Rugbrødsboller uden hvede

Rugbrød uden hvede

Mini-rugbrød med masser af kerner. Foto: Solvej D. Rasmussen

Tøm køkkenskuffen for kerner og bag de her mini-rugbrød. De er sprøde og søde, fordi der er honning i, og alle de mange kerner er dejlige at tygge på. Vi kommer til at bruge dem som snack og som lækkert, mættende brød til grøntsagssuppen.

Jeg har også brugt denne opskrift til store rugbrød, se her.

Min forbindelse til denne dejlige opskrift er Gitte, som er mor til Markus, som er legekammerat til Ejnar. Når jeg henter Ejnar hos Markus, har Gitte med sikkerhed altid lige bagt eller kogt eller syet enorme mængder af et eller andet, for eksempel rugbrødsboller eller ipad covers, bare for at tage et par eksempler, og jeg fatter ikke, hvor hun får energien fra, men hun blogger om det her :)

Husk, at mad uden hvede ikke er det samme som mad uden gluten (selvom google blander de to ting sammen).

Rugbrødsboller uden hvede

Du skal bruge:
3 dl havregryn
2 dl rugmel
2 dl knækkede rugkerner (det er bedst at lægge dem i blød et par timer)
1 dl hørfrø
1 dl solsikkekerner (det blev så græskarkerner i dag)
2 tsk natron
1 tsk salt
4 dl kærnemælk (3 dl, hvis du har haft rugkernerne lagt i blød)
½ dl honning (skær ned på honningen, hvis du ikke vil have søde rugbrød)

Fremgangsmåde:
Læg rugkernerne i blød i rigeligt koldt vand et par timer. Lad dem derefter dryppe af i en sigte. Smid vandet ud.

Du kan også bruge kernerne uden iblødlægning, men som du kan se af kommentarerne nedenunder, så er der nogen, der synes, de er lige lovlig hårde i det færdige brød. Jeg foretrækker selv at lægge kernerne i blød, før jeg bruger dem i opskriften her.

Bland rugkernerne – enten friske eller iblødlagte og afdryppede – godt sammen med alle de andre ingredienser.

Rugkerner, græskarkerner, rugmel til mini-rugbrød

Havregryn, rugmel, hørfrø, rugkerner, græskarkerner, kærnemælk, honning, salt og natron. Foto: Solvej D. Rasmussen

Fordel dejen i muffinsforme eller lignende. Jeg brugte ramekiner smurt med solsikkeolie – det skal du IKKE gøre! For så sjovt er det nemlig heller ikke at stå og vikle rugbrødsboller ud af ramekiner med en bordkniv, mens man spekulerer på, om de går i stykker, så man ikke kan tage et billede af dem til sin blog. Som du kan se, endte det hele lykkeligt, men jeg vil alligevel foreslå, at du bager dine mini-rugbrød i silikone- eller sliplet-forme. Papirforme? Jeg ved det ikke og kunne godt være nervøs for, at det blev rugbrødsboller med små stykker fastbagt papir…

Du kan også bare putte dejen i en brødform og få et rigtigt rugbrød ud af det.

Dejen hæver fint under bagning.

I brødform skal rugbrødet ifølge Gitte have cirka 50 minutter ved 180 grader.

Mini-rugbrødene her fik 30 minutter ved varmluft, hvor jeg skruede ned på 100 grader de sidste fem minutter, fordi de begyndte at se lige lovlig mørkebrune ud i kanterne. Hold øje med dine mini-rugbrød, så de ikke bliver brændte.

Rugbrødsboller eller mini-rugbrød

Bag mini-rugbrødene i muffinsforme – så går det meget bedre… Foto: Solvej D. Rasmussen

Dette indlæg blev udgivet i Brød uden hvede. Bogmærk permalinket.

30 Responses to Rugbrødsboller uden hvede

 1. Randi skriver:

  Mums, de ser gode ud ! Dem vil jeg bage nu – eller i morgen, når jeg har fået købt nogle flere spændende kerner; græskarkerner gør det nok ikke i sig selv…

 2. Gitte skriver:

  Hej Solvej.

  Tak for de rosende ord – ja de er fantastiske, vi får friskbagt rugbrød hver weekend efter jeg fik denne opskrift!
  Kram Gitte

  • Solvej skriver:

   Ja, der kan du bare se, hvad jeg sagde! Gang i dig ;)
   De er så hurtige at lave, at jeg også kommer til at lave dem tit. Tak for opskriften :)

 3. Hej Solvej.
  Har lige bagt rugbrødsboller efter din opskrift (havde dog ikke kærnemælk, så brugte 2 dl A38 og 2 dl skummetmælk – fungerede fint). Bagte dem i en smurt muffinpande – det fungerede også fint.

  Bollerne smager skønt, men jeg synes, at rugkernerne føles lidt hårde, så af frygt for mine tandplomber tygger jeg dem lidt forsigtigt. Der står ikke i opskriften, at de skal udblødes først (det står der til gengæld på posen, at man altid skal!), så det gjorde jeg ikke.

  Udbløder du kernerne først? Hvis man gør det, skal man vel justere lidt i den mængde væske, der tilsættes?

  PS. Har i øvrigt bemærket, at din blog ikke er registreret på http://www.madblogs.dk – er det ikke en fejl?

  • Solvej skriver:

   Hejsa Inge!
   Ifølge Gitte, som gav mig opskriften, skulle kernerne ikke ligge i blød, men gør det da endelig, næste gang du bager dem. Særligt når det står på pakken, vil jeg ikke være skyld i en tandlægeregning!
   Og jo, jeg er på madblogs.dk, under S!
   Hilsen Solvej

 4. Ann Sofie skriver:

  Lyder lækkert, hvad vil du anbefale at bruge i stedet for kærnemælk – da jeg ikke spiser mælkeprodukter?

  • Solvej skriver:

   Jeg har overhovedet ikke forstand på, hvad man erstatter mælk med ( så er du advaret!), men jeg søgte på nettet og der blev foreslået sojamælk med lidt citronsaft eller eddike i. Lyder det sandsynligt? Jeg håber, det lykkes for dig at bage rugbrødet.
   Mange hilsner Solvej

   • Ann Sofie skriver:

    Det lyder egentlig som en god idé. Det tror jeg, jeg vil prøve, for har noget sojamælk stående.. og er ikke så meget for at drikke det rent, bruger det blot i stedet for mælk i eksempelvis brød/røræg osv.

 5. Sofie skriver:

  Hej Solvej,
  vildt gode boller – hvis man vil have dem søde, kan man også tilsætte rosiner og/eller lidt kardemomme – det smager rigtig lækkert!:) tak for en god opskrift!
  Sofie

  • Solvej skriver:

   Hej Sofie,
   Dejligt at høre, at bollerne blev gode hjemme hos dig også. Rosiner og kardemomme lyder som en juleklassiker! Det må prøves.
   Hilsen Solvej

 6. Fritze skriver:

  Har lige bagt dem i muffins forme og ca. 15. min længere end i opskriften. De smager godt men er lidt for “klistrede” inden i…altså bare lidt. Måske er muffins forme lidt for små så de ikke bager helt i gennem. Vil prøve en lille rugbrødsform næste gang, for smagen er i top :-) Hilsen Fritze

  • Solvej skriver:

   Hej Fritze,
   Hmm, den klistrede fornemmelse fik mine rugbrødsboller også, før jeg justerede mængden af kærnemælk ned til 3 dl ved iblødlagte kerner. Men jeg kan se på din anden kommentar, at du kun har brugt 3 dl mælkeprodukt. Måske ville det alligevel være en ide at skære ned på væsken? Et forsøg værd?
   Håber, det bliver bedre næste gang :)
   Hilsen Solvej

   • Fritze skriver:

    Har nu også bagt det som rugbrød og uden “klister” :-) Tog det med på Vandrerhjem på Bornholm hvor jeg lagde det i fælleskøkkenets køleskab. Der var åbenbart en som syntes at det lignede en lækker pistage kage pga. de grønne solsikkekerner og havde brækket stykker af……og forhåbentlig blev meget skuffet :-)) Hilsen Fritze

    • Solvej skriver:

     Ha, jeg ved nu ikke, om de blev skuffede, det smager da meget godt :) Men altid irriterende, når nogen spiser ens rugbrød uden at være inviteret!

     Jeg har lagt mærke til, at hvis jeg vælger turbo-iblødlægning til rugkernerne, det vil sige overhælder dem med kogende vand og lader dem stå et par timer, så kan rugbrødet blive mere klistret. Så måske er det problemet.

     Håber, du får nye gode oplevelser med Gittes rugbrød,
     Solvej

 7. Fritze skriver:

  Hov glemte at tilføje, at jeg brugte rugkerner som havde ligget i blød i 4 timer, mindst og så brugte jeg 1½ dl. youghurt og 1½ dl. mælk begge dele laktosefri, da min ene datter er laktose intolerant. Så de mangler selvfølgelig smagen af kærnemælken, men de smager godt. Hilsen Fritze

 8. Julie skriver:

  Hej :) De ser super lækre ud! Satte i går aftes rugkernerne i blød, så er spændt på at bage dem i dag. Men skal de hæve?? Og hvor længe? :)

  Julie

 9. amanda skriver:

  Hold op de ser lækre ud! Hvor mange boller bliver det til?
  Mvh. Amanda

  • Solvej skriver:

   Det er en lille portion, cirka 15 stk. så vidt jeg husker. Håber, de lykkes godt for dig :)
   Hilsen Solvej

 10. Mathilde skriver:

  Hej.

  Kan denne dej tåle at stå i køleskabet over flere dage?
  Så man kan nippe af portionen og få friskbagt brød hverdag.
  Mvh Mathilde

  • Solvej skriver:

   Hej Mathilde,
   Åh, det lyder ellers som en dejlig ide, men jeg er bange for, at rugkernerne ville gå bonanza. Jeg har nogle gange haft dem liggende i blød for længe, og så bliver de mærkelige – lugter dårligt og begynder at spire! Jeg ville være bange for, at ingredienserne i dejen ville reagere med hinanden og ødelægge det hele. På den anden side har jeg aldrig prøvet det, så hvad ved jeg – måske er det alletiders! Skulle du eksperimentere med det, er du meget velkommen til at vende tilbage og dele resultatet :)
   Mange hilsner
   Solvej

 11. Heidi skriver:

  Hej

  Jeg har prøvet dem med græskarkerner og de er bare så gode – og min mand og mine børn elsker dem også. Jeg glæder mig til at teste dem på dagplejebørnene efter ferien :)
  Jeg skal lige have den printet, så jeg kan komme i gang med en ny portion da de sidste blev spist i går. Så snart det sidste var væk lagde jeg kerner i blød til i dag :D

  Godt nytår
  Heidi

 12. Rikke skriver:

  Ælsker din blog og prøvet mange af dine opskrifter.

  Hvor meget vand skal man ligge kernerne i blød i. Tror jeg brugte for meget vand

  Rikke

  • Solvej skriver:

   Hej Rikke,
   Hvor er du sød!

   Det er sådan set ligemeget, hvor meget vand du bruger, for kernerne skal dryppe af, inden du putter dem i. Jeg kan se, at det ikke står i opskriften lige nu, for første gang jeg lavede den, lagde jeg nemlig ikke kernerne i blød. Man kan godt lade være, men kernerne er hårdere at tygge i, hvis man ikke gør det; derfor ændrede jeg det senere. Ja, lidt forvirrende, og tak fordi du skrev, for det giver mig anledning til at rette i opskriften, så det er entydigt, hvad man skal gøre.

   Jeg håber, det gav svar.

   Mange hilsner
   Solvej

 13. Skøn skøn blog, du har! Har lige fundet den, og straks kastet mig over disse rugbrødboller – og tilføjet chokolade:-) Har allerede udset mig flere af dine lækre opskrifter, som jeg skal prøve. Mange tak!
  Kh Pernille

  • Solvej skriver:

   Hej Pernille,
   Jamen, selvtak for kommentaren – dejligt at høre, at du finder noget, du kan bruge her. Minirugbrødene er rigtig gode med chokolade :)
   Hilsner fra Solvej

 14. Nina skriver:

  Hej hvad gør man hvis man ikke kan tåle kærner. ?Vi har begge diabetes. Så hvede er nok ikke så godt ?Med venlig hilsen Nina

  • Solvej skriver:

   Hej Nina,
   Du må undskylde, at jeg ikke har svaret før, men din kommentar var gået i spamfilteret af en eller anden årsag.
   Jeg tror desværre, det bliver svært at bage bollerne uden nogen former for kerner. Måske kan I bruge disse boller i stedet for? De er lavet af mandelmel, og hvis I ikke kan få fat i kokosfibre, kan det udelades. Sukkeret kan også sagtens udelades.
   Mange hilsner
   Solvej

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA code