Bolsjebeder med pibeløg

Stribede rødbeder med blomster

Lynstegte bolsjebeder med pibeløg. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Ude i haven går det ikke altid som planlagt. Jeg forestiller mig blomster og buske og grøntsager, og så sker der et eller andet levende, som ikke var meningen. Lige nu er æbletræerne vistnok syge, georginerne når nok ikke at blomstre, og mine tre nektariner faldt af, mens de var små og grønne.

Men der er et sted i haven, hvor alt er lykkedes. Det er vores fire køkkenbede i terrassen.

Sidste år ved denne tid knoklede Viggo rundt med grus og flisesten og sneglehegn og lavede fire bede på hver to kvadratmeter i vores terrasse. Rent bortset fra, at det kunne se hyggeligt ud med gårdhavestemning her, så er der en havedør fra køkkenet ud til denne terrasse, og i vores familie ville det højne chancerne for at få spist grøntsagerne rigtig meget. Den køkkenhave, vi havde før, lå ti skridt væk, og det var nok til, at vi glemte alt om de grøntsager og krydderurter, vi selv havde sået der.

Køkkenhave i gårdhaven

Her kan I se, hvordan køkkenhaven ser ud. Der er sneglehegn uden om alle bedene. Det forreste bed er cirkusbedet med gulerødder og rødbeder. Aspargesene ses til højre, bagerst visne ærter og spiste kålplanter, og til venstre kan man lige ane jordbærrene. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Otte kvadratmeter jord lige uden for køkkendøren er derimod perfekt. Eller rettere – det er et perfekt udgangspunkt. For der skulle jo også planlægges, sås og plantes, før køkkenhaven var virkelighed. Det er mange beslutninger og handlinger for en vægelsindet person som mig.

Som sagt er det lykkedes rigtig fint. Det ene bed er brugt til asparges. Så er der et rabarber-jordbær-blåbær-bed. Et kål-og-ærter-bed, nu også med kållarver, og endelig det sjove bed med lilla gulerødder og bolsjebeder.

Bolsjebeder

Voila – bolsjebeder af egen avl! Foto: Solvej D. Rasmussen.

Bolsjebeder ville jeg have, fordi det altid er sådan, at når man lige har lyst til en stribet rødbede, så har de dem aldrig oppe i brugsen. Der var ikke andet at gøre end at dyrke dem selv. På grund af ovennævnte have-erfaringer var det ikke med den helt store tiltro, jeg puttede frøene i jorden. Derfor er det også så meget sjovere, at bolsjebederne er her nu, og vi spiser dem.

Bolsjebeder med pibeløg

Du skal bruge:
Bolsjebeder (jeg brugte fem i forskellig størrelse)
Kinesiske pibeløg med blomster
Olie
Salt og peber

Fremgangsmåde:
Skræl bolsjebederne, skær dem i skiver og derefter tændstikker.

Skyl pibeløgene og skær dem i korte stykker. Tag blomsterne fra.

Varm olien på panden, tilsæt løg og beder og lynsteg det hele få minutter. Bolsjebederne mister deres charmerende striber, hvis de koges eller steges ret længe, og de smager også bedst, når de er lidt rå.

Find dit lyserødeste porcelæn frem og server bederne overdrysset med de hvide blomster fra løgene.

Lynstegte bolsjebeder

Farmors lyserøde fad var det helt rigtige til bolsjebederne (og håndtegnet er venlig hilsen Ejnar) Foto: Solvej D. Rasmussen.

Dette indlæg blev udgivet i Årets gang, Køkkenhaven. Bogmærk permalinket.