Pebernødder uden hvede

Julekager uden hvedemel

Klassisk juleknas uden hvedemel. Foto: Solvej Dorthea Rasmussen.

Her burde der sikkert have stået, at hele familien har brugt 2. søndag i advent på at bage pebernødder, at børn og voksne har hygget sig som sindssyge, og at lille Ejnar smagte på den første med julelys i øjnene etc., etc., men sandheden er, at jeg har været alene hjemme hele dagen! Og det var fantastisk!

Jeg har haft masser af tid til at gå rundt i weekendtøj, se dårlige film i fjernsynet OG bage hvedefri pebernødder, som I selvfølgelig med rette kan forvente at finde her på bloggen i december. Skulle I savne vaniljekransene, så er de her, og jødekagerne er her. Skulle I savne noget andet, så skriv.

Og gå ikke glip af denne giveaway ovre på min rigtig gode veninde Inge’s blog. Du kan vinde en kagesprøjte – afsted med dig!

Pebernødder uden hvedemel

Pebernødder bagt med rismel og maizena. Foto: Solvej Dorthea Rasmussen.

Opskriften kommer fra denne blog, hvor kagerne også er laktosefri, hvis du skulle have brug for det. Jeg skiftede dog nelliker ud med kardemomme, fordi denne dag stadig står skarpt i erindringen.

Pebernødderne blev sprøde og knasende – lige som man gerne vil have dem til jul.

Pebernødder uden hvede

Du skal bruge (til 90 stk.):
150 g fuldkornsrismel
100 g maizena eller fint majsmel
½ tsk hjortetaksalt
100 g smør
150 g brun farin
1 æg
½ tsk stødt peber
1 tsk kanel
1 tsk kardemomme

Fremgangsmåde:
Bland rismel godt sammen med maizena og hjortetaksalt (som er med til at gøre kagerne sprøde).

Smuldr smørret i melblandingen uden at ælte det sammen.

Tilsæt brun farin og krydderier og ælt dejen sammen med ægget.

Lad dejen stå i køleskabet en halv times tid. Rul den ud i tommelfingertykke stænger, som skæres i 1 centimeter lange stykker, som rulles til kugler. Sæt kuglerne på bagepapir og bag dem ved 200 grader i 10-12 minutter. Jeg brugte ikke varmluft, for jeg synes kagerne bliver mere sprøde, når de bager i fred og ro.

Juleknas uden hvedemel

Juleknas. Foto: Solvej Dorthea Rasmussen.

Dette indlæg blev udgivet i Årets gang, Kager uden hvede. Bogmærk permalinket.

10 Responses to Pebernødder uden hvede

 1. Tusind tak for linket til min giveaway – du er også velkommen til at deltage. Tror sagtens kagesprøjten kan håndtere dej uden hvede. Nååååh nej, du er jo ikke på Facebook. Endnu :)

  Det lyder rigtig hyggeligt med solosøndag, pebernøddebagning, hyggetøj og dårlige film. Og pebernødderne ser rigtig lækre ud. Jeg har brunkagedej på køl, og kagerne bliver måske – måske ikke – bagt i morgen formiddag. Det siges jo, at kagerne bliver bedre af at stå en del dage. Indtil videre har den stået siden i går. Du mangler da vist også en brunkageopskrift her på bloggen, gør du ikke?

  • Solvej skriver:

   Jeg er ikke på fæjsbuk LÆNGERE. Og tro ikke, at jeg ikke har surmulet over, hvordan du lige fik gjort det til et krav…
   Brunkager!!!???%&#@{ De er svære, selv MED hvedemel. Jeg skal overveje det.
   Hyggelig søndag til dig!

 2. Ok, hvis du lader være med at sige det til nogen, så har jeg faktisk besluttet IKKE at håndhæve Facebook-kravet, når der skal trækkes lod. Så hvis bare man har lagt en kommentar, er man med i lodtrækningen.

  Jeg overvejede lidt frem og tilbage, om jeg skulle skrive det, for det er jo trods alt ikke alle, der er på Facebook, vel? På den anden side skal man jo også udnytte de markedsføringskanaler, man har (har jeg husket at fortælle dig om fordelen ved at kunne markedsføre sin blog via bl.a. Facebook ;) Jeg kan selv se, at jeg får en del trafik fra Facebook.

  • Solvej skriver:

   Jeg tror, du har nævnt det et par gange, Inge ;) Min blog er for de udvalgte få (meget få!)
   Og jeg har meldt mig i konkurrencen om den fantastiske kagesprøjte.

 3. Lone Beckwith skriver:

  Hej Solvej.
  Jeg lavede pebernødderne i weekenden og fulgte opskriften til punkt og prikke men blev slemt skuffet. Smagen var rigtig go’, men de havde en grynet eftersmag. Hvorfor mon?
  Mange julehilsner fra
  Lone

  • Solvej skriver:

   Hej Lone,
   Det er jeg ked af at høre. Det er ikke en opskrift, jeg har lavet mange gange før, men en jeg fandt til lejligheden, så jeg kan ikke lige sige, om der er noget, som af og til går galt med den.
   Jeg har dobbelttjekket ingredienslisten med den opskrift, som der er linket til, og der mangler ikke noget (ellers havde det jo været så let!). Men jeg fik øje på, at der står ‘maizena eller fint majsmel’. Hvad brugte du? Jeg brugte maizena, og det virkede fint, men jeg har ikke prøvet opskriften med fint majsmel. Kan det have noget med det at gøre, tror du?
   Julehilsner tilbage fra
   Solvej

 4. Lone Beckwith skriver:

  Hej Solvej.
  Mange tak for dit svar. Jeg brugte også Maizena, så vi må vel betragte dette som et mysterium :-)
  Glædelig jul!

  Mange hilsner
  Lone

  • Solvej skriver:

   Ja, men jeg har nu også bagt jødekager, siden jeg skrev til dig, og tænkt på, at rismelskager altså bare ikke bliver heeelt ligesom hvedemelskager, så måske har det noget med det at gøre!
   God jul!
   Hilsen Solvej

 5. Susanne skriver:

  Tak for en god opskrift på pebernødder uden hvede. Dejligt, at man faktisk kan smage peberen.
  God jul.
  Hilsen Susanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA code