Opskrift: Fennikel i fad med grønne bønner og appelsinsalat
Smag denne grønne ret fra Danmarks Nye Livret.
                                        
                
 
              
            
            
                          
               Foto:
            DR
      
            
                          
              · 
            23. September 2025
      
                      
        
  Den selvvalgte familie Kosmosvennerne, der i virkeligheden er en gruppe venner, som deler interessen for vegansk mad, lavede fennikel i fad, som du kan prøve kræfter med her.
Opskrift
Til 4 personer.
Fennikel i fad
- 2 fennikler
 - Plantesmør til stegning
 - Salt og peber
 - 200 g spinat
 - 200 g portobellosvampe eller almindelige champignoner
 - 15 udkernede hyben eller små, søde tomater
 - 8 skiver citron
 - Olivenolie
 - 4 dl ris
 - 10 dl kokosmælk
 
Appelsinsalat
- 4 appelsiner
 - Olivenolie
 - Salt
 
Grønne bønner med hvidløg og citron
- 400 g friske eller frosne grønne bønner (haricots verts)
 - 4 fed hvidløg
 - Olivenolie til stegning
 - ½ citron
 - Flagesalt og friskkværnet peber
 
Sådan gør du
Fennikel i fad
- Skær toppen af fenniklerne og skær dem i mellemtynde skiver på langs, gerne omkring 0,8 cm i tykkelsen, og ellers mellem 0,5-1 cm. Det er vigtigt, at skiverne ikke bliver for tykke ift. konsistens og smag.
 - Drys stykkerne med salt og peber på begge sider og steg dem på en pande med rigeligt plantesmør i ca. 20 minutter, indtil de er møre. Der skal kunne stikkes en gaffel let igennem dem. Vend dem flere gange undervejs. De skal have farve på begge sider.
 - Skyl spinaten og kom den i et stort fad.
 - Rens svampene for jord, skær dem i mellemtynde skiver og kom dem i fadet med spinat, sammen med 10 udkernede hyben eller tomater. Drys godt med salt og peber.
 - Læg fennikelstykkerne i fadet og tilsæt de sidste hyben.
 - Hæld kokosmælken over og læg citronskiverne oven på. Stænk med olivenolie og drys med salt og peber.
 - Bag retten i ovnen ved 175 grader i ca. 30-35 minutter, indtil kokosmælken er blevet godt varm.
 - Smag på saucen i fadet og tilsæt evt. mere salt, hvis der mangler.
 - Imens fadet er i ovnen, koges risene efter anvisningerne på pakken og bønnerne tilberedes.
 
Appelsinsalat
- Skær skrællen og den hvide hinde af appelsinerne og skær dem i runde skiver. Ved de inderste skiver fjernes den hvide hinde i midten.
 - Anret appelsinskiverne på en tallerken eller et fad.
 - Sæt fadet til side, evt. i køleskab, mens du tilbereder fennikel i fad og de grønne bønner.
 - Før anretning stænkes appelsinskiverne med olivenolie og drysses med salt.
 
Grønne bønner med hvidløg og citron
- Hvis der bruges friske bønner, skylles de og enderne skæres af.
 - Pil hvidløgene og skær dem i tynde skiver.
 - Varm en pande op med 2-3 spsk. olivenolie. Steg hvidløgene et par minutter. De må ikke blive brune.
 - Tilsæt bønner og steg dem til de er møre, men stadig har bid (ca. 5-10 minutter).
 - Pres lidt citronsaft over bønnerne og drys med flagesalt og peber.
 - Serveres på et fad, evt. pyntet med et par citronskiver.
 
Opskriften er udviklet af Kosmosvennerne.
Støttet af