Boller med mandler og kokos (uden hvede)

Boller bagt med mandelmel og kokosfibre

Boller bagt med mandelmel og kokosfibre. Foto: Solvej D. Rasmussen.

I dag er jeg blevet småmobbet af en opskrift på boller uden mel. Det skulle være blevet til fine, lyse, hvedebrødsagtige boller, men det blev til noget, der bedst kan beskrives som omeletter med kokos-smag! Det har man for at give LCHF-trenden den kolde skulder, og så pludselig komme rendende hen til den og sige: Må jeg godt få lov og låne din opskrift på boller uden hvedemel?

LCHF er som bekendt en populær slanketrend, hvor man undgår kulhydrater. Jeg endte nu med at putte majsmel  og sukker – og dermed kulhydrater – i dejen, for som sagt fungerede den oprindelige opskrift ikke for mig.

Andet forsøg gik rigtig godt. Jeg skal hilse fra Laurits, 13 år, som har spist mange hvedefri boller her i familien, og sige, at: “Det her brød, du har bagt, det er fanme godt. Fordi det smuldrer ikke. Altså fordi så kan man smøre det, uden at det smuldrer. Og når man bider i det, så smuldrer det heller ikke. Så det må du gerne bage noget mere af.”

Smagen må jo så også have været ok, går jeg ud fra…

Jeg har også lavet bollerne i en grovbolle-version, som du kan se her.

Boller med mandelmel og kokosfibre

Konsistensen er supergod. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Bollerne smager af mandler og kokos, fordi der er mandelmel og kokosfibre i, to ingredienser som du må hen i helsekostbutikken efter. Loppefrøskallerne kan du købe i supermarkedet.

…Du kan da forresten, nu jeg tænker over det, lave mandelmelet selv ved at smutte nogle mandler og hakke dem fint i din blender eller nøddehakker, bare du stopper, inden det bliver til mandelsmør.

Mandelmelsboller med kokos

Du skal bruge:
3 æg
1 dl skyr
20 g smeltet smør (cirka 2 spsk)
100 g mandelmel
50 g majsmel
2 spsk loppefrøskaller (det, der også kaldes husk eller fiberhusk)
15 g kokosfibre (fås i helsekostbutikker)
2 tsk sukker
2 tsk bagepulver
1 tsk salt

Fremgangsmåde:
Rør æg, skyr og smør sammen med en håndmixer. Først bliver blandingen tyk – fortsæt med at røre, indtil den på mystisk vis bliver tyndtflydende igen.

Bland alle de tørre ingredienser i en anden skål. Hæld det i æggeblandingen og rør det hele godt sammen. Lad dejen stå i 10-15 minutter, mens fibrene suger vandet til sig. Nu skulle du gerne have en luftig, vandbakkelsesagtig dej. Sæt den på en plade med bagepapir i store skefulde, som du kan glatte toppen ud på, så de kommer til at ligne runde boller.

Boller uden hvede

Dejen blev sat på pladen i runde klatter. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Bag bollerne ved 175 grader i 20 minutter, eller indtil de har en pæn, nybagt kulør og lyder hule, når du banker dem på bagsiden. Du kan eventuelt sætte uret til 15 minutter og tjekke der – bare så de ikke får for meget.

Bollerne skal med andre ord ikke hæve, så hvis de vel at mærke lykkes i første forsøg, er de superhurtige at bage :)

Nybagte boller uden hvedemel

Sådan så bollerne ud, da de kom ud af ovnen. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Dette indlæg blev udgivet i Brød uden hvede. Bogmærk permalinket.

7 Responses to Boller med mandler og kokos (uden hvede)

Der er lukket for kommentarer.