Vafler uden hvede

Lækre vafler

Vafler med øl og creme fraiche. Foto: Solvej D. Rasmussen

Gyldne, hjerteformede vafler med rødt solbær-syltetøj og hvid creme fraiche var, hvad min virkelig dejlige (det må man altså give ham) mand Viggo gav sig til at bage sidste fredag aften, mens der rullede en bold i en åbningskamp hen over skærmen. For yderligere at understrege fodbold-stemningen vil jeg bare tilføje at: der er øl i dejen.

Til gengæld er der næsten intet sukker og slet intet hvedemel i denne vaffeldej, som er fra Karolines Køkken bortset fra, at den er gjort hvedefri. Vaflerne smager rigtigt godt, men det er ikke nogen enkel opskrift. Der er masser af forskellige ingredienser og arbejdsgange. Dertil kommer, at du skal bruge et vaffeljern.

Vafler uden hvedemel

Du skal bruge:
6 æg, skilt i hvider og blommer
100 g havregryn
100 g rugmel
50 g loppefrøskaller (de kan sikkert udelades – men det har vi altså ikke prøvet)
250 g majsmel
1 tsk groft salt
2 tsk sukker
3 tsk bagepulver
4 dl mælk
2 dl øl
100 g smeltet smør
Fintrevet skræl af 1 øko-citron

Hjerteformede vafler

Vaflerne er hvedefri, men blev fuldstændig lige så lækre som almindelige vafler. Foto: Solvej D. Rasmussen

Fremgangsmåde:
Pisk de 6 æggehvider så stive, at du kan vende skålen på hovedet, uden at de falder ud. Prøv forsigtigt, ikke… Bland havregryn, rugmel, loppefrøskaller, majsmel, salt, sukker og bagepulver i en skål. Rør mælk og øl i, og derefter de 6 æggeblommer og det smeltede smør. Rør citron-skræl i og til sidst de stiftpiskede æggehvider. Dejen må gerne hvile ved stuetemperatur i en halv times tid, før du bager den på dit vaffeljern. Server med solbær-syltetøj og creme fraiche (for eksempel – du kunne også bruge sirup eller vaniljeis).

Viggo laver altid en kæmpe portion af alting, så halver eventuelt.

Du kan finde ud af, hvorfor jeg ikke spiser hvede på denne side. Og på den her side kan du finde mange flere opskrifter på kager uden hvede.

Dette indlæg blev udgivet i Kager uden hvede. Bogmærk permalinket.

4 Responses to Vafler uden hvede

 1. Randi skriver:

  Hold op, hvor er de er flotte! når jeg tænker på de vafler af hvedefri vaffelmel (!), jeg forsøgte mig med i julen… Jeg tror, da, at du har fundet et tryllemiddel i de loppefrøskaller, der kan erstatte de gode bageegenskaber, det ellers næsten kun er hveden, der har :)
  Denne opskrift ryger direkte på favoritlisten -tak!

  • Solvej skriver:

   Ja, måske er det loppefrøskallerne, der gør dejen god at bage, så den for eksempel nemt slipper vaffeljernet ;-) Men som sagt har vi ikke testet opskriften uden.
   Jeg kan også godt lide opskriften, fordi der ikke er ret meget sukker i. Og selvtak :)

 2. Jannik skriver:

  Super spændende opskrift der snart bliver relevant pga årstiden :-)

  Men kan man erstatte øl med noget andet? Øl indeholder jo malt, som også er en hvede sort..

  • Solvej skriver:

   Hej Jannik,
   Malt er ikke en kornsort i sig selv, men kan laves af forskellige kornsorter (jeg er ikke så fuld af paratviden i virkeligheden – jeg googlede det ;-) ). Det meste malt er bygmalt (venlig hilsen wikipedia), men om man så kan regne med, at øl er hvedefrit medmindre det er en hvedeøl – det ved jeg ikke. Og så vidt jeg husker, står ingredienslister på øl med ulæseligt små bogstaver.

   Jeg tror, du kan erstatte det med 2 dl mælk – så er væskemængden den samme. Men det har jeg altså ikke testet.

   Jeg håber, det lykkes dig at bage vaflerne, for de er simpelthen så hyggelige!

   Mange hilsner
   Solvej

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA code