Livet uden hvede

Her kan du læse den laaaange version af, hvorfor jeg ikke spiser hvede, og hvad jeg så spiser. Scroll ned for at se, hvilke brød- og pastalignende produkter jeg spiser. Eller hop til opskrifter på kager uden hvedemel.

Hvorfor jeg ikke spiser hvede
En dag i 2009, mens jeg sad lige så glad på mit arbejde og arbejdede, fik jeg en ubehagelig følelse af en klump i halsen. Ikke som når man er lige ved at tude, men som et fremmedlegeme eller en hævelse. Eller som når man har slugt en vitaminpille og følelsen af pillen bliver siddende i halsen.

Jeg gik til lægen. Der var ikke noget at se. Jeg var bekymret og gik til vagtlægen et par dage senere – stadig ikke noget at se. Og stadig ingen akut henvisning til en øre-næse-hals-læge. Men fra vagtlægen fik jeg en slags diagnose. Det var en globulus-fornemmelse. Det kunne jeg i det mindste google. På den måde fandt jeg ud af (hvad vagtlægen ikke fortalte), at det fulde navn er ‘globulus hystericus’, og at det er en freudiansk diagnose, hvilket også vil sige, at Freud (og vagtlægen) regnede det for en psykisk lidelse. Kvindemennesket bilder sig noget ind.

Et af de første søgeresultater, jeg fandt på ‘globulus hystericus’, var en undersøgelse af mennesker, som uden påviselig grund havde en følelse af en klump i halsen. 74% af deltagerne viste sig ved nærmere undersøgelser at have reflux, det vil sige mavesyre i spiserøret. Den øre-næse-hals-læge, som jeg langt om længe fik en konsultation hos, mente det samme. Han gav mig nogle piller mod for meget mavesyre, men jeg vidste allerede godt, at jeg også ville opsøge alternativ behandling. Alternative behandlere leder efter symptomernes årsager, som de så forsøger at fjerne, hvor almindelige læger langt hen ad vejen blot behandler symptomer og ikke interesserer sig for årsagerne på et dybere plan, hvilket jeg sgu helt ærligt synes er decideret uintelligent.

Jeg vil indskyde, at de piller, som jeg fik mod for meget mavesyre, gjorde mig deprimeret. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. På et tidspunkt tog jeg to om dagen, fordi én pille ikke havde tilstrækkelig effekt, og i den periode havde jeg klare symptomer på depression: Sortsyn, tude-anfald, tristhed, nedtrykthed og modvilje mod sociale arrangementer. Efter fjorten dage gik jeg ned til en pille om dagen igen. Alt i alt tog jeg pillerne i cirka en måned.

Akupunktøren, som jeg opsøgte, sagde, at jeg ikke havde for meget mavesyre, men derimod forskellige problemer med fordøjelsen. Jeg bad om at blive testet for, om der var fødevarer, jeg ikke kunne tåle. Det mente akupunktøren ikke, der var nogen grund til at teste. I stedet skulle jeg holde op med at spise hvede, og hvis det ikke hjalp, så undgå mælkeprodukter, og hvis det heller ikke hjalp, kunne jeg tage den dyre test. Det blev så altså ikke nødvendigt. Efter cirka tre måneder uden hvede mærkede jeg ikke følelsen af en klump i halsen længere.

Historien handler ikke om totalt overkodyl mirakuløs helbredelse, for jeg kan godt ind i mellem mærke problemer med fordøjelsen. Jeg burde også ifølge akupunktøren motionere meget mere, men af en eller anden grund prioriterer jeg meget ofte noget andet! Men alt i alt er jeg ikke i tvivl om, at jeg har det langt bedre, når jeg undgår hvede.

Er det så fordi jeg undgår hvede, eller er det tilfældigt? Jeg har to gange siden 2009 spist hvede i form af brød og pasta. Begge gange gik der et par dage, så havde jeg symptomerne igen, og så tog det cirka en måned uden hvede at komme af med dem igen. Derfor spiser jeg ikke hvede. Heller ikke en gang i mellem.

Er det besværligt at undgå hvede?
Nej. Det synes jeg faktisk ikke. Jeg savner ikke hvidt brød, rundstykker, wienerbrød, filonebrød, pizza, pasta og så videre. Man kan sagtens spise søde sager og lækker mad uden de produkter.

På kurser og til fester er der typisk en buffet, hvor man selv kan undgå de retter, som indeholder hvede. Hvis jeg har på fornemmelsen, at der kun bliver serveret en sandwich til for eksempel et møde, tager jeg en madpakke med.

I begyndelsen var der selvfølgelig et problem, hver gang vi skulle på besøg hos nogen. Vi ringede og forklarede situationen og spurgte, hvad vi skulle have at spise. Jeg kan spise udenom hvede i mange tilfælde, men der er to retter, hvor det er umuligt: Pizza og lasagne. Så må jeg tage madpakke med. Alle i vores omgangskreds har været helt utroligt søde til at lave mad, som jeg kan spise. Faktisk er velviljen så stor, at jeg på det kraftigste har måttet indskærpe over for folk, at de endelig ikke må bage eller købe noget særligt til mig. Tit viser det sig nemlig, at jeg ikke vil have det. Folk har gjort sig store anstrengelser for at bage speltboller til mig – og så spiser jeg ikke spelt, fordi det er en slags hvede. Eller de har købt glutenfri produkter – og det spiser jeg heller ikke. Det er virkelig ikke rart at skulle sige nejtak, når folk har gjort sig store anstrengelser for at tage hensyn til mig. Derfor plejer jeg at sige, at de for guds skyld ikke må foretage sig noget andet end de plejer – jeg tager selv brød med og tillader mig at gå udenom det, som jeg ikke mener, jeg kan spise.

Her har jeg samlet nogle produkter, som jeg spiser. Jeg spiser selvfølgelig masser af ris, kartofler og andre ting. Her handler det om de ting, som erstatter produkter, der typisk er hvede i.

OBS! Jeg spiser ikke fuldkornsrugbrødet fra Xtra længere! Foto: Solvej D. Rasmussen

Jeg har længe spist rugbrødet fra Coop, som sælges under mærket X-tra, men det gør jeg IKKE længere. Min mave havde det ikke godt med det, ligesom jeg heller ikke spiser rugbrød fra Urtekram og andre producenter, som ellers ser hvedefrit ud i ingredienslisten. De fungerer ikke for mig. Jeg ved ikke hvorfor. I stedet bager jeg mit rugbrød selv med den her forbløffende nemme opskrift (der er hverken surdej eller hævning inde i billedet).

Så er der det gule og det mørkeblå knækbrød fra Leksand (forhandles i Kvickly). Og fra Wasa er der det meget tynde og sprøde Rugsprø (den røde pakke til venstre i billedet – man kan ikke se navnet på æsken – fås også i Kvickly).

Risnudler fra Gotan kan man få i flere forretninger, men hvis man skal spise dem, er det virkelig en god ide også at købe tamari-flasken fra Urtekram. Tamari er en soyasovs uden hvede, og den har man brug for til de temmelig smagsløse risnudler. Risnudler kan ikke erstatte spaghetti, men det er sjovt at spise dem ind i mellem, for eksempel i en asiatisk suppe.

Fra firmaet Il Fornaio kan man få fuldkorns-rugpasta (bagved til højre i billedet). Det smager nærmest som almindelig fuldkornspasta og fungerer fint med en god pesto til. Du kan også se en opskrift med rugpasta, laks og gorgonzola her. Eller prøv den her med bagte asparges og tomater.

Tacoskaller er uden hvede, hvis man har lyst til mexicansk en dag, og så er der selvfølgelig riskiks og riskager i mange afskygninger og fra forskellige producenter, med og uden chokolade.

Bagerst i midten står der en pose med rejechips, mest for at vise, at man kan finde masser af sjove og sære produkter uden hvede, hvis man blot lige læser ingredienserne.

89 Responses to Livet uden hvede

 1. Tanja skriver:

  Det er da godt at vi har sådan nogle dygtige akupunktører. Man kunne at ansætte dem i stedet for nogle læger og psykiatere på hospitalerne, for samtidigt kunne staten uden tvivl spare masser af penge.

  • Solvej skriver:

   Ja, det ville i hvert fald være dejligt, hvis læger og alternative behandlere ville droppe skyttegravskrigen og begynde at tænke i løsninger i stedet for.

  • Jens skriver:

   Nu er det jo sådan at de fleste akupunktører ikke er læger og derfor ikke må stille diagnoser – gør de det er de kvaksalvere.
   Hvis lægerne droppes på hospitalerne og erstattes af fx akupunktører vil du meget hurtigt se fejlen i det. Fx vil der ikke være kirurger og ingen til at redde mennesker der kommer ind med alvorlige og livstruende traumer.

 2. Jette skriver:

  Fantastisk indlæg! Jeg har selv lidt problemer med fordøjelse, har lige fået fjernet underlivet i maj, jeg har fået at vide af min læge at undgå hvede, da man herovre i USA lovligt må benytte genmanipulation og det er meget kraftigt brugt i hvede.
  Så dine opskrifter og historie er til stor inspiration for mig.
  Tusind tak og keep up dit store smil :-)
  Jette :-)

  • Solvej skriver:

   Jamen, stort velkommen til dig og så helt fra USA, hvor sjovt!
   Og tak for din kommentar :)
   Jeg håber, du finder noget, du kan bruge her.
   Mange hilsner
   Solvej

 3. Kristina skriver:

  Hej :)
  Hvor finder du rugpastaen henne?

  Mvh Kristina

  • Solvej skriver:

   Kvickly!

  • Solvej skriver:

   PS. I min Kvickly står den pt. ved siden af de mexicanske/etniske varer.

   • Kristina skriver:

    Mange tak! :)

    Jeg kan nemlig heller ikke tåle hvede, dog er mine symptomer lidt anderledes. Jeg kan ikke fordøje det og får simpelthen de mest forfærdelige mavesmerter af hvede – så vil virkelig blive glad for at finde noget lækkert pasta! :)

    • Solvej skriver:

     Det er vist en smagssag, om man synes, rugpastaen er lækker! I hvert fald hvis man skal dømme efter kommentarerne til for eksempel denne opskrift. Jeg kan godt lide rugpastaen, for det den er, men den er anderledes end den bløde, neutrale hvedepasta.
     Men det kan være den er noget for dig. Ellers er de brede risnudler en mulighed, se den her opskrift.
     Mange hilsner
     Solvej

 4. tricos skriver:

  Jeg er selv begyndt på nogle piller der hedder pantoprazol pga klumpen i halsen og mavesyren der løber tilbage, de virker allerede en smugle (2 dage efter) og jeg mærker dog ingen tegn på depression endnu og det håber jeg da heller ikke jeg kommer til, men jeg kan dog ingen steder ud over dit tilfælde finde at folk har fået det sådan af de piller.

  ud over det har jeg prøvet hypnotisør da jeg i 2 måneder fik at vide det var psykisk, det hjalp lidt og havde også forbindelse med at jeg led af angstanffald som i hvert fald ikke gjorde det bedre, jeg har også motioneret hver dag i 2 måneder nu uden pauser, og det har også synes at hjælpe en del.

  men klumpen kommer stadig – især efter et måltid der har været lidt for stort.

  jeg er gået ned til at købe et godt “hjemmelavet” rugbrød hos bageren, smøre phillidelpia (stave) light på i et tyndt lag, lidt salat og evt rejer, tun, eller kylling der ikke er stægt i nogel kryderier, husker jeg at tygge maden ordenligt og spise lidt langtsomt mærker jeg sjældent noget bag efter, ud over det så drikker jeg kun mælk og vand nu, og spiser gerne en lille håndfuld mandler (5-6 stk) efter et måltid.

  det hele ser ud til at virke sammen med medicinen og jeg tvivler stærkt på at jeg kommer til at mærke nogle “nedture” da jeg har været langt nede i kuldkælderen det sidste stykke tid og først nu er ved at være lidt oven på igen.

  hvad hed de piller du to ? :)
  jeg skal nok vende tilbage hvis jeg får nogle nedture, men så længe medcinen virker på den klump i halsen jeg har haft i 2-3 måneder tvivler jeg på jeg får det skidt da det generelt har været den der har fremprovokeret mine panik-angst anffald hvor jeg troede jeg ville blive kvalt mm.

  • Solvej skriver:

   Jeg håber, at du slipper for bivirkninger af medicinen, og at du finder ud af, hvad din krop har brug for, så problemet måske kan blive helt løst.
   Du spørger, hvad mine piller hed. Nu startede jeg jo bloggen to år efter, at jeg var holdt op med pillerne, så jeg husker måske ikke pillenavnet rigtigt, og derfor synes jeg, det vil være forkert at skrive noget. Hvad jeg kan sige med sikkerhed er, at pillerne skulle virke mod for meget mavesyre. Jeg indberettede bivirkningen til Lægemiddelstyrelsen (mens jeg stadig kunne huske, hvad pillerne hed!).
   Jeg var ligesom dig meget bekymret over at have følelsen af en klump i halsen og bange for, hvad det kunne være – heldigvis kun indtil jeg fandt ud af, hvad det var.
   Og så vil jeg bare sige, at jeg ville ønske, det var mig, der motionerede hver dag! Det skulle være godt mod alt :)))
   Held og lykke med det hele :)
   Hilsen Solvej

 5. Kristine skriver:

  Kære dig! Først tusind tak for din blog – den og du har hjulpet mig med min start til livet uden hvede (derudover spiser jeg ikke sukker heller, fordi jeg har en tarmsygdom). Jeg tænkte på om du kender en leverpostej uden hvede? Kh

  • Solvej skriver:

   Kære Kristine!
   Dejligt at høre, at bloggen har været til hjælp!
   Det kan så godt være, at det er slut nu, for jeg har aldrig lavet en leverpostej, hverken med eller uden hvede!
   Men jeg har tjekket rundt omkring på nettet, hvordan man gør og hvad der skal i. Måske kan du vælge en opskrift, hvor der ikke skal ret meget hvedemel i og så erstatte det med majsmel eller rismel. For eksempel bruger Meyer her 700 g lever og kun 50 g mel. Når jeg bager vandbakkelser, laver jeg en slags opbagning af smør og rismel, så derfor tænker jeg, at det også kan lade sig gøre til leverpostej. Men det er som sagt ikke et velafprøvet råd. Jeg håber, det lykkes for dig.
   Mange hilsner
   Solvej

   • Kristine skriver:

    Hej igen. Nej, tro mig – det er ikke slut! Din blog er en fantastisk inspirationskilde :) Og jeg siger tak!

   • Astrid skriver:

    lightprodukter har tit kartoffel- eller majs-mel istedet (netto har en light med bacon, som er okay). Men prøv at bage det selv, det er ret let og istedet for hvedemel, brug maizena (når det drejer sig om så lidt mel, så er det fordi, det bruges som jævner og her kan maizena være ligeså godt, hvis ikke bedre (hvedemel er jo billigere)!

  • Bo skriver:

   Tulip har en leverpostej 15% som er uden hvede, men den indeholder druesukker.

  • Anette skriver:

   Hej Solvej.
   Jeg ved ikke om Kristine fra 2013 stadigvæk vil se denne besked? – men hun eftersøgte en leverpostej. Jeg bor pt. i Qatar og er derfor nødtil selv at lave vores leverpostej.
   Jeg har denne opskrift fra en anden hjemmegående hustru hernede, og det er på en kyllingeleverpate. Den smager himmelsk! Opskriften findes på rogilds.dk
   Jeg bruger dog selv en anden opskrift, men det er kun fordi jeg ikke kan lave den ligeså godt som min veninde hernede.
   Den opskrift jeg bruger hernede skal i ovnen, men den har desværre 1 dl mel i….

 6. Kirstine skriver:

  Hvorfor spiser du ikke glutenfri produkter, spørger jeg måske lidt dumt?

  Vh Kirstine

  • Solvej skriver:

   Nej, det er vist faktisk et meget godt spørgsmål og nærmere svaret, der er lidt dumt… Det er nemlig fordi jeg ikke er sikker på, at glutenfri produkter er hvedefri. Jeg ved det helt ærligt ikke og har ikke undersøgt det.
   På Schärs produkter står der både ‘glutenfri’ og ‘hvedefri’. Derfor bruger jeg deres lasagneplader (se lasagnen her eller rodfrugtlasagnen). Deres andre produkter er meget a la hvidt brød og lys pasta, og det har jeg bare ikke så meget lyst til at spise.

 7. Rikke skriver:

  Super at have fundet din blog.
  Jeg er selv hvedeallergiker og har været det i 1 1/2 år. Jeg er blevet testet via hospitalet, på allergologisk. Har du overvejet det? Hvis du kan få diagnosen på skrift, så kan man søge kosttilskud fra kommunen, til dækning af de dyrere madvarer.
  Du kan sagtens benytte glutenfri produkter. Du skal blot undgå dem med hvedestivelse, men ordet hvede skal indgå i indholdsfortegnelsen, da de ellers ikke overholder lovgivningen. Dette gælder alle madvarer.
  Jeg har efterhånden selv fået samlet en del gode skrifter, eks teramisu , lagkagebunde, fødselsdagsboller, pizza og hjemmelavet hvid pasta. Jeg glæder mig til at få afprøvet nogle af din opskrifter

  Rikke

  • Solvej skriver:

   Hej Rikke,
   Tak for de gode fif! Tiramisu uden hvede lyder meget fristende :)) Er det bare hvedefri makroner i stedet for ladyfingers eller hvordan?
   Nej, jeg har slet ikke tænkt, at jeg kunne være ligefrem allergisk over for hvede, tænker mere på det som mit eget valg. Jeg reagerer ikke umiddelbart på hvede.
   Jeg skal lige forstå det med glutenfri produkter. Er der nogle af dem, der indeholder hvedestivelse? Som jeg så bare skal kigge efter i ingredienslisten?
   Mange hilsner
   Solvej

   • Rikke skriver:

    Nogle glutenfri produkter er lavet på hvedestivelse, hvor hvede en renset for gluten eks finax rød mel. Schärs produkermener jeg er naturligt glutenfri, altså lavet på andre medfører end dem der kan indeholde gluten. Ikke noget med renset hvede.

    Min teramisu er lavet på mine glutenfri lagkagebunde. Minder lidt om dine.
    Dem overhælder jeg med kaffe. Pas på de ikke bliver for gennemblødte. Så kommer jeg cremen oven på. Min creme består af 2 cremen der bliver vendt sammen. Den ene er en meget sukkerholdig æggesnaps, lavet på pastauriseret æggeblommer, og den anden er en flødeskum rørt på fløde og mascapone, og efterfølgende er der vendt masala i. Så vendes de 2 cremen sammen til 1.
    Lad gerne teramisuen stå et partier eller natten over, så den kan stivne.

    Jeg havde ubehag i maven og udslæt, men det blev ikke kodet sammen med hvede før jeg fik et anafylaktisk chok. De kan undersøge det med blodprøve og priktest.

    Rikke

    • Solvej skriver:

     Ah, den tiramisu lyder da helt fantastisk. Den må jeg se, om jeg ikke kan få lavet en dag.
     Og skræmmende med anafylaktisk chok. Så bliver man nok meget opmærksom på ingredienslister og lignende.
     Tusind tak for dine oplysninger om glutenfri produkter, det var ny og supernyttig viden for mig og sikkert mange andre, som læser med :)
     Mange hilsner
     Solvej

 8. Astrid skriver:

  Hej Solvej

  Jeg fandt ud af for et år siden at jeg ikke kan tåle gluten. Efter en lang periode med udslæt, dårlig mave og uren hud (gennem mange år) kom jeg hos en body SDS der foreslog jeg skulle prøve at droppe gluten. Mit eksem og dårlige mave forsvandt efter to dage og den urene hud blev meget bedre efter en uge. Tilgengæld havde jeg ondt i hovedet i næsten to uger (hvede-abstinenser) og det slog mig at jeg faktisk indtil da havde spist hvede hver dag og skammede mig over at jeg ikke havde opdaget, at det var det noget før.
  Glutenfri produkter bryder jeg mig heller ikke om, så jeg prøver at eksperimentere mig frem.
  Efter at have læst lidt af det du har skrevet, tror jeg jeg vil prøve at spise rug – for rugbrødet, det savner jeg:)

  • Solvej skriver:

   Hej Astrid!

   Dejligt at høre, at du har løst så mange problemer uden medicin og bare ved at spise anderledes. Og man behøver ikke skamme sig over, at man er blevet klogere ;)
   Nu er jeg jo ikke ekspert i det glutenfri, men jeg er ret sikker på, at der er gluten i rug. Prøv kernebrødet, som minder om rugbrød, og som kan bages med glutenfri havregryn.
   Og hav en dejlig forårsweekend!

   Mange hilsner
   Solvej

   • Astrid skriver:

    Mange tak for dit svar. Der er gluten i rug, men på baggrund af din historie vil jeg afprøve om det bare er hvede jeg ikke kan tåle.
    god weekend
    Astrid

    • Solvej skriver:

     Tak for den forklaring, nu forstår jeg selvfølgelig meget bedre :)
     Held og lykke med det, håber, det lykkes.
     Mange hilsner fra Solvej

 9. Mette skriver:

  Hej,

  Solvej, med det du beskriver fører det mig hen til at spørge dig om du har overvejet om du har irriteret tyktarm? Specielt når du skriver, at du stadig har symptomer. For så kan man reagere på rug, løg, æbler og andet.

  Til Astrid vil jeg som diætist – gerne opfodre dig til at få tjekket det ved en læge om du har glutenintolerans/cøliaki, så det er helt sikker. For så synes jeg absolut ikke at du skal teste hvordan din krop den reagerer mod gluten da det er meget hårdt for dine villi i tarmen og det kan tage lang tid før de kommer sig igen.

  Hilsen Mette

  • Solvej skriver:

   Hej Mette,
   Tusind tak for tanken – jeg har dog heldigvis nærmest ingen symptomer haft, siden jeg holdt op med at spise køberugbrød. Hvordan det så hænger sammen, er svært at forklare, for der stod jo ikke hvede på ingredienslisten til det rugbrød, jeg plejede at købe. Men det har hjulpet meget at spise det hjemmebagte.
   Mange hilsner
   Solvej

 10. Henriette Fog skriver:

  Irritabel tyktarm ses efterhånden som en skraldespandsdiagnose. Grundlæggende handler det vel om at den enkelte med “diagnosen” har en form for allergi. Typisk kan man ved at undgå hvede / gluten, sukker, kaffe, laktose mm helt fjerne “sygdommen”. Tjek bl.a. Umahro Cadogan ud. :-)

  Tak for en skøn blog!

  • Solvej skriver:

   Velbekomme!

   Jeg tror ikke, der er noget enkelt at sige om sammenhængen mellem kost og sygdomme, eller om hvordan folk præcis skal forholde sig eller hvem de skal gå til, hvis de har symptomer. Men jeg hælder klart til den overbevisning, at man kan have gavn af at se på sin kost, hvis man oplever symptomer eller problemer af en eller anden slags. Vi er lavet af mad, og mad er det, der får kroppens funktioner og celler og ting og sager til at fungere, så det er nærmest indlysende, at forkert mad vil give problemer. Det betyder desværre ikke, at det er nemt at finde ud af, hvad man skal spise eller undgå, og heller ikke, at det er nemt at spise rigtigt og sundt :|

   Jeg kender ikke ham/hende/den/det, du nævner der, men vil google det :)

   Mange hilsner
   Solvej

  • Kristine skriver:

   Jeg vil bare lige indskyde her, at produkter som sukker, laktose og kaffe ikke nødvendigvis behøver at forværre situationen hos en patient med irriteret tyktarm. Det er hvede, der er hovedsynderen og derudover, er det godt at holde sig fra store mængder af fruktose, fruktase og polyol. Kh

 11. Camilla Clayn skriver:

  Hej, tak for gode opskrifter og især dem uden hvede. Jeg føler især med om du får flere opskrifter uden uden gluten og altså ikke kun uden hvede. Jeg tåler nemlig ikke gluten og er altid på jagt efter spændende nemme opskrifter uden. :)

  • Solvej skriver:

   Hej Camilla,
   Velbekomme og tak for kommentaren. Det er en sidegevinst, når opskrifterne er uden gluten også, for jeg synes faktisk ikke, jeg har særligt godt styr på det med gluten og ikke gluten. Så det skriver jeg kun, når jeg er heeeelt sikker. Men du har jo styr på det :) Jeg håber i hvert fald, du fortsat vil finde nogle opskrifter, du kan bruge her på bloggen.
   Mange hilsner fra Solvej

 12. Rita skriver:

  Hej Solvej
  Tak for din dejlige og inspirerende blog. Jeg spiser ikke hvede af næsten samme årsag som du, nemlig hævelser, for mig især i mine bihuler, så jeg i perioder ikke har nogen lugtesans. Mht. glutenfri pasta, køber jeg majspasta i Superbest. Det har en skøn gul farve, smager dejligt og skal ikke koge ret længe.
  Hilsen Rita

  • Solvej skriver:

   Hej Rita,
   Tak! Jeg er så på vej i Superbest inden længe :)
   Det er altid dejligt at høre, når det er lykkedes nogen at løse deres helbredsproblemer ved at spise anderledes, så tillykke med det :)
   Hilsen Solvej

  • Kristine skriver:

   Rita – Kan du huske hvad produktet hedder – for jeg kan ikke finde det på deres hjemmeside :) ? Kh

 13. Rita skriver:

  Er der nogen af jer der har erfaringer med Barley Water? Det skulle være det bedste probiotika, hvis man laver det ukogt.

  • Solvej skriver:

   Hej Rita, det har jeg ikke prøvet. Probiotika er så vidt jeg husker noget, der skal styrke bakteriefloraen i maven? Har prøvet mælkesyrebakterier i kapsler, men jeg kan ikke sige, om det havde nogen effekt.
   Hilsen Solvej

 14. Helle skriver:

  Tak for nogle fantastiske opskrifter -Jeg er så glad for endelig at kunne spise brød og kager uden hvedemel!

  Tak, du gør det så meget nemmere at lave og spise lækker mad :)

  • Solvej skriver:

   Og den her slags kommentarer gør det meget sjovere at blogge :) Jeg er superglad for at høre, at du har gavn af opskrifterne her, og jeg håber, du også finder noget i fremtiden!
   Tusind tak for kommentaren.
   Mange hilsner
   Solvej

 15. Henriette skriver:

  Til alle der går uden om sukker, mel osv: tjek Umahro.dk ;-)

  • Solvej skriver:

   Hej Henriette,
   Det ser spændende ud, men jeg kan nu ikke lige se, at han går uden om hvede. Jeg tjekkede ganske vist heller ikke så mange af opskrifterne.
   Mange hilsner
   Solvej

 16. Bente Jarmon skriver:

  I lyder som oplagte kandidater til The Low FODMAP Diet. En nyere australsk diet, som hjælper mennesker med IBS/irriteret tarm.

  • Solvej skriver:

   Hej Bente,
   Jeg har godt hørt om diæten, og det lader til, at den har hjulpet mange mennesker. Så måske er det også noget for nogle af os, som har succes med at undgå hvede.
   Mange hilsner
   Solvej

 17. Sara skriver:

  Spiser du chokolade, slik og ligende søde sager? Jeg tænker ift. hvede.. Jeg skal undgå gluten og mælkeprodukter i en prøveperiode pga. eksem, og jeg synes virkelig det er en jungle ift. de fødevarer mm. som man ikke lige overvejer, at der er hvedemel i..

  • Solvej skriver:

   Hej Sara,
   Ja, jeg spiser masser af chokolade! Ikke så meget slik, for jeg kan bedre lide chokolade, og desuden kan der være hvedemel i lakrids. Det fandt jeg først ud af fornylig, men jeg er jo ikke allergisk, så derfor er det ikke helt så kritisk for mig, når jeg kommer til at spise hvede, som det er for dem, der får en allergisk reaktion.
   Jeg håber, din diæt vil virke, og at du hurtigt kommer ind i en rutine omkring hvad du kan spise og hvad du skal undgå, så det ikke opleves så jungle-agtigt :)
   Mange hilsner
   Solvej

 18. kristina skriver:

  Hejsa

  Jeg har købt bogen FODMAP og jeg har appen på min tlf. og begge dele kan klart anbefales..
  Jeg har været hel turen igennem mht irriteret tyktarm og skal ha’ prøvesvarene på onsdag… men appen på tlf. er en meget stor hjælp når man skal handle ind og bogen er perfekt skrevet så alle kan forstå den :)
  stor stor hjælp når man skal undgå hvede osv osv…

  Hilsen Kristina

 19. Sarah skriver:

  Nu du skriver, at du spiser masser af chokolade, gør du så også det, når der står, at varen kan indeholde spor af gluten? Men hvor der hverken fremgår hvede, glukosesirup, dextrose, maltekstrakt osv af varedeklarationen.

  • Solvej skriver:

   Hej Sarah,
   Jeg frasorterer ikke de chokolader, hvor der står: kan indeholde spor af hvede.
   Det gør jeg ikke, fordi jeg ikke er allergisk, og det er derfor ikke helt så kritisk for mig, hvis jeg skulle komme til at spise en lille smule hvede.

   De andre ting, du nævner (glukosesirup, dextrose og maltekstrakt) undgår jeg ikke – indeholder de hvede? Så er jeg ikke opmærksom på det, sikkert af samme årsag som ovenfor :)

   Mange hilsner
   Solvej

 20. Lene jensen skriver:

  Hej ;-)) lige præcis de symptomer med klump i halsen, og så tror jeg også at min hovedpine skyldes hvedemel… Nogen som kan nikke genkendende til det ? Tusind tak for indlægget, meget inspirerende. Også det i andre skriver. Jeg må se at handle efter det. Har længe haft mistanke til hvedemel men mine tanker fortæller mig at det er alt for besværligt og tidkrævende , men må vist se at ladevær med at lytte til dem ;-)). Hvordan går det dig Solvejg og i andre nu med at undgå hvedemel ?

  Mange hilsner fra Lene

  • Solvej skriver:

   Hej Lene,
   Tak for din kommentar :)
   Det er vigtigt for mig at sige, at jeg helst ikke vil råde andre til at holde op med at spise hvede. Selv talte jeg med min læge, en øre-næse-hals-læge og en akupunktør om mine symptomer, før jeg tog beslutningen om at holde op med at spise hvede. Så hvis jeg skal give et råd, så skal det nok være det: Tal med nogle læger og behandlere og vurder ud fra det samlede billede af det, de siger, og det, du selv oplever.
   Hvordan fungerer det så i hverdagen uden hvede? Jeg synes, det er nemt. Jo længere tid uden hvede, jo nemmere. Alle, der kender mig, ved, at jeg ikke spiser hvede, så der opstår ikke længere situationer, hvor jeg siger nej tak til noget og skal forklare.
   Så er der en anden ting, som gør livet uden hvede nemt for mig, og det er, at jeg OVERHOVEDET ikke savner pasta, rundstykker, franskbrød osv. Jo, jeg tænker nogle gange på, hvor dejligt fettucine med flødesovs smager, men når det står foran mig, har jeg ingensomhelst lyst til at spise det. Havde du derimod sagt til mig, at jeg skulle holde op med at drikke kaffe og spise chokolade, så havde jeg haft et kæmpe problem! Det kan jeg ikke holde mig fra, selvom jeg faktisk har det bedre uden…
   Jeg spiser ris og kartofler til aftensmad. Det er der ingen problemer i. Man kan købe hvede- og glutenfrit brød og pasta i almindelige supermarkeder nu, og selvom det er dyrt, gør det livet lidt lettere på de (få) dage, hvor jeg ikke har mere af det hjemmebagte brød tilbage.
   Det, som kan være svært, er det sociale. Det var problematisk i starten, da jeg skulle forklare alle mine venner, hele min familie og alle mine kolleger, at jeg ikke ville have en bolle, og nej, jeg var ikke ked af, at jeg ikke ville have en bolle. De fleste har været utroligt omsorgsfulde. Men for nogle kan det måske være træls, at man ikke kan spise med, når nogen giver morgenbrød på arbejdet eller lignende.
   Ja, det var et langt svar. Jeg håber, der er andre, der vil byde ind med deres oplevelser, hvis de ser denne besked.
   Og jeg håber, at du finder den rigtige løsning for dig, Lene :)

   Mange hilsner
   Solvej

   • Lene jensen skriver:

    Tusind tak for dit svar Solvejg. Jeg må prøve mig frem. Tror faktisk også at jeg ikke kan så godt med mælkeprodukter. Og sikke en flot og spændende blok du har lavet, tak :0) og en fortsat dejlig søndag. Mange hilsner herfra <3

 21. Lene Andersen skriver:

  Hej Lene
  Jeg lever uden hvedemel, fordi jeg ikke tåler det. Men jeg kan godt tåle gluten, som jo er 2 forskellige ting.
  Jeg har fået taget en blodprøve hos en special læge. De prøver en praktiserende læge tager er baseret på gluten alene. Hvis det er hvede du ikke kan tåle, er der stor sandsynlighed for at du går i anafylaktisk chok og ikke bare har symptomer, som hovedpine og lignende. Men du kan godt være intollerent og derfor få det bedre hvis du undgår hvede.
  Jeg vil foreslå dig at få en henvisning til en allergilæge, som kan hjælpe dig med at finde det rette svar. Hvis prøven viser hvede allergi, skal jeg med glæde hjælpe dig med at finde ud af at undgå det.
  Der er meget skjult hvede i fødevarer også dem vi ikke tror de er i.
  Når først du ved hvad du skal kigge efter og bliver vandt til andre fødevarer er det ikke svært. Men starten kan godt være noget svær.

  Mvh Lene

 22. Lene jensen skriver:

  Hej Lene.

  Fantastisk , tak. Jeg vil forsøge den vej . Anafylaktisk chok? Det må jeg slå op på Google , hurra for Google :-))

  Tak for dit svar Lene.
  God weekend . Glade hilsner.

 23. charlotte skriver:

  Hej Solvej.

  Jeg har med stor interesse læst din blog. Jeg tror nemlig at jeg står på samme sted som du gjorde i begyndelsen af dit forløb.
  Jeg har altid haft et lidt sart mavetarm system, jeg er bla.a lactose intolerant, og så har jeg igennem de sidste år i perioder haft for meget mavesyre, – dog ikke mere end at jeg har kunnet holde det nede med håndkøbsmedicin.
  Men så får 2 uger siden gik min mave fuldstændig bananas, mine slimhinder i mund og næse føltes brændene og frysende på en gang, alting smagte og lugtede mærkeligt, og mine sure opstød var, ja uden ende. Efter en weekend med det kravlede jeg til lægen. Og fik noget medicin mod reflux, to tabletter om dagen til at starte med, og så må jeg trappe ned. For hulen da, det var ubehageligt.
  Se jeg har selv tænkt tanken med hvede igennem længere tid, fordi jeg har lagt mærke til at jeg ikke kan tåle hvidt brød, som krydderboller og hjemmebagt brød.
  Så det røg så ud fra min kostplan af fra mandag. Og selvom det tog nogen dage, begyndte pillerne at dæmpe symptomerne gradvist. De sidste par dage har jeg følt mig som mig selv igen, – og har haft den vildeste lyst til ‘almindeligt’ brød. Så i går skulle jeg jo lige prøve, et groft rundstykke med smør, – og så flippede min mave igen. I går aftes, efter pille nummer 3 den dag, kunne jeg alligevel ikke være nogen steder, jeg har ikke sovet ret meget i nat, og i dag er det stadig af H’ til. Så nej, det er det ikke værd.

  Men det betyder altså en ret betragtelig ændring i vores livsstil. Ikke at jeg ikke sagtens kan tåle det, og set fra den lyse side, så ville det klæde mig at smide nogle kg, men vi har spist meget hvidt brød og pasta i vores husholdning. Og jeg må indrømme at jeg lige nu føler det som at stå foran Mount Everest af et projekt, som vi ‘skal’ igennem. Det er lidt uoverskueligt.

  Hvordan har du det med majs og majsmel??

  • Solvej skriver:

   Kære Charlotte!
   Tak for at du vil dele dine oplevelser med mig og bloggens læsere. Jeg håber virkelig, at det vil lykkes dig at blive rask, for de symptomer, du beskriver, er da ikke til at holde ud.

   Du skriver ikke, om du har en behandler, som rådgiver dig om kost- eller livsstilsændringer, men hvis ikke, vil jeg opfordre dig til at finde en. Jeg har selv gode erfaringer med akupunktører, men det kunne også være en anden slags behandler – og det tager måske lidt tid at finde den rigtige, som man føler, rent faktisk hjælper en. Behandleren kan sige meget mere end man selv kan regne ud, så det er virkelig vigtigt.

   Og så med hensyn til Mount Everest. Du skriver en ændring i ‘vores’ livsstil. Hvor mange snakker vi om her? Her i min familie er vi jo fire, og de andre tre end mig spiser hvede – pasta, hvidt brød, rundstykker, hvis de har lyst (tit har de ikke). Hvis de spiser pasta til aftensmad, koger jeg lidt ris til mig selv, bare for at tage et eksempel. Så på den måde er kostændringen begrænset til mig.

   Der er mange produkter, som gør livet meget nemmere for dem, der ikke spiser hvede. Man kan nu købe hvedefrit, hvidt brød og pasta i de fleste supermarkeder (se brødet her, bollerne her og pastaen her). Det er dyrere end almindeligt brød og pasta, men overkommeligt i en snæver vending. Der er forresten også rugpastaen her, fås i Kvickly.

   Et par opskrifter her fra bloggen, som jeg tror, vil være en hjælp for dig, er kernebrødet og kikærtefladbrødene. Måske også kokospandekagerne?

   Det største problem for mig ved at undgå hvede har været, når jeg var gæst hos nogen eller f.eks. på arbejde, når nogen giver kage eller morgenbrød. Nogen synes, det er noget pjat, at man ikke vil spise hvede. Nogen tror, at en lille smule hvede er ok. Rigtig mange tror, at det er gluten, man ikke kan tåle. Og så videre. Det kræver mange samtaler og tålmodighed, og det tager lang tid, men nu er jeg der, hvor alle i min omgangskreds er vant til, at jeg ikke spiser hvede. Misforståelserne undervejs må man simpelthen bære over med – det er helt naturligt, at folk ikke forstår det i første hug :)

   Jeg tror, det kan hjælpe at se ændringerne som en proces, der ikke kan eller skal være afsluttet i morgen. Det er små forbedringer hele tiden, små skridt, som efterhånden får en hele vejen op til toppen af bjerget for nu at blive på Mount Everest :) Man bliver også frustreret undervejs og tænker: hvorfor fanden skal jeg nu have symptomer igen, når jeg gør alt det rigtige? Så er det som regel fordi man skal lære et eller andet nyt. Jeg fandt for eksempel ud af, at jeg ikke kan spise køberugbrød, selvom der ikke er hvede i ifølge ingredienslisten.

   Mht. majs og majsmel, så har jeg ikke konstateret nogen problemer i den retning, men derfor kan det jo godt være problematisk for andre. Så derfor vil jeg stadig sige, at det vigtigste er at samarbejde med en behandler.

   Jeg håber, det gav svar på nogle af dine spørgsmål, og hvis du har flere, vil jeg meget gerne forsøge at svare.

   Masser af held og lykke med projektet til dig.

   Mange hilsner
   Solvej

 24. Liselotte skriver:

  Kære Solvej

  Bliver ved med at vende tilbage til din side. Hvor er den fin og gennemarbejdet med rigtig mange gode opskrifter. Og jeg kan se, at du svarer alle meget seriøst og ærligt. Jeg vil gerne lige dele min historie med dig. Jeg har lidt af migræne i de sidste 10 år, men en stigning i antallet af anfald fra år til år. Til sidst var jeg oppe på 3-4 migræneanfald om ugen.. ikke sjovt overhovedet. Jeg måtte konstant tage medicin, måtte hvile mig, gik syg hjem fra arbejde, havde en del sygedage etc. At jeg derudover er mor til tre gjorde selvfølgelig ikke situationen nemmere.
  Jeg havde selv konstateret, at jeg ikke kunne tåle sukker og kunne også delvist holde migrænen nede ved at undgå denne. Men det sidste års tid var heller ikke dette nok. Heldigvis fik jeg det gode råd af en kollega at prøve at undgå hvedemel. Prøvede dette i november. Allerede fra december og til nu er min migræne faktisk stort set forsvundet. Det er som at have fået et helt nyt liv!
  Dog har jeg oplevet enkelte anfald, men altid i sammenhæng med, at jeg har indtaget noget hvedemel i mindre mængder f.eks. i slik, sovs etc. Kan heller ikke tåle glutenfrit hvedemel overhovedet.
  Ved du hvad det kan være for et stof i hvedemel man ikke tåler? Tror ikke det er gluten, da jeg også er testet for dette. Derudover tåler jeg fint rugbrød, bare det er uden hvedemel.
  NB! Spiser faktisk sukker igen nu, og det går fint, bare jeg holder mig fra hvedemel.

  Mange hilsner fra Liselotte

  • Solvej skriver:

   Kære Liselotte!
   Hvor er det bare fantastisk at høre, at du har oplevet sådan en forbedring! Det er meget dejligt at høre sådan en historie, uanset om man har en blog eller ej, tror jeg :)
   Jeg ved desværre ikke, hvad det er for et stof i hvede, som er problematisk. Gluten er det i hvert fald ikke, men om det kan være et andet protein eller noget helt tredje, det har jeg faktisk ikke undersøgt. Jeg er jo bare glad over, at det hjælper at undgå det. Glutenfrie produkter baseret på hvede har jeg undgået hidtil – og med det, du skriver, vil jeg fortsætte :)
   Og tusind tak fordi du har set min blog, altså ikke bare sådan set den på din skærm, men virkelig set den. Sådan som du beskriver den, vil jeg gerne have, at den fremstår.
   Jeg håber, at du fortsat kan finde nogle gode opskrifter, du kan bruge, både de hvedefri og de helt almindelige.

   Tak og mange hilsner fra Solvej

   • Susanne skriver:

    Hej Solvej
    Tak for en rigtig god blog. Jeg har selv fået konstateret hvedeallergi ved en blodprøve hos egen læge. Jeg har samme historie med mavesyredæmpende medicin gennem flere år. Jeg havde også fået undersøgt om jeg havde gluten intolerance, ved tarmbiopsi og blodprøve, men det havde jeg ikke. Jeg prøvede at stoppe med at spise hvede og drikke mælk, og fik det hurtigt meget bedre. Følelsen af hævelse i halsen forsvandt. Nu spiser jeg ikke længere hvede i det daglige, men kan godt spise mejeriprodukter. Jeg drikker dog ikke mælk. Hvis jeg er kommet til at spise noget med hvede, hjælper det at spise en allergipille. Jeg får dog tynd afføring, når jeg spiser hvede. Jeg spiser også HUSK, for at forebygge irriteret tyktarm og undgå hård mave. Det er en god ide at få undersøgt om man har hvedeallergi, for hvis det er det, vil antihistamin tabletter dæmpe symptomerne.
    Tak for dine gode opskrifter og ideer til at gøre det lettere at leve med hvedeallergi.
    Venlig hilsen
    Susanne

    • Susanne skriver:

     Jeg glemte at skrive, at hvedeprotein er opbygget af gliadin og gluten. Glutenfri produkter er renset for gluten, men kan stadig indeholde gliadin. Derfor brug altid kun produkter naturligt fri for gluten.
     Venlig hilsen
     Susanne

     • Solvej skriver:

      Hej Susanne,
      Tak for din historie og for info om hvedeprotein! Der er mange, der læser med på denne side, og de kan sikkert også bruge oplysningerne. Din historie minder meget om min, med de samme symptomer, men jeg har ikke været nær så meget igennem med undersøgelser og medicin. Sålænge jeg bare undgår hvede, har jeg det godt.
      Og jeg er superglad for at høre, at du kan bruge opskrifterne :)
      Mange hilsner fra Solvej

 25. Susanne skriver:

  Hej Solvej
  Hvor er det en fantastisk blog jeg har fundet her. Jeg kan heller ikke tåle hvede. Når hveden alligevel har hobet sig op i min krop, så får jeg den værste migræne, som varer i flere dage. Det er som om, at der bliver renset helt ud, før migrænen slipper sit tag. Jeg prøver at undgå det, men der er skjult hvede i mange ting. Jeg har læst et sted, at glukosesirup kan være lavet af hvede. Det forklarer jo, at jeg også får det skidt, når jeg har spist slik. Der er mange gode råd og opskrifter her i bloggen. Tak for det.
  Mange hilsner fra Susanne

  • Solvej skriver:

   Hej Susanne!
   Tak for din kommentar – jeg bliver altid rigtig glad, når nogen kan bruge bloggen! Migræne kender jeg godt :|
   Jeg har researchet på det med glukosesirup, for nu har jeg nemlig hørt et par gange, at glukosesirup skulle have noget med hvede at gøre. Og den er god nok. Dansukker skriver på deres hjemmeside, at glukosesirup er lavet af sukkerarter udvundet af hvedestivelse. Men samtidig kan man på hjemmesiden foedevareallergi.dk på denne side læse, at producenter ikke behøver skrive glukosesirup på ingredienslisten som et allergen, fordi det kun indeholder ‘spor af protein’.
   Det vil altså sige, at hvis man går ud fra, at det er protein i hvede, man ikke kan tåle, kan man godt spise glukosesirup.
   Jeg ved ikke, hvad det er i hvede, jeg ikke kan tåle – om det er protein eller noget andet. Jeg har dog aldrig bemærket, at jeg skulle have problemer med produkter med glukosesirup i, men jeg har heller aldrig bidt mærke i det på ingredienslisterne. Jeg har kun kigget efter hvede.
   Dertil kommer, at der tilsyneladende findes glukosesirup lavet på byg – hvilket heller ikke skal angives i ingredienslisten.
   Så alt i alt må man bare konstatere, at der altid opstår ti nye spørgsmål, når man forsøger at besvare et!
   Jeg håber, du alligevel blev lidt klogere, og hvis du oplever problemer med glukosesirup, ja, så gør du jo det, og kan vælge at undgå det.
   Jeg håber også, at du fortsat vil finde nogle opskrifter, du kan bruge, her på bloggen :)

   Mange hilsner fra Solvej

 26. Susanne skriver:

  Hej Solvej
  Jeg er egentlig ikke tilfreds med, at du bruger mit efternavn i opslagene. Jeg vil foreslå at du ændrer det til Susanne. Ligesom jeg selv har underskrevet mine indlæg. Alternativt kan du skrive Susanne M. Jeg regnede med at kun du skulle kende mit fulde navn og e-mail.
  Hilsen
  Susanne

  • Solvej skriver:

   Hej Susanne,
   Kommentarsystemet viser det navn, som folk skriver ind i navnefeltet, og skjuler kun e-mailadressen. Jeg har skyndt mig at slette dit efternavn i kommentarerne, og hvis du vil kommentere igen, kan du bare nøjes med at skrive dit fornavn i navnefeltet. Så skulle det gerne virke :) Beklager oplevelsen.
   Hilsen Solvej

 27. Susanne M skriver:

  Det vil jeg gerne have.
  Hilsen
  Susanne M

 28. Bettina skriver:

  Hej. Jeg bager meget brød og vil gerne ungås for meget hvede da jeg også har problemer med at fordøje det. Er det ok at bruge grahams mel og durum mel? El har du et bedre alternativ ? Mvh

  • Solvej skriver:

   Hej Bettina,
   Jeg spiser ikke grahamsmel og durummel – det er bare andre former for hvedemel.
   Nogle kan tåle speltmel, selvom det også er en slags hvede. Jeg kan ikke tåle det, men du kan jo prøve. Det fungerer næsten lige så godt som hvedemel, når man gerne vil bage gærbrød.
   Når jeg bager brød, skifter jeg ikke bare hvedemelet ud, men bager på en helt anden måde. Prøv for eksempel de her lidt grove boller eller det her rugbrød eller de her lyse boller.
   Jeg håber, du kan bruge nogle af opskrifterne, og finder frem til noget mad, der er godt for din krop :)
   Mange hilsner
   Solvej

 29. Karina Lischang skriver:

  Hej.. Lidt interessant historie jeg har i 2 måneder nu undgået at spise hvede da jeg fik det skidt kvalme og følelsen af at skulle kaste op.. Jeg var hos lægen i sidste uge og fik taget blodprøver for gluten, hvede og lactose allergi og de alle 3 viser at de er normale.. Så dette skulle lige fejres med pølser og pølsebrød for nu kunne jeg da spise brød.. Der blev jeg klogere kort tid efter jeg havde spist fik jeg de samme symptomer, har lidt af for meget mavesyre i spiserøret og har derfor pantoloc som jeg tager men de hjælper ikke. Har det også sådan at hvis jeg spiser 1/2stk brød og det er både rugbrød og franskbrød så bliver jeg oppustet får kvalme og opkastningsfornemmelser.. Men i de 2 måneder jeg har holdt mig fra produkter der indeholder hvedemel har jeg haft det helt vildt godt.

  • Solvej skriver:

   Hej Karina, tak for historien, spændende at høre!
   Jeg tænker, at man må stole på det, man selv oplever :)
   Alle opskrifterne på smagdigfrem.dk er uden hvede, så dem kan du bare kaste dig over :)
   Mange hilsner fra Solvej

   • elizabeth skriver:

    Hej Solvej,
    Tak for de gode oplysninger og tak til alle dem, der også har bidraget med deres erfaring. Interessant at læse. Jeg ville skrive på toppen eller i bunden, men det kunne jeg ikke finde ud af ;-)
    Klump i halsen kan skyldes eosinofil oesofagitis, en rimelig ny diagnose og derfor svært at tænke på, som en årsag ;-) https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/mave-tarm/tilstande-og-sygdomme/spiseroer/eosinofil-oesofagitis/
    Der findes en app, hvor man kan vælge alt, hvad man ikke kan tåle og den vil komme med nogle opskrifter eller forslag af hvad du kan spise :-) og undgå de ting.
    Det er lidt svært med hvede, når det ikke fremstå så tydeligt på varen som det er tilfælde med gluten.
    God bedring og pøj pøj til dem, der har prob. med at tolerere nogle madvarer. Det er en jungler… ;-)
    Mange hilsner,
    Elizabeth.

    • Solvej skriver:

     Hej Elizabeth,
     Tak for din kommentar og undskyld, jeg svarer så sent, der kom lige en juleferie på tværs!
     Tak også for linket – det kan måske være relevant for nogle, der kommer forbi her på siden. Blandt de medicinske udtryk på siden forstod jeg ordet ‘synkebesvær’, og det har jeg heldigvis ikke selv.
     Godt Nytår til dig,
     Solvej

 30. Heidi skriver:

  Hej Solvej.. Jeg er i gang med flere af dine opskrifter :D Men ikke pga de ting folk skriver om her,men fordi min biopat har rådet mig til at undgå hvedemel da man skullekunne tabe sig .. Det er stort set det eneste ingen skriver om herinde . Har en søn der trænger til at tabe sig ca 40 kg og har fået anbefalet at prøve at undgåhvedemel, han har også været til biopat som siger det er hvede melen der får ham til at tage på . Men kan slet ikke finde noget herinde og hvedemel og vægt, men ellers en god side. Har lavet dine små pizzaer og boller i dag med rismel ,rugmel m.m Rigtig god side og til at vi evt kan tabe os..mvh Heidi

  • Solvej skriver:

   Hej Heidi,
   Beklager, at jeg ikke har svaret før, men din kommentar var gået i spamfilteret. Ja, det er jo rigtigt, de fleste som har kommenteret her, undgår hvedemel af andre årsager end at de ønsker at tabe sig. Det har ikke påvirket min egen vægt at undgå hvede, så jeg har ikke nogen erfaring med det.
   Jeg håber virkelig for jer, at det lykkes at nå ønskevægten :)
   Mange hilsner fra Solvej

 31. Britt Lodal skriver:

  Hej Solvej.

  Jeg er en kvinde der har PCOS og jeg kan ikke tåle stivelse, sukker og mælk er jeg begyndt at mistænke mig for at jeg heller ikke kan tåle det.
  Jeg prøver derfor at finde inspiration hos andre med de samme problemer og jeg må indrømme at det som du laver her på din blog, er så dejligt at læse om og se opskrifter.

  Jeg sad og tænkte at jeg ville søge på google og at det ville tage en evighed at finde noget, men din blog var den første jeg fandt frem og hvor er jeg glad for det. Du gør det så godt og jeg vil holde øje med din blog.

  • Solvej skriver:

   Mange tak. Mine opskrifter er uden hvede, men der kan godt være stivelse, sukker og mælk i, så jeg ved ikke, hvor mange du kan bruge. Og der kommer desværre ikke ret meget nyt på bloggen længere :)
   Hilsen Solvej

 32. Weber skriver:

  Jeg er netop blevet bedt af min læge om at undgå hvede i en “prøveperiode” så jeg takker for opskrifterne.

 33. Camilla skriver:

  Måske et dumt spørgsmål, men kan du spise havregryn?

 34. Heidi skriver:

  Man behøver ingen henvisning til øre-næse-halslæger. Dem ringer man bare til. Det samme gælder for øjenlæger og et par andre typer behandlere.
  Derudover så er en allergitest gratis for dig, hvis du henvender dig til din almindelige praktiserende læge og kan fortælle, at du har symptomer på allergi. Hvis din akupunktør har bildt dig ind, at du selv skulle betale, er jeg bange for, at han har været mere interesseret i profit end i dig.
  I øvrigt er det sådan, at ca 20 % af al behandling virker uanset om det kan bevises at have en effekt eller ikke, hvis man ser på det med forskerøjne. Altså: 20 % bliver helbredt, uanset om vi taler piller, kiropraktor, akupunktur, homøpati, bøn fra en præst (kaldet forbøn) eller for den sags skyld placebobehandling. Min egen konklusion er, at man bliver helbredt af det, man tror på. Så helbredelse er med andre ord formentlig psykisk :-)

  • Solvej skriver:

   Hej Heidi,
   Jeg tror faktisk, at man skulle have en henvisning til speciallæger i 2009. Det skulle man i hvert fald for at få en akuttid, og det var det, jeg gerne ville.
   Den test, jeg talte om med akupunktøren, var ikke en allergitest. Jeg havde jo ikke allergiske reaktioner, så der var ikke mistanke om allergi. Han drev en privat virksomhed, og derfor skulle jeg selvfølgelig betale for den test, han tilbød, men det vurderede han altså ikke til at være den rigtige løsning i første omgang.
   Jeg læser din kommentar som et forsøg på at overbevise mig og andre om, at jeg nok bare bilder mig ind, at det var det at undgå hvede, der fik mine symptomer til at gå væk. Det er en arrogance, jeg tit er stødt på, og som ofte bygger på en næsten religiøs eller i hvert fald politisk mission om at holde med den konventionelle medicin. Min egen holdning er, at menneskeheden i virkeligheden ved meget lidt om, hvordan menneskekroppen fungerer, og hvordan vi kurerer sygdomme, og at der derfor er brug for meget mere forskning og viden, vel at mærke uden forudindtagede skyklapper. Det undrer mig, at man lytter så lidt, når så mange mennesker føler sig overbevist om, at de har afhjulpet symptomer ved for eksempel at undgå gluten, sukker eller mælk, spise antiinflammatorisk osv.
   Mange patienter med kræft, gigt eller forkølelse ville være glade, hvis der var en 20% chance for helbredelse ved at gøre hvadsomhelst. Ligesom mange ville være glade, hvis det omvendte var tilfældet – at man ikke fik lungekræft, hvis bare man ikke var klar over, at rygning giver lungekræft. At man ikke fik asbestose, når bare man ikke vidste, at man havde fået asbest i lungerne. Man bliver ikke kun syg af det, man tror, man bliver syg af. Og man bliver desværre ikke helbredt af det, man tror på. Man bliver helbredt af det, der fjerner årsagen til sygdommen.

   • Helle skriver:

    Godt svar! Og god side – tak for inspirationen og opskrifterne. Jeg kan heller ikke tåle hvede, og har derfor savnet et sted med opskrifter uden hvede – og ikke glutenfri, som der er rigeligt af. Jeg bager selv en hel del med rug- og havremel, og for nylig fandt jeg på at bruge bygmel i muffins. Det fik dem faktisk til at hæve flot, så der må være tilstrækkeligt gluten i.
    Jeg fandt for øvrigt også først ud af, præcis hvad det var, jeg ikke kunne tåle, ved at gå den alternative vej, nemlig til en biopat. Min læge har aldrig kunnet hjælpe mig.

    • Solvej skriver:

     Hej Helle,
     Tak for din kommentar. Jeg har desværre først set den nu, fordi der kommer så ufatteligt mange spamkommentarer ind på min blog. Tak alligevel! Jeg håber, det stadig lykkes for dig at holde symptomer væk ved at spise hvedefrit.
     Mange hilsner fra Solvej

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA code