Langtidshævede boller uden hvedemel

Boller uden hvedemel

Bollerne er koldhævet i køleskab. Foto: Solvej D. Rasmussen

Langt ude i det fynske højland på besøg hos min søster fik jeg de her utroligt lækre langtidshævede boller med græskarkerner. De er lysere end de grovboller, vi plejer at bage herhjemme, og smagte godt som underlag for rejesalaten til forretten. De fungerede også helt perfekt som flutes til grillmaden senere på aftenen. Og så er de oven i købet nemme at lave.

Opskriften er inspireret af den her på Alt for Damernes hjemmeside. Jeg har forenklet den, blandt andet fordi jeg er uvenner med boghvedemel og derfor ikke havde noget i huset. For at få bollerne så lyse som muligt har jeg brugt hirseflager, men hirse smager jo lidt af sæbe, så hvis du ikke gider det, så brug havregryn.

Langtidshævede boller uden hvedemel

Du skal bruge:
8 dl vand
3-7 g gær
1 spsk honning

100 g græskarkerner
100 g hirseflager
200 g rismel
230 g majsmel
2 tsk groft salt
2 spsk fiberhusk (fås i de fleste supermarkeder)

Fremgangsmåde:
Rør vand, gær og honning sammen og lad det trække, mens du blander alle de andre ingredienser i en skål.

Hæld vandblandingen i melblandingen og rør det godt sammen med en håndmixer. Det får konsistens som grød.

Dej til langtidshævede boller uden hvedemel

Sådan så dejen ud. Foto: Solvej D. Rasmussen

Stil skålen overdækket i køleskabet i 6-8 timer eller natten over. Læg klatter af dejen på bagepapir og bag dem ved 200 grader i 20-25 minutter.

Dette indlæg blev udgivet i Brød uden hvede, Kager uden hvede. Bogmærk permalinket.

14 Responses to Langtidshævede boller uden hvedemel

 1. Christina Vitale skriver:

  Hej,
  Jeg har prøvet denne opskrift og en anden der mindede meget om og jeg kan simpelthen ikke undgå at de bliver klæge – har du nogle fif til det?
  Mvh
  Christina

  • Solvej skriver:

   Hej Christina,
   Hmm, den er svær. Som regel plejer gærbrød uden hvedemel at blive tørt og smuldrende, og ikke klægt. Det eneste, jeg kan foreslå, er noget med ovnen eller bagningen. Måske lidt længere bagetid? Disse boller skal løde hule, når man banker på undersiden af dem, ligesom almindelige boller. Mht. varmluft eller ej, så har jeg ikke oplevet nogen forskel, måske bare lidt længere bagetid.
   Ked af, jeg ikke kan hjælpe mere – jeg håber, du får held med at bage bollerne.
   Hilsen Solvej

 2. Mette skriver:

  Ja jeg har også altid problemer med at denne slags boller bliver klæge og trælse indeni – faktisk med alle langtidshævede :-(
  Ville det være noget at eksperimentere med fx spinatboller eller gulerodsboller uden hvede? Så ville jeg (og min ‘intolerante’ mand) bliver glad :-)

  • Solvej skriver:

   Hej Mette,
   Jeg har tidligere bagt vandbakkelser med spinat, kan de friste? De smagte vældig godt. Og mht. gulerodsboller, så ville jeg nok bare rive nogle gulerødder og putte i dejen, men det skal også siges, at jeg aldrig bagte gulerodsboller, før jeg holdt op med at spise hvede, så måske er der noget, jeg helt har misforstået omkring gulerodsboller…
   Tak for efterspørgslen! Jeg har ikke lige et par opskrifter, jeg kan slynge afsted, men måske hvis den får lov at ligge i baghovedet lidt… :)
   Hilsner også til den intolerante,
   Solvej

   • Mette skriver:

    Så ville jeg nok trykke væden MEGET godt ud af gulerødderne først :-)

    NB: HUSK og FiberHUSK er ikke det samme. FiberHUSK er beregnet til bagning, det er det andet ikke. Om det så kan være lige meget når klaveret spiller det aner jeg ikke :-)

    • Solvej skriver:

     Hej Mette,
     Så vil jeg lige tjekke op på det med loppefrøskallerne og hvordan og hvorledes. Tak for info :)

     Mysteriet omkring gulerodsboller vokser for mig her – hvordan plejede du at bage dem med hvedemel?

     Mange hilsner fra Solvej

     • Mette skriver:

      Hehe… tja.. efter en opskrift i en bog ;-) tror bare man skal tage højde for at de bibringer lidt (evt. meget) væde :-D Har i øvrigt aldrig set langtidshævede boller med grøntsager i… hmm.. pyt :-) Bollerne er populære!

    • Solvej skriver:

     Hej igen, Mette,
     Nu har jeg researchet på det med loppefrøskaller og husk og fiberhusk, og det lader til, at der ER forskel, klavermusik eller ej! Fiberhusk er pulveriserede loppefrøskaller, og det skulle være bedre til bagning. Min søsters langtidshævede boller bliver i hvert fald altid bedre end mine, og hun bruger fiberhusk. Der er også kommet et svar omkring netop det, ovre under pizzaopskiften, har du set det?
     Så nu vil jeg rette min opskrifter. Tak for input!
     Mange hilsner
     Solvej

 3. stine andersen skriver:

  Hejsa.
  var egentlig bare inde for at “snuse” til opskrifterne, da min datter på 10 år er på en kur hvor hun skal undgå al hvedemel.
  Men bliver lige nødt til at give mit besyv med vedr. bagning af gulerodsboller. Jeg har de sidste 7 år dagligt bagt boller til hele familien. Jeg laver en gærdej ca. hver 3.-4. dag, som jeg har stående i køleskabet, og hver aften former jeg bollerne til næste dag, sætter dem på bageplade og lader dem koldhæve natten over. Jeg bruger gær på størrelse med en ært og kommer altid ca. 5 store fintrevne gulerødder i. (foruden selvfølgelig div. udblødte kerner og frø) Så der er altså ingen problemer med gulerødder i en langtidshævet dej, og man behøver bestemt heller ikke have besvær med at trykke væden ud af dem! -Generelt er det bedre at en dej er for klistret end for tør, da en tør dej også nemt giver tørre boller. Problemet med en “våd” dej kan være at bollerne “flyder ud”, men det kan klares ved at lade dem hæve i en stor muffinsform af metal eller silicone.
  Det er i øvrigt en rigtig god ide altid at have en dej i køleskabet, jeg tager også af den til en hurtig gang burgerboller, pizzabund eller frisk brød til en suppe eller salat.
  Så bare kom i gang med rivejernet! :-)
  Stine

  • Solvej skriver:

   Hej Stine,
   Tak for denne fantastiske historie og opfordring til at komme i gang med rivejernet :D Jeg har aldrig før hørt om nogen, der bagte gærbrød hver dag – meget imponerende.
   Jeg håber, du og din datter får succes med opskrifterne her på bloggen :)
   Hilsen fra Solvej

 4. Suzan Schmidt skriver:

  Øv, mine bliver også alt for klæg på trods af, at jeg har forsøgt at bage dem meget længere. Det har intet hjulpet! Havde virkelig glædet mig til morgenboller… Det er ikke lykkedes mig at finde en god bolle opskrift endnu – glutenfri :(

  Men tak for opskriften alligevel…

  • Solvej skriver:

   Hvor ærgerligt, Suzan! Har du prøvet den her opskrift: Mandel- og solsikkeboller uden hvede?

   Det er dem, der fungerer bedst for mig. Håber, de lykkes godt for dig :)

   Mange hilsner fra Solvej

   • Suzan Schmidt skriver:

    Hej Solvej.

    Dem må jeg forsøge med inden jeg opgiver helt! Har så svært ved at skulle undvære brød, men mit psoriasis tager ikke særlig godt imod hveden, så nu må jeg forsøge mig med det glutenfrie.

    Jeg åbenede forresten bollerne og bagte dem åbne. Det hjalp lidt :) mine ungerne har næsten fået dem spist nu i selskab med os andre.

    • Solvej skriver:

     Åh, rart at de ikke blev helt uspiselige!
     Der er jo også købebrødet fra Schär, som er uden hvede og gluten, men det er dyrt og mætter ikke meget. Det kan du få i de fleste større supermarkeder efterhånden.
     Jeg håber i hvert fald, det lykkes dig at finde den mad, som din krop har det godt med :)
     Hilsen Solvej

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA code