Osteboller uden hvede

Boller med skinke og ost

Lækre, hvedefri grovboller med skinke og ost. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Det har været en dejlig efterårsferie. Vi har lavet ingenting. Jeg har ikke været i haven, fordi det har regnet for meget. Ejnar har ikke spillet computer, nej, han har set andre spille computer på youtube. Viggo har ikke gjort rent, fordi… ja, det har han bare ikke. Men vi har været på biblioteket! Og jeg lånte en kogebog og bagte de her utroligt gode hvedefri boller med skinke og ost. De skal snart bages igen.

Lækre boller med skinke og ost

Hvedefri, glutenfri, low carb boller med skinke og ost. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Bogen hedder ‘Brød – uden gluten, uden sukker, uden gær’, og forfatteren hedder Mariann Andersson. Opskriften er selvfølgelig hvedefri, men derudover er den også low carb og glutenfri. Oprindeligt var den også skinkefri, men det har jeg altså lavet om på.

Bollerne smager som en god, grov madbolle, og kombinationen af skinke og ost bliver man jo aldrig træt af. Du kan også putte alt muligt andet i, som du lige har lyst til. Bollerne ville være fine til madpakken – eller til at tage med på svampetur i skoven, hvis man holder mere aktiv efterårsferie end vi har gjort :)

Boller med skinke og ost

Skinke-ostebollerne blev hurtigt spist op og skal snart bages igen. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Hvedefri boller med skinke og ost

Du skal bruge (til cirka 9 boller):
3 æg
35 g smør
1 dl creme fraiche
1½ dl revet ost
200 g skinke i tern eller strimler
3 dl mandelmel (kan laves ved at blende 200 g mandler i din nøddehakker)
3 spsk kokosfiber (fås i helsekostforretninger og kan også bruges til de her mandelboller)
4 spsk loppefrøskaller
1 dl sesamfrø
1/4 teskefuld salt (meget lidt, fordi der er salt i skinke og ost)
2 tsk bagepulver

Fremgangsmåde:
Smelt smørret. Pisk æggene luftige, det vil sige cirka tre minutter med en håndmixer. Rør smør, æg og creme fraiche sammen.

Rør 1 dl revet ost i dejen – gem resten til drys.

Bland de tørre ingredienser i en skål og rør dem i dejen sammen med skinken. Tænd ovnen på 190 grader varmluft, så den kan varme op, mens dejen står i ti minutter, og fibrene suger vand til sig.

Derefter kan du forme bollerne og lægge dem på bagepapir på en plade. Jeg fik ni boller af denne portion.

Bag bollerne i 15 minutter. Drys resten af det revede ost over bollerne og lad dem bage yderligere 5 minutter. Køl dem af på en bagerist og spis dem som snack eller måske til suppen.

Boller med skinke og ost

Sådan så bollerne ud, før de blev bagt. Jeg penslede dem med vand, inden de kom i ovnen for at få en sprød skorpe. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Dette indlæg blev udgivet i Brød uden hvede. Bogmærk permalinket.

8 Responses to Osteboller uden hvede

 1. BROE skriver:

  Hej Solvej,

  Tak for endnu en dejlig opskrift. Men – nødder og mandler er også forbudt her i familien – så hvad kan erstatte mandlerne?

  bedste hilsener
  BROE

  • Solvej skriver:

   Hej BROE,
   Du kan prøve at bytte mandelmelet ud med 2 dl majsmel og 1 dl solsikkekerner, som du hakker eller maler i din nøddehakker. Jeg har ikke prøvet det, men jeg tror, det kunne fungere, og solsikkekernerne kunne give fornemmelsen af en grovbolle. Med majsmel er opskriften ikke længere lowcarb, men den skulle gerne stadig være glutenfri. Jeg har brugt majsmel til foccaciabrød, og det blev rigtigt godt. Prøv dig evt. frem med mængderne.
   Og held og lykke med bagningen!
   Hilsner fra Solvej

 2. Randi skriver:

  Mums, hvor ser de gode ud – dem vil Anna og jeg prøve at bage i dag, hvor regnvejret også er nået til Fyn :-)

  • Solvej skriver:

   Så ønsker jeg jer god og hyggelig bagning. Her regner det også, så jeg kan vist også lige så godt gå i gang med at male mandler igen :)

 3. Hvor ser de lækre ud. Jeg har aldrig prøvet at bage boller uden gær, men det skal da snart prøves. Lyder som om, I har haft en dejlig efterårsferie. At lave ingenting er groft undervurderet :)

  • Solvej skriver:

   Måske har jeg også lavet lidt, f.eks. vasket trægulve, fordi der ellers aldrig er tid og energi til det. Men jo, ingenting er fint.
   Det er faktisk nemmere at bage uden gær end med gær, fordi dejen ikke skal hæve særligt længe, så man får hurtigere noget i ovnen. Jeg håber, du kan lide bollerne :)
   Hilsen fra Solvej

 4. Sofie skriver:

  Hejsa
  Super mange gange tak for alle de lækre opskrifter! Jeg kom til at tænke på, om man kan undlade loppefrøskallerne i opskrifterne? – Syntes de er hulens dyre :-(

  • Solvej skriver:

   Hej Sofie,
   Dejligt at høre, at du kan bruge mine opskrifter!

   Jeg har bagt de her boller uden loppefrøskaller, for da jeg havde rørt de fleste ingredienser sammen, og der absolut ikke var andet at spise til næste dag, ja, så opdagede jeg, at jeg ikke havde nogen loppefrøskaller. Det gik sådan set okay. Dejen bliver ved med at være sjasket, men det lykkedes da at forme nogle boller på pladen og få dem bagt, og spist!

   Hvis du tænker på de øvrige bage-opskrifter her på bloggen, så har jeg ikke forsøgt uden loppefrøskaller – men jeg går meget ind for tanken om, at der kan jo ikke ske noget ved at prøve, ikke andet end at det mislykkes, og så er man den erfaring rigere ;-)

   Og så vil jeg også sige, at selvom en pose med loppefrøskaller er dyr, så holder den ret længe.

   Mange hilsner
   Solvej

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA code