Nem aftensmad med portugisisk svinekød

Svinekød a la sommerferie i Portugal

‘Assadura a Monchique’ hedder retten på portugisisk. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Denne opskrift er inspireret af vores sommerferie i Portugal.

Helt præcist fik vi retten på et beskedent cafeteria, hvor menukortet bestod af printede A4-sider i plasticlommer, og udsigten bestod af 25 kilometer landskab fra vores bord, ned ad bjerget og ud til havet ved Algarve.

‘Assadura a Monchique’ stod der på menukortet, og vi befandt os i Monchique på det tidspunkt, og I ved, hvordan det altid får en til at bestille netop den ret.

Dertil kom beskrivelsen: Grillet svinekød med hvidløg, persille og citron. Ikke en kombination man ser hele tiden, tænkte jeg, og det var sikkert netop derfor, at det smagte virkeligt oplivende og som noget, der kunne forny hverdags-aftensmaden hjemme i Danmark.

Jeg genfandt aldrig ‘Assadura a Monchique’ på nogen restaurant senere på turen. Men jeg har genfundet den efter vi kom hjem, på nogle portugisiske madblogge, og nu er vi så her, en ufrivilligt morsom maskinoversættelse og et par prøvesmagninger i familien senere. (For eksempel stod der ‘400 g svinekød feber’…).

Retten er rig på kød, men næste gang jeg laver den, vil jeg tilsætte grøntsager, som jeg tænker vil tage godt imod opvarmning og citrondressing, og her forestiller jeg mig helt præcist gulerødder eller grøn peber eller ærter eller strimlet spidskål eller strimlet savoykål. Jeg tror faktisk, man helt kan udelade kødet og køre kun grøntsager, hvis man har lyst.

Assadura a Monchique

Du kan også grille koteletterne eller schnitzlerne hele, og så skære dem i små tern bagefter. Det er den originale måde at lave retten på. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Svinekød a Monchique

Du skal bruge (til fire personer):
4 skinkeschnitzler eller svinekoteletter
Salt og peber
Olivenolie til stegning
Evt. grøntsager

75 ml olivenolie
Saft af ½ citron
5 fed hvidløg
Et bundt persille

Fremgangsmåde:
Vi fik kødet serveret i små, søde tern, og det var med til at gøre retten fin og lækker. Så derfor er første step:

Skær kødet ud i små tern.

Krydr det med salt og peber.

Bland olivenolie og citronsaft i en skål. Jeg pisker det lidt sammen med en gaffel.

Hak hvidløget i små stykker og bland det i dressingen. Hak også persillen.

Varm lidt olie op til høj varme på en pande og brun kødet (kan med fordel gøres ad to omgange, så kødet ikke begynder at koge – det er nu ikke den store katastrofe, hvis det gør).

Eventuelle grøntsager blandes i de sidste par minutter af stegningen.

Put hvidløgsdressing og persille på panden med kødet og varm det under omrøring i yderligere et minut. Hæld retten over på et fad og server den med ovnstegte kartoffelbåde.

Svinekød, hvidløg, persille, citron og olivenolie. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Svinekød, hvidløg, persille, citron og olivenolie. Foto: Solvej D. Rasmussen.

Dette indlæg blev udgivet i Nem aftensmad. Bogmærk permalinket.

2 Responses to Nem aftensmad med portugisisk svinekød

Der er lukket for kommentarer.