Nem aftensmad med rodfrugtlasagne

Lasagne med rodfrugter

Lasagnen er med selleri og pastinak. Foto: Solvej D. Rasmussen

Dette er årstidens grønne lasagne med to af sæsonens kedeligste grøntsager, selleri og pastinak. For har de en flot farve, nej. Får man hurtigt for meget af dem, ja. Har man fået dem serveret ovnbagt lige en gang eller to for meget? Jeg har.

I den her lasagne smagte de til gengæld fantastisk. Som de fleste andre grøntsager blev de søde af tilberedningen, og det passede perfekt i tomatsovsen. Ejnar på 10 år kunne vældig godt lide rodfrugtlasagnen, så den får også hans anbefaling som grøn aftensmad (og Laurits på 13 var ikke hjemme den dag, så hans test-resultat mangler i dagens børnevenlig-vegetarmads-poll :)).

Lasagnen kan laves med alle rodfrugter. Jeg undgik rødbeder, simpelthen fordi alting bliver så rødbedefarvet af rødbeder! Den kunne være dejlig med persillerødder eller gulerødder.

Lasagne med selleri og pastinak

Du kan bruge alle rodfrugter til lasagnen. Foto: Solvej D. Rasmussen

Rodfrugtlasagne

Du skal bruge:
Olie
2 løg
2 fed hvidløg (eller efter smag)
Ca. 1 kg rodfrugter (jeg brugte 4 mellemstore pastinakker og 3/4 mellemstor knoldselleri)
2 dåser flåede tomater
Krydderurter (jeg brugte basilikum)
Salt og peber
12 lasagneplader (jeg bruger hvedefri lasagneplader fra firmaet Schär)
Ca. 1 dl fløde
Revet ost (jeg brugte cheddarost, fordi jeg godt kan lide den orange farve)

Fremgangsmåde:
Skræl rodfrugterne og riv dem på den grove side af rivejernet.

Hak løgene og sauter dem for middel varme med presset hvidløg i olien i en stor gryde. Tilsæt de revne rodfrugter og lad dem varme med under omrøring et par minutter. Hæld tomater, salt, peber og krydderurter i gryden og lad det koge så længe, som du har tid til.

Hvis du bruger hvedefri lasagneplader, så husk at koge dem i 4-5 minutter før du lægger lasagnen sammen.

Læg tomatsovs i bunden af en lille bradepande eller et ildfast fad. Jeg brugte en bradepande på cirka 30 x 40 cm. Læg seks lasagneplader ovenpå sovsen, derefter tomatsovs igen og så de sidste seks lasagneplader. Tryk dem godt ned i fyldet og læg et sidste tyndt lag tomatsovs øverst. Fordel det grundigt, sådan at der ikke er tørre områder, for så bliver lasagnepladerne hårde.

Hæld en stribe fløde over pladerne, også for at undgå, at de bliver tørre og hårde under bagningen. Jeg lagde osten på med det samme, bagte lasagnen ved 150 grader i 15 minutter, slukkede for ovnen og lod lasagnen stå i eftervarmen yderligere et kvarter. Du kan også bage den ved 180 grader i 25 minutter – 15 minutter uden ost og 10 minutter med. Tjek ostens gratineringstid og -temperatur på pakken. Bare så du ikke får sort ost på din lasagne :)

Dette indlæg blev udgivet i Fyld-selv-ud-opskrifter, Nem aftensmad. Bogmærk permalinket.

6 Responses to Nem aftensmad med rodfrugtlasagne

 1. Anne (A+K) skriver:

  Uha, det lyder lækkert – har faktisk lidt rodfrugter på lager, det kunne være det skulle være der, de skulle bruges!

 2. Randi skriver:

  Her må det være på sin plads at bakke lidt op om sellerien – naturens egen maggiterning! det er en af favoritgrønsagerne her i huset, simpelthen fordi der er så meget smag i; om den er alene, bagt i stænger, eller blandet i en gryderet eller salat, så giver den bare en god, afrundet smag til det hele! Synes vi altså!
  Den næste selleri, jeg køber, skal vist bruges i en rodfrugtlasagne :)

  • Solvej skriver:

   Jamen, det var da også helt unfair, hvad jeg skrev om sellerien! Jeg lægger mig flat ned på ryggen, undskylder offentligt og fyrer de ansvarlige.
   Jeg vidste faktisk slet ikke, at man kunne gøre alt det med selleri.
   Og jeg håber, lasagnen bliver god!

 3. Mette skriver:

  Så fik jeg også prøvet den opskrift. Havde dog kun kartofler og gulerødder (for det har vi i haven) så for at smagen ikke skulle blive alt for “flad” brugte jeg 200g suppe-urter fra fryseren “i stedet for” nogle af rodfrugterne. Det fungerede fint og jeg synes altid porrer giver sådan en fin smag :-)

  • Solvej skriver:

   Lyder som en utoligt dejlig have, og med mere køkkenhaveplads end min. Jep, porrer er godt, og dejligt at høre, at opskriften fungerer med improviserede grøntsager også! Tak for god inspiration.
   Hilsner fra Solvej

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA code