Chokolademousse

Nem chokolademousse

Nem chokolademousse. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Hvorfor står din mor oppe på det der bord og fotograferer den der kage?! Er et af de spørgsmål, som børnene ind i mellem må svare deres venner på her i huset.

I denne uge var det chokolademousse, jeg stod oppe på bordet og fotograferede, og da jeg opgav at fotografere mere på grund af novembereftermiddagsmørket, var der smagsprøver til søn og legekammerat. Stor succes. Send mere chokolademousse.

Jeg har lavet den én gang før til middagsgæster, og de var lige så begejstrede. Derfor synes jeg, I skal have opskriften, for den er oven i købet meget nem at lave.

Konsistensen er på én gang fast og luftig – hvis I kender det. Smagen er af cremet chokolade. Chokoladesmagen trænger fint igennem flødeskummet. Farven svarer til smagen. Jeg har pyntet med flødeskum, men kakaopulver kan også bruges.

Opskriften er fra bogen ‘Spis hjemme’, og her står der, at moussen er ‘så fyldig, at der kun er brug for små portioner’, hvilket jeg kan bekræfte. Jeg har brugt champagneglas.

Hvis du ikke har fået stillet din chokoladesult med denne opskrift, så prøv choko-marcipankagerne efter Meyers opskrift eller måske den her chokoladelagkage med guldpynt?

Nem chokolademousse

Jeg har brugt champagneskåle – de passer fint til portionen – og til en festlig lejlighed. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Chokolademousse

Du skal bruge (til 6 portioner):
125 g mørk chokolade 60-70% (jeg har nu også lavet den med 55%)
4 æggeblommer
4 æggehvider
1 3/4 dl piskefløde

Fremgangsmåde:
Bræk chokoladen i stykker og læg den i en skål, som du kan sætte i simrende vandbad i en gryde. Skålen skal flyde og må ikke røre bunden af gryden. Rør i chokoladen, efterhånden som den smelter, og sørg for, at der ikke kommer vanddråber op i chokoladen.

Pisk æggeblommerne let sammen (jeg bruger fortsat pasteuriserede æggeblommer til de her rå retter, selvom danske æg nu skulle være salmonellafri).

Når chokoladen er smeltet, så lad den køle lidt af, og rør derefter æggeblommerne i.

Pisk fløden til skum – behøver ikke være meget stift – og vend den i chokoladeblandingen.

Pisk æggehviderne stive (også pasteuriserede til mig, tak). Vend først en enkelt skefuld af de stiftpiskede hvider i chokolade-flødeskumsblandingen. Derefter resten. I opskriften står der: ‘Hemmeligheden ligger i at gøre det med let og luftig hånd’. Så det gjorde jeg.

Put chokolademoussen i vinglas, portionsglas eller små charmerende skåle, du har haft med hjem fra en mindeværdig rejse. Lad dem stå i køleskabet mindst 4 timer eller natten over. Pynt med flødeskum eller chokoladedrys. Nyd.

Nem chokolademousse

Chokolademoussen er meget nem at lave. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Dette indlæg blev udgivet i Kager uden hvede. Bogmærk permalinket.

26 Responses to Chokolademousse

 1. Rita skriver:

  Ser dejlig ud – og nem.

 2. Øj, hvor bliver jeg lige chokoladelækkersulten. Jeg har kun én gang prøvet at lave chokolademousse, og den synes jeg ikke var særlig vellykket. Men den her opskrift må jeg prøve på et tidspunkt :)

 3. Anne skriver:

  ser lækkert ud – bliver dog lige i tvivl om, hvor meget fløde der skal bruges – 1 dl + 3/4 dl ?

 4. Godt nytår! Lavede chokolademousse efter din opskrift til nytårsaftenmenuen. Uhmmm – meget nem og meget lækker :)

  • Solvej skriver:

   Kære Inge,
   Godt Nytår! Jeg er rigtig glad for at høre, at moussen blev god. Hvor mange procent chokolade brugte du?
   Kh Solvej

 5. Hej Solvej – Jeg brugte en 72% fra Coops Savannah-serie. Den smager virkelig godt – er ikke så bitter som mange andre chokolader med samme høje kakaoindhold.

  • Solvej skriver:

   Jeg brugte en 70% fra Odense Marcipan sidste gang, og den blev lidt for ‘stærk’, ikke bitter, bare lidt for mørk smag af chokolade. Børnene kan bedre lide den med 55%-chokoladen. Så det bliver nok den næste gang, eller også prøver jeg den fra Savannah.

 6. Randi skriver:

  Godt nytår!
  Jeg lavede også denne chokolademousse nytårsaften – den var meget populær i nytårsselskabet! Og opskriften er meget nem at gå til.
  Jeg brugte helt almindelig kogechokolade, det er vist 60% og det var fint. Jeg lavede is til, og sprang derfor flødeskumspynten over ;-)

  • Solvej skriver:

   Ih, altså, og så med hjemmelavet is!
   Dejligt at høre, at opskriften lykkedes.

   Godt nytår fra mig til dig også :)

 7. Sabina skriver:

  Kan den laves på hvid chokolade?

  • Solvej skriver:

   Hej Sabina,
   Jeg har ikke selv lavet moussen her med hvid chokolade, og der står ikke noget i opskriften om, hvorvidt man kan bytte ud med hvid chokolade.
   I Claus Meyers chokolade-kogebog (hvor den her opskrift jo IKKE er fra) er der flere opskrifter på mousse, og han skriver hver gang, hvor meget mørk, mælke- og hvid chokolade der skal bruges, for mængderne er nemlig forskellige. Hvis man skifter ud til hvid chokolade, skal der bruges flere gram chokolade. Så du kan jo prøve med 180 g? Jeg lover ikke, det bliver godt! Men hvis du er i humør til at eksperimentere en dag :)
   Mange hilsner
   Solvej

 8. Vibeke Jørgensen skriver:

  Super lækker mousse. Jeg tilsatte 1 spsk sukker pr blomme og piskede det med blommerne. Mums

  • Solvej skriver:

   Hej Vibeke,
   Tak for kommentaren, jeg bliver altid glad, når jeg hører, hvordan opskrifterne lykkes hos andre. Og alle kan jo lade sig inspirere af sukker-tilføjelsen.
   Mange hilsner
   Solvej

 9. Susanne H. skriver:

  Hej
  Har nu prøvet din opskrift, men lavede den med hvid chokolade. Brugte marabou hvid chokolade med vanilje, da det faktisk var den eneste, de havde, da jeg handlede ind på vej hjem. Men hold da op sikke god den var!! Vi har også to glas til i aften, som vi skal smovse:) Jeg har noget hjemmelavet jordbærsirup, som vi hældte over, hvilket helt klart også kan anbefales sammen med hvid chokolade…

  • Solvej skriver:

   Det vil jeg prøve næste gang! Det lyder rigtig godt, ikke mindst hjemmelavet jordbærsirup :)
   Hvor mange gram hvid chokolade brugte du? Det samme som der står i opskriften?
   Mange hilsner
   Solvej

 10. Malene skriver:

  Lækker mousse :) jeg brugte 85% chokolade, men måtte fordoble mængden af fløde. Ellers var den for stærk. Hvis jeg skal servere den for gæster, bliver det nok med et lavere kakaoindhold ;)

  • Solvej skriver:

   Tak for den erfaring, Malene! Så er det altså ikke jo højere kakaoindhold, jo bedre. Jeg kan selv rigtig godt lide den med 55%.
   Mange hilsner fra Solvej

 11. Louise skriver:

  Hej:) ser godt nok lækker ud – nogen der har erfaringer med at bruge den som fyld i en kage?

  • Solvej skriver:

   Hej Louise,

   Ved ikke, hvorfor jeg ikke har set din kommentar før nu, og nej, desværre, jeg har ikke prøvet at bruge den i kage. Den skal have tid til at sætte sig i køleskabet, men hvis man kan kombinere det med en kagebund eller to, f.eks. i en spring- eller kageform, tror jeg fint, det kunne fungere.

   Hilsner fra Solvej

 12. Kim skriver:

  Hej Solvej,
  Jeg skulle lave dessert til 20 mennesker idag, og kastede mig over din opskrift. Desværre endte det i noget værre rod.
  Da jeg begyndte at røre æggeblommerne i den smeltede chokolade blev det til en tyk klump, som jeg ikke kunne vende med den piskede fløde.
  Jeg havde ladet chokoladen køle af, men kan den alligevel have været for varm, så æggeblommerne tyknede for hurtigt? Eller kan jeg have gjort noget andet forkert?
  Kim

  • Solvej skriver:

   Hej Kim,

   Tak for din kommentar. Jeg er ked af at høre, at chokolademoussen mislykkedes hjemme hos dig – hvor ærgerligt!
   Jeg kan desværre ikke lige svare på, hvad der gik galt. Der er ikke nogen ‘kendte fejl’, som er nemme at pege på. Jeg har en enkelt gang oplevet noget lignende, hvor det dog lykkedes at få rørt massen sammen alligevel, og hvis jeg havde været molekylær gastronom, så havde jeg nok kunnet give et klart svar på hvorfor, men det er jeg jo desværre ikke!
   Jeg håber, at det går bedre næste gang, hvis du har mod på at prøve opskriften igen.

   Hilsen Solvej

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA code