Cheesecakes uden hvede (med citron-mascarponecreme)

Hvedefri ostekager med frugt og creme af flødeost. Foto: Solvej D. Rasmussen

Jeg ødelagde min mors ostekage til jul. Hun ville gerne bage den uden hvede, fordi jeg ikke spiser hvede, og jeg foreslog rugknækbrød til kiksebunden. Det var et dårligt forslag, og min mors flotte ostekage med perfekt kirsebær-gele havde en bitter bismag af rug.

Så jeg skylder hende en ostekage uden hvede. Her er den.

Jeg har brugt opskriften fra denne havregrynskage til bundene. Den smager virkelig skønt. Smørret og sukkeret bliver til karamel, og sammen med vanilje og havregrynssmag er det perfekt.

Toppen er en citron-mascarponecreme og frisk frugt.

Disse kager er bagt i multiringe på 9 cm i diameter, og de er rigeligt store til en portionskage. Jeg fik fire kager ud af portionen (lige nok til hele familien!). Du kan selvfølgelig bage kagen i mindre multiringe eller i en stor form.

Cheesecake med mascarponecreme

Du skal bruge:
100 gram smør
4½ dl havregryn
1 spsk kartoffelmel eller rismel
1½ tsk bagepulver
1 dl sukker
2 tsk vanillesukker
2 spsk lys sirup

500 g mascarpone
saft af ½ citron
ca. 200 g flormelis (du kan lave cremen så sød, som du vil)

Vindruer
Blommer

Fremgangsmåde:
Smelt smørret og bland det sammen med de andre ting, som skal bruges til bundene. Sæt multiringene på bagepapir på bagepladen og læg to spiseskefulde af blandingen i hver ring (jeg brugte tre spiseskefulde og syntes, at bundene var lidt for tykke). Tryk blandingen flad med bagsiden af en ske. Bag bundene i ti minutter ved 200 grader. Hold øje med, at de får en dejlig lys, brun farve uden at få for meget. Lad kagerne køle af (jeg lod dem stå natten over).

Tryk blandingen flad med en ske. Foto: Solvej D. Rasmussen

Når du skal til at putte ostecremen på, så start med at løsne kagerne fra ringene. Jeg stillede ringen med bunden i vejret og trykkede kagen løs med en flad hånd. Derefter vendte jeg ringen om igen og trykkede bunden tilbage på plads nederst i ringen. Mange ord, blot for at du ikke skal stå med en perfekt cheesecake, som du ikke kan få ud af formen. Du vil takke mig senere.

Nå, rør mascarpone, citronsaft og flormelis sammen i en skål. Fyld hver multiring op med mascarponecreme. Brug en kniv til at presse det ud mod siderne, så kanten bliver helt lige, og til at glatte overfladen.

Brug en kniv til at fordele og glatte cremen. Foto: Solvej D. Rasmussen

Nu kan du tage kagerne ud af formen ved at stikke en kniv lodret igennem cremen og trykke forsigtigt nedad, mens du løfter ringen forsigtigt opad. Når kagen er vel ude af formen, glatter du hullet fra kniven ud igen.

Kagerne pyntes. Foto: Solvej D. Rasmussen

Pynt kagerne med det, du har lyst til. Jeg har brugt friske vindruer og blommer, og det kan anbefales, men du kan selvfølgelig bruge lige hvad du vil.

Her der flere kager uden hvede. Og på denne side kan du læse, hvorfor jeg ikke spiser hvede.

Frugt i flotte farver pynter på ostekagerne. Foto: Solvej D. Rasmussen

Dette indlæg blev udgivet i Kager uden hvede. Bogmærk permalinket.

20 Responses to Cheesecakes uden hvede (med citron-mascarponecreme)

 1. Trine skriver:

  Trist at høre at der gik en cheesecake til spilde sidst din mor forsøgte. Men hvor ser denne bare virkelig lækker ud!

 2. Randi skriver:

  Det er virkelig nogle flotte kager! og i en springform med kirsebærgele over (med husblas..), er jeg sikker på, at den vil udgøre et glimrende alternativ til den klassiske cheesecake med hvede!

 3. Gitte skriver:

  Ej Solvej de er fantastiske – lav dem igen og jeg kommer straks og smager!
  Sender du Ejnar en dag – så han kan vægle stof til skjorten!
  Kram gittegismo.eu

 4. Ane skriver:

  Det ser bare hærlig ut! Her må jeg nok følge med videre :))

  • Solvej skriver:

   Tak, Ane! Jeg kan se, at du har en uden-gluten-blog, og mine opskrifter er altid hvedefri, men ikke nødvendigvis glutenfri. Du ved sikkert mere om det end jeg :)
   Glæder mig til at tjekke din blog.

   • Ane skriver:

    Takk, det var jo hyggelig.
    Ja, ser du har mest hvetefritt, men så synes jeg også det bare er flott å følge med på en sånn fin blogg, (glutenfritt eller ei), det gir så masser av inspirasjon med slikt lesestoff ;)

 5. Pingback: Syltede kirsebær i godt selskab | - en madrejse i danske specialiteter

 6. Tina skriver:

  De var super gode og faldt i god jord hos familien (her skal de spises for anden fredag i træk). Jeg laver en lille sirup af blåbær og solbær til – mums det er godt!

  • Solvej skriver:

   Blåbær-solbær-sirup lyder helt perfekt. Jeg hører meget gerne, hvad du bruger og hvordan du gør?
   Og så bliver jeg altid så glad, når nogen har fået noget godt ud af mine opskrifter, så tak for kommentaren :)

 7. Milka Derosche skriver:

  Hej, sikke en dejlig blog du har, lækre opskrifter, flotte billeder og gode beskrivelser. Har bagt dine småkager idag og de var et kæmpe hit hos ungerne. Dog med hakkede mandler og ingen chokolade. Jeg har netop færdiggjort din opskrift på cheesecake. Den står i køleskabet og venter på manden kommer hjem. Jeg har dog lavet den i en stor springform og smeltet et glas ribsgele der er hældt over frugten på toppen, det ser super flot ud, GLÆDER mig til at smage den med et glas portvin til. Glæder mig til at prøve flere af dine opskrifter.

  • Solvej skriver:

   Kære Milka,
   Uh, jeg håber bare, at cheesecake-bunden ikke blev for hård – den kan nemlig være lidt lunefuld. Så jeg sidder her med krydsede fingre.
   Superdejligt at høre, at småkagerne blev gode! Mandler må have været godt.
   Mange hilsner
   Solvej

   • Milka Derosche skriver:

    Cheeskagen var …..Mums, bunden var tilpas ” mushi” med et sprødt element ;-) giver det mening ? Ved nu at den kan spises morgen, middag og aften ;-) LÆKKERT, selv barnet der ikke spiser ost, bad om et stykke mere.

    • Solvej skriver:

     Der blev min dag lige rigtig meget bedre! Det er jeg virkelig glad for at høre. Jeg må snart bage den igen og prøve tricket med smeltet ribsgele.
     Bedste hilsner
     Solvej

 8. Pingback: Fin lille sommerlig ostekage med mascarponecreme og vindruer | Noget i ovnen hos Bagenørden

 9. Hanne Zeuthen skriver:

  Ostekagerne her ser så lækre ud. Jeg overvejer at prøve dem på lørdag, men skal lige høre om ostecremen bliver stiv nok uden husblas, til at stå uden ringen i nogle timer, for jeg har kun 6 ringe og skal lave ti kager?
  Lækre opskrifter du har, dejlig til inspiration for en familie med cøliaki :-)
  Hilsen fra Hanne

  • Solvej skriver:

   Hej Hanne,
   Det er længe siden, jeg har lavet kagerne og ostecremen sidst, så jeg kan faktisk ikke helt huske det. Cremen er dog ret fast og ændrer sig ikke meget fra den konsistens, den har som mascarpone. Hvis det er et par timer i køleskab, og det er de her lave ringe, tror jeg, at jeg ville vove det.
   Held og lykke med kagerne :)
   Hilsner fra Solvej
   PS. Mine opskrifter er kun hvedefri og ikke nødvendigvis glutenfri, men det har du sikkert opdaget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA code