Nøddeboller uden hvede

Boller

Gode boller med masser af nødder og ingen hvedemel. Foto: Solvej D. Rasmussen

Så oprandt endelig den store dag, hvor vi havde BÅDE gær OG hasselnødder i huset, og ikke bare ENTEN gær ELLER hasselnødder ELLER ingen af delene – og hvor jeg så kunne bage nøddeboller som foreslået af Charlotte (tak til dig, Charlotte!) i kommentarerne til den her opskrift på grovboller.

Det blev til lækre og dejlige boller, som jeg gerne bager igen, bortset fra at næste gang vil jeg ikke være så panisk angst for, at bollerne ikke kan hænge sammen, at jeg kun putter 200 g nødder i. De færdigbagte boller var ikke i nærheden af at smuldre, som frygtet, og jeg tror, jeg kunne have brugt dobbelt så mange nødder uden problemer. Så ville bollerne nok også have haft lidt mere end den fine, men lejlighedsvise nøddesmag, som de her boller havde.

Hvad der er dejligt at vide, når man ikke spiser hvede, er, at man kan eksperimentere og improvisere ganske meget med mel-typer og ingredienser i sit hvedeløse gærbrød, sålænge man har loppefrøskaller til at gøre dejen hævelig og elastisk.

Nøddeboller

Nøddeboller til eftermiddagskaffen. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Hvedefri boller med nødder

Du skal bruge:
½ pakke gær
6 dl lunt vand
Et skvæt olie
1 tsk sukker
1 tsk salt
1 dl havregryn
3 spsk loppefrøskaller
500 g rismel
200 g hasselnødder – eller mere, hvis du er i humør til at eksperimentere – reducer eventuelt rismelet tilsvarende

Fremgangsmåde:
Rør gæren ud i det lune vand. Tilsæt olie, salt, sukker, havregryn og loppefrøskaller. Kværn nødderne i en blender eller nøddehakker, indtil de er helt fintmalede. Rør dem i og ælt dejen sammen med rismel.

Hasselnoedder

Nødderne hakkes fint i hakkeren. Foto: Solvej D. Rasmussen

Fintmalede hasselnødder

Nøddemel? Foto: Solvej D. Rasmussen

Lad dejen hæve i 1½-2 timer. Rul små boller og lad dem hæve under et viskestykke i et kvarter. Pensl dem med vand, mælk eller sammenpisket æg og bag dem ved 200 grader i 25-30 minutter.

Lav en kop varm kakao, lyt til regnen mod vinduet og spis bollerne med brombærmarmelade.

Nøddeboller med brombærmarmelade

Brombærmarmelade på nøddeboller var virkelig godt! Foto: Solvej D. Rasmussen.

Dette indlæg blev udgivet i Brød uden hvede, Kager uden hvede. Bogmærk permalinket.

3 Responses to Nøddeboller uden hvede

Der er lukket for kommentarer.