Pad thai – stegte risnudler med kylling

Pad thai - stegte risnudler med kylling

Pad thai er stegte risnudler med thai-sauce og omelet. Foto: Solvej D. Rasmussen

Dette er en thailandsk ret, som jeg laver, fordi jeg savner italiensk mad.

Det er ikke spor indviklet. Italiensk mad er fuld af hvede. Så fettucine og linguine og andre brede båndpastaer kan man vinke farvel til med sit lille tårevædede lommetørklæde, når man holder op med at spise hvede. Men for ikke ret længe siden opdagede jeg, at der findes brede båndnudler af rismel, som ligesom deres italienske fætre kan suge sauce og smag til sig. Derfor er jeg begyndt at øve mig på at lave pad thai, og vi taler virkelig om at øve sig her, for pad thai er IKKE en ret fra kategorien ‘nem aftensmad’.

Hvis du gerne vil lave en autentisk pad thai, så søg videre og find din yndling blandt de utallige, meget forskellige, autentiske pad thai-opskrifter på nettet :) Hvis du vil lave en hverdagsversion, så læs videre her.

Dog skal jeg måske lige nævne, at den anden dag, da jeg sagde til Viggo, at jeg ville lave pad thai, spurgte han, om det var den ret, der fik køkkenet til at ligne en flykatastrofe? Øh. Ja. Og siden hvornår har der været noget galt i at få køkkenet til at ligne en flykatastrofe? Sagen er, at det er smart at forberede alting i små skåle, inden man går i gang, og så skal man også lige bruge en gryde og en sigte, og man kan forvente, at wokken er temmelig sammenbrændt bagefter, men – pad thai smager godt og er bestemt værd at rydde op efter!

Pad thai - stegte risnudler med kylling

Omeletten, som blandes i nudlerne, er en af de dejlige ting ved pad thai. Foto: Solvej D. Rasmussen

Pad thai

Til fire personer skal du bruge:
400 g brede risnudler (5 eller 10 mm – fås hos asiatiske købmænd)
3 kylling-fileter (du kan også bruge rejer eller svinekød)
Olie
4 æg
Et rødløg
Andre grøntsager (jeg brugte en stor gulerod og en rød peber)
Bønnespirer

Sauce:
Ca. 1 dl fiskesauce eller østerssauce (fås i supermarkedet)
Ca. ½ dl hvid eddike
Ca. 2 spsk sukker
4 fed hvidløg
Chili efter smag

Fremgangsmåde:
Pisk æggene sammen i en skål og stil den tæt ved komfuret, så du har den ved hånden senere.

Rør ingredienserne til saucen sammen i en lille skål og smag på den. Der skal være balance mellem det søde, sure, salte og eventuelt stærke, så tilsæt mere af det, du synes, der mangler. Jeg måler faktisk ikke op, men laver indtil videre saucen på slump, indtil jeg synes, den smager godt. Sojasovs kan også indgå.

Bring en stor gryde vand i kog. Tag den fra varmen og put risnudlerne i vandet. Rør rundt, så de skiller ad og ikke ligger i ‘ske’, for så klistrer de sammen. Lad dem stå i ti minutter eller sålænge som der står på pakken. Hæld dem i en sigte og rør dem rundt med lidt solsikkeolie for at de ikke skal klistre sammen.

Mens nudlerne ligger i blød, skærer du grøntsagerne ud i tændstikker og kyllingen i tynde strimler.

Det er lettest at lave retten i en eller to portioner ad gangen. Ellers får man alt for meget op i wokken på en gang.

Hæld lidt olie i wokken (eller en stor stegepande) og lad den varme op, til olien er meget varm. Brun en fjerdedel af kyllingestrimlerne i olien. Put en fjerdedel af nudlerne i wokken og hæld sauce på. Steg nudlerne, indtil saucen er fordelt, og put så en håndfuld af grøntsagerne i wokken. Rør rundt et par gange og skub retten op i den ene side af wokken. Hæld en fjerdedel af æggene ud i wokken, lad det stivne lidt og rør så retten rundt i omeletten. Bønnespirerne kan lynsteges med det sidste minut eller blot bruges rå ovenpå, når retten flyttes over på en tallerken og serveres.

Gentag med de andre tre portioner.

Du kan også bruge jordnødder eller limebåde ovenpå nudlerne. Og for mere thaimad, klik her!

Dette indlæg blev udgivet i Mad uden hvede. Bogmærk permalinket.