Pølsehorn uden hvede

Pølsehorn bagt uden hvedemel

Pølsehorn uden hvedemel. Foto: Solvej D. Rasmussen

Hvis du skal have 20 børn på besøg i næste weekend, og en af dem er en lille pige, som ikke kan tåle hvede, så ville det være utroligt betænksomt af dig at få din søns legekammerats mor til at opfinde en opskrift på pølsehorn uden hvedemel og lægge den på sin madblog lige tidsnok til, at du kan bage dem til festen!

I den historie er jeg hende med madbloggen, og jeg tog udfordringen op. For det første burde jeg have lavet en opskrift på pølsehorn uden hvedemel for længe siden, for det skal alle, som ikke spiser hvede, selvfølgelig bruge. For det andet har jeg i lang tid syntes, at den her opskrift på grovboller uden hvedemel trængte til en opfriskning og gerne forbedring.

Derfor gav jeg mig til at google ‘bage-evne’. Resultatet var loppefrøskaller.

Pølsehorn uden hvedemel

Tykke og tynde pølsehorn. Foto: Solvej D. Rasmussen

Det ledte mig videre til Jyttemel, som alle andre har brugt i årevis. Som sædvanlig har jeg først opdaget det nu, men bedre sent end aldrig. Det indeholder blandt andet brune ris og xanthangummi, og så altså loppefrøskaller. Loppefrøskaller kan forbedre bageevnen, som er det, man savner, lige så snart man ikke bruger hvedemel.

Man bruger normalt Jyttemel til glutenfri bagning, men jeg har puttet rugmel i pølsehornene, så de er altså ikke glutenfri.

Pølsehorn uden hvedemel

Du skal bruge:
40 g gær
3 dl lun mælk
250 g Jyttemel
100 g rugmel
100 g majsmel
1 tsk salt
1 tsk sukker
½ dl olie

16 små pølser eller 8 store, som halveres (husk at tjekke deklarationen, så du er sikker på, at de ikke indeholder hvede)

Æg til pensling
Sesamfrø til drys

Fremgangsmåde:
Rør gæren ud i den lune mælk (jeg bruger mikrobølgeovnen til at lune mælken i). Tilsæt mel, salt, sukker og olie og ælt rigtig, rigtig, rigtig godt. Ælt mere mel i, hvis du synes, dejen kan bruge det.

Lad dejen hæve i en skål med et hårdt opvredet viskestykke over i cirka 45 minutter.

Del dejen i 16 stykker. Jeg lavede to versioner. I den ene rullede jeg halvdelen af dejen ud i en cirkel og skar den i 8 trekanter (‘pizza-slices’), som jeg så rullede pølserne ind i. Det gav velordnede pølsehorn med et tyndt, sprødt lag brød udenom. I den anden version lavede jeg små, tykke ovaler og rullede pølsen fast ind i dem. Jeg syntes, at den sidste version blev den bedste.

Pølsehornsdej uden hvedemel

Sådan laves de tykke pølsehorn. Foto: Solvej D. Rasmussen

Pensl hornene med sammenpisket æg, drys med sesamfrø og bag dem i en 200 grader varm ovn (varmluft). De tynde fik 10-12 minutter og de tykke 15 minutter.

Ejnar på 10 og Laurits på 12 prøvesmagte og godkendte uden tøven de her hvedefri pølsehorn :)

PS. Pølsehornene skal i en pose med det samme, ellers bliver de hurtigt tørre.

Dette indlæg blev udgivet i Brød uden hvede, Mad uden hvede. Bogmærk permalinket.

6 Responses to Pølsehorn uden hvede

 1. Kirstine skriver:

  Hej Solvej,

  Sikke en inspirerende madblog! Jeg er lige snublet over den og får meeeget travlt med at afprøve opskrifterne det næste lange stykke tid. Mht. til pølsehornene og Jyttemelet med xanthangummi… det lyder bare lidt skummelt. Kunne man bruge noget andet i stedet?

  Vh Kirstine

  • Solvej skriver:

   Hej Kirstine,
   Har du set opskriften på grovboller uden hvedemel her? Eller den på burgerboller uden hvedemel? De kan begge bruges til pølsehorn. Jeg synes, majsmel har en lidt bedre bageevne end rismel, så efterhånden bager vi mest de her opskrifter med majsmel.
   Nu ved jeg ikke, om loppefrøskallerne også lød skumle, men dem er man nødt til at have med ;) Ellers smuldrer brødet nemt.
   Held og lykke med bagning mv. og tak! Håber, det hele lykkes :)
   Hilsen Solvej

 2. Christinna skriver:

  Hej solvej.

  Jeg tænkte på, om disse pølsehorn kan fryses? Evt lige efter bagning, da bagværk af denne form hurtigt bliver tørt. Og kan man spise dem den at varme dem, uden de er tørre at spise? Jeg overvejer at bage en portion til en tur, som madpakke, hvor ikke jeg har mulighed for at lune dem nemlig.

  Hilsen Christinna

  • Solvej skriver:

   Hej Christinna,
   Jeg har ikke prøvet at fryse dem, så jeg ved helt ærligt ikke, hvordan de vil tage det. Jeg vil tro, at de kan fryses, og tøs op uden varme – faktisk tror jeg, at det ville gøre dem mere tørre, hvis man varmede dem op i ovnen. Men det er som sagt et gæt ;)
   Den bedste gærbrøds-opskrift til frysning er de her langtidshævede boller. Dejen er ret lind og fugtig, men jeg tror godt, man kan lave pølsehorn af dem. Og de er virkelig gode til fryseren.
   Jeg håber, det lykkes, og at det bliver en god tur med madpakken!
   Hilsen Solvej

 3. Vinni skriver:

  Vil man kunne bruge noget andet i stedet for mælk?

  • Solvej skriver:

   Hej Vinni!
   Jeg må indrømme, at jeg ikke har så meget forstand på, hvad man kan erstatte mælk med. Men i en almindelig gærdej ville man kunne erstatte mælk med vand. Og måske kan du også bruge mandelmælk, havremælk eller et af de andre erstatningsprodukter fra køledisken i supermarkedet – der står muligvis på dem, om de kan bruges til at bage med. Men som sagt: Jeg gætter her.
   Jeg håber, det lykkes for dig!
   Hilsen Solvej

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA code