I efteråret skete der en katastrofe. Nemlig at jeg var nødt til at holde op med at spise rugbrødet fra Xtra. Taget i betragtning at jeg spiste masser af det hver dag, og at det for eksempel altid var superhandy at have med i byen, var det noget nær en katastrofe.
Men heldigvis skete den her rugbrødsopskrift også i efteråret! Jeg bager en brødform af den et par gange om ugen, og fordi den er så nem at bage – der er hverken surdej eller hævning, man skal bare røre nogle ingredienser sammen med en ske – så har jeg det rugbrød, jeg skal bruge.
Den har dog udviklet sig lidt, så her får I den foreløbig mest optimale version. Tak til Gudrun, som har udredt forholdet mellem kærnemælk og udblødte rugkerner, og i det hele taget bidraget med viden om ting og sager og rugbrødsbagning :) Og tak til en knaphed på rugmel en dag, som gjorde, at jeg opdagede, at brødet også bliver rigtig fint med majsmel.
Der er én lille forhindring. Rugkernerne skal ligge i blød i mindst to timer. Men se mere om det i opskriften.
Rugbrød uden hvede
Du skal bruge:
2 dl knækkede rugkerner
3 dl havregryn
2 dl rugmel eller majsmel
1 dl sesamfrø
1 dl hørfrø
1 tsk salt
2 tsk natron
3 tsk honning, sirup eller sukker
3 dl kærnemælk
Fremgangsmåde:
Læg rugkernerne i blød. Du kan lægge dem i blød i rigeligt koldt vand dagen før, du vil bage rugbrød. Eller du kan overhælde dem med kogende vand og lade dem ligge i det varme vand i to-tre timer. PS. Nede i kommentarerne kan du læse om en, der har givet kernerne en tur i mikrobølgeovnen i et par minutter.
Tænd ovnen på 180 grader ikke-varmluft.
Hæld de udblødte rugkerner i en si og lad dem dryppe af. Bland alle ingredienser i en skål, til sidst også rugkernerne.
Hæld dejen i en brødform og bag det cirka 1 time (prøv dig lidt frem med din egen ovn). Jeg synes, rugbrødet bliver bedst uden varmluft.
Du kan bruge alle slags kerner og frø. Jeg bruger de små hør- og sesamfrø, fordi de giver en fin struktur, og sesamfrøene smager dejligt. Brødet smager også godt med solsikke- og græskarkerner. Gå ikke i panik over, at solsikkekernerne bliver grønne – det er natron-pulveret, der gør det :)
Rugbrødet holder sig bedst i fryser og køleskab.
34 Responses to Bedre rugbrød uden hvede