Opfind din egen risotto

Foto: Solvej D. Rasmussen

Ud over at være en god anledning til at åbne en flaske hvidvin er risotto en grundopskrift, som bliver lækker næsten uanset hvad du putter i. Du kan lave risotto med det, du har i køleskabet, eller du kan sammensætte din egen yndlingsvariant med de ingredienser, du bedst kan lide at spise.

Risottoen på billedet er lavet med grønne asparges, serrano-skinke og bladselleri. Og så selvfølgelig hvidvin, hvidløg og parmesan. Hvis du ikke er i mad-opfinder-humør, og du bare gerne vil have lov at lave den på billedet, så scroll ned til sidst i indlægget – der står hvad jeg brugte :)

Men hvis du kan lide at eksperimentere, og hvis du synes, det er en dejlig, kreativ aktivitet at sætte råvarer sammen til lækker mad, så brug denne fyld-selv-ud-opskrift.

Risotto grundopskrift

Du skal bruge:
1,2 l hønsebouillon (kog en høne i går – eller lav den af bouillonterninger)

Olie eller smør
Et stort løg
To fed hvidløg
Tre ingredienser efter eget valg
1 dl hvidvin (valgfrit)
5 dl risotto-ris (arborio-ris eller grødris)
Parmesan

Fremgangsmåde:
Start med at sætte bouillonen over et blus i en gryde for sig.

Lav risottoen i en stor gryde ved først at sautere løg, hvidløg og dine tre ingredienser i olie eller smør. Hæld hvidvin i gryden og lad det koge et par minutter ved høj varme (rør rundt), indtil du ikke kan lugte alkohol fra gryden længere. Hæld risene i og rør rundt, til de er blanke.

Nu skal du bruge bouillonen. Øs et par skefulde med en stor øseske over i gryden med ris og ingredienser. Skru ned for varmen og rør rundt, mens risene opsuger væsken. Fortsæt sådan, indtil bouillonen er brugt og risene møre. De skal ifølge det statsautoriserede risotto-reglement have bid, men i mit kreative køkken er der ingen regler, og jeg kan bedst lide, når de er gennemkogt. Det er svært at ramme lige der, hvor de har bid på en lækker måde og ikke bare er for rå og sætter sig fast i tænderne, når man tygger på dem…

Når risottoen er næsten færdig, kan du gøre det, at du øser et par skefulde bouillon over risene, slukker for varmen under gryden og lader dem stå under låg i ti minutter. Så er du fri for at røre, og risottoen er fri for at brænde på.

Riv parmesan over din risotto og skænk et koldt glas hvidvin.

Foto: Solvej D. Rasmussen

Nu ved jeg jo ikke, hvilke ingredienser du gerne vil bruge. Når det gælder rigtig mange grøntsager, så er det en god ide at sautere dem i starten, tage dem op af gryden og først røre dem i igen til sidst. På den måde kan man undgå, at de bliver grå og udkogte. Sørg for, at de bliver varmet ordentligt igennem, før du serverer din risotto.

Hvilke tre ingredienser skal du vælge? Du kan selvfølgelig bruge mange flere end tre. Jeg skriver tre, fordi det giver dig mulighed for at lave en risotto, der har karakter, fremfor en, der er et rodsammen af en masse forskelligt, hvor ingen af ingredienserne kan komme til at sætte præg på resultatet.

Klar til at lave risotto. Foto: Solvej D. Rasmussen

Grøntsager og svampe er oplagte, dejlige og meget brugt i risotto. Peberfrugter, squash, ærter, gulerødder, asparges, bladselleri, auberginer, tomater, champignoner, kantareller og mange andre kan bruges. Jeg har aldrig set en opskrift på en rodfrugt-risotto og aldrig selv prøvet at lave en, men det findes sikkert og smager garanteret skønt. En anden klassisk ingrediens ville være en af de lækre italienske og spanske skinker eller pølser. Eller du kan vælge en ost (gruyere, emmenthaler eller måske en blåskimmelost, og ost skal nok røres i til sidst). Nogle ville bruge ansjoser, artiskokhjerter, pinjekerner, muslinger eller noget helt andet.

Du skal vælge det, som du synes giver den særlige spænding mellem ingredienserne, som gør spiselig mad til lækker mad. Gør det ikke svært for dig selv, men vælg det, du kan lide eller falder over i supermarkedet. Eller det du har i køkkenet!

Den på billedet:
Jeg har brugt grundopskriften foroven, hvor de tre ingredienser var et bundt grønne asparges, 110 g serrano-skinke og 2 stilke bladselleri. Jeg sauterede først bladselleri og asparges. Hældte en smule af hvidvinen ved og lod dem dampe under jævnlig omrøring i cirka fem minutter. Så tog jeg dem op i en skål og fulgte derefter opskriften forfra. Det vil sige, at løg, hvidløg og skinke var med hele vejen, mens asparges og bladselleri blev rørt i igen til sidst.

Dette indlæg blev udgivet i Fyld-selv-ud-opskrifter. Bogmærk permalinket.

6 Responses to Opfind din egen risotto

 1. Inge Hald skriver:

  “Kog en høne i går” – ha ha. Lækkert – elsker risotto (og god parmesanost). Har du prøvet at lave “risotto” af perlespelt? Så vidt jeg kan forstå, skal man bare gå frem som med arborio-ris. Det havde jeg faktisk planlagt at lave i morgen aften, inden du lagde denne risotto-opskrift på bloggen :)

  Vil prøve at sautere grøntsagerne inden, som du foreslår. Når jeg laver risotto med fx asparges, plejer jeg bare at lade aspargesene koge ganske kort med til sidst.

  Glæder mig til ærtesæsonen. Risotto med friskbælgede ærter er det bedste :)

 2. Inge Hald skriver:

  PS. Skal der ikke stå 1,2 l hønsebouillon i opskriften – ellers bliver det vist en tør omgang ;)

  • Solvej skriver:

   Der står da 1,2 l…?

   Nu gør der i hvert fald. Tak for assistancen :)

   Nej, jeg har hverken prøvet speltotto eller bygotto, men alt tyder da på, at det skal jeg.

   • Randi skriver:

    Bygotto… det må prøves, bare på grund af det sjove navn :)

    • Solvej skriver:

     Jeg har købt noget byg, perlebyg for at det ikke skal være løgn, og skal nok skrive, hvordan det smager, på et tidspunkt. Lige nu frygter jeg, at det smager som byggrød…
     Synes ellers ostene fører, når det gælder fantastiske navne. Gorgonzola. Haloumi. Svenbo (må være en guttermand af en ost). Og så selvfølgelig det uudtalelige gruyere. Altså grijær.

 3. Pingback: Lær at lave en risotto - Alt det bedste fra Italien

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA code