derefter tilsættes der rugmel, indtil man ikke kan røre i dejen længere med et almindeligt piskeris. (Tilsæt loppefrøskallerne her, hvis du har dem). Rismelet æltes i. Dejen hæver 1½-2 timer og rulles til små boller, cirka 6 cm i diameter. Bollerne trykkes flade og kan eventuelt efterhæve et kvarter. De pensles med mælk og bages ved 220 grader i cirka 20 minutter, hvoraf de sidste 5 på varmluft.

Foto: Solvej D. Rasmussen

Vi spiste dem med smør og hybenmarmelade i det allersidste søndags-eftermiddags-lys i går.

Husk, at mad uden hvede ikke er det samme som mad uden gluten. Og læs mere om, hvorfor jeg ikke spiser hvede, på denne side.

Jeg har eksperimenteret mere med gærbrød uden hvede her, hvor jeg har bagt pølsehorn uden hvedemel og her, hvor jeg har bagt mini-pizzaer uden hvedemel. Og du kan også finde langtidshævede boller uden hvedemel på denne side.

Dette indlæg blev udgivet i Brød uden hvede, Kager uden hvede. Bogmærk permalinket.

18 Responses to Grovboller uden hvedemel

 1. Randi skriver:

  Neej, hvor er de pæne!.. når man tænker på boghvedebollernes udseende ;-)

  • solvej.d.r. skriver:

   Ja, ikke, farven er god, og de hæver faktisk :) Men boghvede-eksperimenterne var et vigtig skridt på vejen.

 2. Bettina Rytter skriver:

  Har fået købt noget boghvedemel. Kan det fungere som erstatning for hvedemel? Kan det bage sammen med sigtet og fuldkornsspeltmel?

  • Solvej skriver:

   Boghvedemel kan ikke erstatte hvedemel. Det har slet ikke samme bageevne, altså evne til at skabe en elastisk dej, der kan hæve.
   Når du skriver ‘sigtet’, tænker jeg på sigtemel, som er en slags hvedemel. Spelt er en ældre hvedesort, som langt hen ad vejen har god bageevne ligesom hvedemel. Fuldkornsspeltmel har ikke helt samme bageevne, ligesom fuldkornshvedemel heller ikke har samme bageevne som hvidt hvedemel. Disse to mel-typer spiser jeg ikke, så jeg taler ikke af egen erfaring :)

   Hvis jeg skal svare, så ja, jeg tror, du kan bage med boghvedemel sammen med sigtemel eller fuldkornsspeltmel, men så er bollerne ikke længere uden hvedemel!

   Hilsen Solvej

 3. hanne hansen skriver:

  Bollerne ser skønne ud, men hvorfor så meget sukker?? er det nødvendigt?

  • Solvej skriver:

   Nej, det tror jeg ikke er nødvendigt. En teskefuld sukker vil dog nok være godt, så gæren har lidt at leve af.

 4. Charlotte skriver:

  Tak for alle de fine opskrifter, som jeg efterhånden har fået en del både dejlige og helt forfærdelige ting ud af. Det forfærdelige skyldes nu mig selv, og at madlavning og bagning sker på øjeblikkelige indskydelser her. Det vil sige, at ingen når i butikken, så jeg bruger det, der er i skabene. Skabskager og skabsmad :D

  Det egner dit koncept sig fint til. Og så skal jeg helt undgå gluten. De langtidshævede boller på majs og ris er blevet fast indslag i frokosten, men jeg smugkigger jo på billederne af grovbollerne fra tid til anden og drømmer.

  Tror du, man kan erstatte rugmelet med noget uden gluten, eller vil det bare tage det grove og karakteristiske ud af bollerne?

  Bedste hilsner!

  • Solvej skriver:

   Hej Charlotte,
   Skønt at høre fra en anden køkken-anarkist :) Jeg håber, at mine opskrifter kan være med til at give lidt facon på eksperimenterne, og af og til succes :)
   Gluten og uden gluten ved du sikkert mere om end jeg. Er boghvedemel glutenfrit? Og selv hvis det er, så er det altså ikke specielt godt at bage med. Ris- og majsmel vil sikkert gøre bollerne mindre grove som du nævner, og jyttemel er så vidt jeg husker heller ikke særlig groft. Så jeg er nok tilbøjelig til at give dig ret, beklager!
   Hilsen Solvej

   • Charlotte skriver:

    Ja, boghvede har ingen ting at gøre med hvede, men er malet af bognød og egner sig vist bedst til boghvedepandekager.
    Jeg bruger fuldkornsmajs og -ris, som i øvrigt er meget finere kværnet end almindelig rismel. Men begge dele giver brød helt uden modstand. Og jyttemel giver kun mening i sandkage, efter min mening, ligesom alle andre glutenfrie melerstatninger.
    Frø og kerner som sesam, hør, solsikke og græskar giver lidt bid, det samme gør nødder. Men jo slet-slet ikke på niveau med hel eller knækket hvede eller rug.

    Jeg tror, jeg vil prøve at kværne en blanding af hassel og valnød og lade det erstatte rugen. Når jeg kommer så langt, fortæller jeg gerne, om det viser sig at være en forfærdelig ide eller ok.
    :-) Charlotte

    • Solvej skriver:

     Sjovt, at du foreslår hakkede nødder, for det tænkte jeg faktisk på, så det hører jeg meget gerne om!
     Mit gæt er, at hakkede nødder ikke kan erstatte al rugmelet, for det giver vel ikke sammenhængskraft ligesom rugmel trods alt gør.
     Ellers kunne meget finthakkede mandler måske være en mulighed, det hedder jo mandelMEL, så måske har det evnen til at være en dej.
     Glæder mig til at høre, hvordan det går :)

 5. Charlotte skriver:

  Det blev faktisk okay, men det ér jo det, det er. Nøddeboller!
  Jeg valgte blandingen af fintmalet hassel og valnød fremfor mandler for at give smagen lidt karakter, ligesom rugmelet gør. Og fifty-fifty giver en distinkt men ikke overdøvende smag af valnød. Derudover endte der cirka 100 gram solsikkekerner nede i skålen også.
  Ellers brugte jeg dine erfaringer om fremgangsmåde fra minipizzaerne, men nok lidt mere Husk end 2 spsk.
  Alt i alt; hvis ens tema kun er hvede og ikke gluten, så bør man holde sig til den originale opskrift. =)

  • Solvej skriver:

   Det lyder nu meget godt, og jeg vil prøve det!
   Og tusind tak for testflyvningen. Sejt, og sjovt at høre om :)
   Mange hilsner fra Solvej

 6. Christinna skriver:

  Hej Solvej. :)

  Jeg vil prøve at bage disse boller, men tænkte på, om du ved hvor mange der ca bliver ud af en portion, og om de evt kan fryses ned? :)

  Mvh
  Christinna

  • Solvej skriver:

   Hej Christinna!
   Der bliver cirka 15, og jeg tror sagtens, de kan fryses ned, men har ikke prøvet det.
   Mange hilsner fra Solvej

 7. Dorthe skriver:

  Har bagt bollerne hvor rugmel er erstattet med speltmel for at få en lysere dej. De blev rigtig gode… Tak for en god opskrift

 8. Iris Hjuler skriver:

  Hej Solvej

  Tak for dine opskrifter ?
  Vil bare dele at jeg tog halv kærnemælk og halv vand, erstattede rismel med havremel ( for det var det jeg havde) tilsatte solsikkekerner, hørfrø og sesam og lidt tranebær.og det fungerer fuldt ud…, hæver ikke vanvittigt men det er ok.., nu vil jeg nyde der er en lækker bolle at tage op de dage hvor jeg trænger til brød og ikke vil have ondt i maven. Kh Iris

  • Solvej skriver:

   Hej Iris,
   Det lyder som nogle rigtigt dejlige boller – glad for at høre, at det virker for dig :)
   Tak for tips, som andre hermed også kan få glæde af.
   Mange hilsner
   Solvej

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA code